× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Χρυσός Αύγουστος και παγωμένος χειμώνας για την εστίαση

Ο πρόεδρος των καταστημάτων εστίασης, Νίκος Γιαννάκας, μιλά για τα νέα μέτρα στα καταστήματα, τις αυξήσεις στον καφέ και την κίνηση των καταστημάτων το καλοκαίρι που πέρασε

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 6/10/2021

Χρυσός Αύγουστος και παγωμένος χειμώνας για την εστίαση

Προβληματισμένοι για τη λειτουργία των καταστημάτων καφέ και εστίασης το χειμώνα που έρχεται με την εφαρμογή των νέων μέτρων, εμφανίζονται οι επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους οικονομικά μετά τα παρατεταμένα lock down των προηγούμενων μηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι»,  ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μυτιλήνης «Ασπίδα», Νίκος Γιαννάκας αναφέρθηκε στην κατάσταση όπως διαμορφώνεται σήμερα καθώς και στα νέα μέτρα που θα ισχύσουν τις επόμενες ημέρες.

Όπως είπε το καλοκαίρι, τα καταστήματα εστίασης δούλεψαν μόνο το μήνα Αύγουστο ενώ το υπόλοιπο διάστημα ήταν υποτονικό. «Οι τέσσερις εβδομάδες του Αυγούστου ήταν πολύ δυνατές για τα καταστήματά του κλάδου μας και οι  συνάδελφοι κατάφεραν να καλύψουν κάποιες από τις αυξημένες υποχρεώσεις. Από εκεί και πέρα το υπόλοιπο διάστημα ήταν υποτονικό ενώ συνολικά σε σύγκριση με το 2019 ο κλάδος μας έκλεισε με απώλειες της τάξης του 20%».

«Εκείνοι που είναι σε πιο δύσκολοι θέση, σημείωσε ο Νίκος Γιαννάκας, είναι οι ιδιοκτήτες των μικρών – οικογενειακών επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν μικρό τζίρο, δεν εμφάνισαν μεγάλες απώλειες την περίοδο της καραντίνας και έτσι δεν πήραν επιδοτήσεις ή ενισχύσεις. Τα καταστήματα αυτά αντιμετωπίζουν σήμερα αρκετά προβλήματα και δυστυχώς μέσα στο χειμώνα θα έχουμε πολλά λουκέτα»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα όπως αυτά ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Υγείας για τη λειτουργία των καταστημάτων, ο Νίκος Γιαννάκας επισήμανε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι οι χώροι των αμιγώς εμβολιασμένων θα μπορούν να λειτουργούν κανονικά χωρίς μέτρα, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι καταστηματάρχες αναγκάζονται να κάνουν το χωροφύλακα και να ελέγχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού των πελατών τους, γεγονός που κάποιες φορές τους φέρνει σε δύσκολη θέση.

«Είναι αρκετά άβολο για εμάς να ελέγχουμε τους πελάτες μας και είναι ακόμη πιο δύσκολο να αποκλείουμε από τα καταστήματά μας, φίλους και γνωστούς οι οποίοι μας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια ωστόσο δεν έχουν εμβολιαστεί. Δυστυχώς η κυβέρνηση ρίχνει για άλλη μια φορά το μπαλάκι σε εμάς για την εφαρμογή των μέτρων».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Νίκος Γιαννάκας αναφέρεται στην αύξηση των τιμών στα προϊόντα delivery και take away από Δευτέρα, επισημαίνει ωστόσο ότι οι τιμές στα προϊόντα που σερβίρονται στο τραπέζι θα παραμείνει προς το παρόν αμετάβλητη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σε καμία περίπτωση οι επιχειρηματίες δεν επιθυμούν να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων και μάλιστα τα τελευταία χρόνια καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να παραμείνουν σταθερές. Από εκεί και πέρα κρίνεται πλέον αναγκαία μία μικρή αύξηση της τάξης των 10 – 20 λεπτών στα προϊόντα delivery και take away για να καλυφθεί το αυξημένο κόστος των αναλώσιμων ανακυκλώσιμων υλικών που χρησιμοποιούμε.

Προς το παρόν δεν θα αυξηθούν οι τιμές στα τραπέζια σε καφέ και φαγητό, περιμένοντας και τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη μείωση του ΦΠΑ προκειμένου να υπάρξει εξισορρόπηση των τιμών».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Γιαννάκα στο βίντεο που ακολουθεί 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άγονες του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας

Δείτε μέχρι πότε θα αντικαταστήσει το Blue Star Myconos
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Σάββατο 20 Απριλίου η Ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

Θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Mythical Coast-Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας και οι ομιλητές
ΑΓΟΡΑ

Νέα πνοή με φρέσκια λάμψη στο Ξενοδοχείο Λέσβιον

Διακριτική πολυτέλεια, λειτουργικότητα με τον πρωινό μπουφέ που ξεχωρίζουν στην Προκυμαία Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» ταξιδεύει... στην οινική αγορά της Αθήνας

Τα κρασιά του συνεταιριστικού οινοποιείου παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους γνωστών wine bar της Αθήνας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση για την επιδότηση του κόστους μεταφοράς ζωοτροφών

Η Περιφέρεια καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, επαγγελματίες και κτηνοτρόφους να παραστούν στην ημερίδα