× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Δεν βάλαμε τον τουρισμό σε προτεραιότητα στη Λέσβο»

Με λιγότερες από 20.000 αφίξεις Ευρωπαίων και 50.000 αφίξεις περίπου Ελλήνων κλείνει η τουριστική σεζόν για τη Λέσβο, αναφέρει ο Παναγιώτης Χατζηκυριάκος

Δημοσίευση 5/10/2021

«Δεν βάλαμε τον τουρισμό σε προτεραιότητα στη Λέσβο»

Πολύ χαμηλότερα από τον αρχικό στόχο των 30.000 ευρωπαίων τουριστών, κλείνει η φέτος η περίοδος των απευθείας πτήσεων (τσάρτερ), για το νησί μας, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτη Χατζηκυριάκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι αφίξεις από την Ευρώπη δεν ξεπερνούν σε καμία περίπτωση τους 20.000 τουρίστες. «Προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί οι αριθμοί των αφίξεων για τον Σεπτέμβριο, ωστόσο έως τέλος Αυγούστου δεν είχαμε ξεπεράσει τις 13.000 αφίξεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο οι αφίξεις δεν θα ξεπεράσουν συνολικά για ολόκληρη τη σεζόν τις 20.000. Ομολογουμένως είμαστε πολύ μακριά από το στόχο των 30.000 αφίξεων που είχαμε θέσει στην αρχή της σεζόν, και αυτό οφείλεται στις ιδιαίτερες συγκυρίες που επικρατούν στην τουριστική αγορά λόγω covid.

Η σεζόν ουσιαστικά ξεκίνησε μέσα στον Ιούλιο και αρκετές πτήσεις καθυστέρησαν να ξεκινήσουν όπως για παράδειγμα οι πτήσεις από την Αγγλική αγορά. Επιπλέον αν και ελπίζαμε όλοι οι συνάδελφοι ότι τα αεροπλάνα θα έρχονταν γεμάτα αυτό επετεύχθη μόνο τον Αύγουστο που είχαμε υψηλές πληρότητες».

«Ευτυχώς που ήρθαν οι Έλληνες»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την παρτίδα, ωστόσο, σημειώνει ο Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, έσωσαν οι Έλληνες τουρίστες οι οποίοι φέτος έκαναν την έκπληξη και ήρθαν στο νησί μας. «Είχαμε γενικά αρκετούς συμπολίτες μας από την υπόλοιπη χώρα, οι οποίοι είτε μέσω προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού, είτε αυτόνομοι επειδή ήθελαν να γνωρίσουν τη Λέσβο, είτε σε σπίτια φίλων και γνωστών, έκαναν διακοπές στο νησί μας και αυτό είναι ιδιαίτερα ευχάριστο. Η πρώτη εικόνα που έχουμε αν και τα στοιχεία των Ελλήνων τουριστών δεν είναι εύκολο να καταμετρηθούν, είναι ότι ήρθαν στη Λέσβο περίπου 50.000 άτομα».

Πότε θα ανοίξει η Τουρκία; 

Αναφερόμενος στην αγορά της Τουρκίας, ο Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι παρά τις πιέσεις από την πλευρά των πρακτόρων και των φορέων των νησιών, ακόμη δεν έχει ανοίξει για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις με τα απέναντι παράλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μετά από αρκετές συζητήσεις άνοιξε η τουριστική αγορά για τα ιδιωτικά τουριστικά σκάφη, από τα μέσα Αυγούστου και για τις δύο πύλες του νησιού μας, Μυτιλήνη και Πέτρα. Το ενδιαφέρον με δεδομένες τις συνθήκες που βιώνουμε, ήταν αρκετά ικανοποιητικό, αφού είχαμε στο σύνολο περίπου 50 τουριστικά σκάφη και στα δύο λιμάνια. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι δειλά δειλά πρέπει να ξεκινήσει η λειτουργία και των ημερήσιων συνδέσεων η οποία θα τονώσει την τουριστική κίνηση των νησιών μας».

«Θα είναι καλύτερο το 2022 αλλά...»

Αναφερόμενος ο Παναγιώτης Χατζηκυριάκος στα μηνύματα της νέας τουριστικής σεζόν, σημείωσε πως αν και είναι νωρίς ακόμη για να κάνει κανείς ακριβείς προβλέψεις εντούτοις φαίνεται ότι η χρονιά θα λίγο καλύτερη από τη φετινή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι καλό να είμαστε αισιόδοξοι όμως οφείλουμε να είμαστε και προσγειωμένοι. Του χρόνου πιστεύω θα αγγίξουμε τις 30.000 αφίξεις από τη Ευρώπη και αν όλα πάνε καλά θα έχουμε κινητικότητα και από την αγορά της Τουρκίας και φυσικά της Ελλάδας».

Το μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο, όπως σημειώνει ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων είναι η έλλειψη συντονισμού των φορέων της αγοράς και της αυτοδιοίκησης. «Ο καθένας τραβά το δικό του δρόμο, πραγματοποιεί ανεξάρτητο σχεδιασμό και το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει μια ενιαία πολιτική προς τα έξω. Δυστυχώς ο τουρισμός δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα για τη Λέσβο και ούτε υπήρξαν αποτελεσματικές διεκδικήσεις σε αυτό το επίπεδο».

«Η Λήμνος διεκδικεί, εμείς;»

Ως παράδειγμα αποτελεσματικής διεκδίκησης ο Παναγιώτης Χατζηκυριάκος αναφέρθηκε στην περίπτωση της Λήμνου, η οποία όπως είπε έχει ενιαία και μαχητική στάση στο θέμα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων με πολύ καλά αποτελέσματα. «Αντίθετα σημείωσε η Λέσβος έχει καταφέρει ελάχιστα σε αυτό το επίπεδο. Το δρομολόγιο της Θεσσαλονίκης το οποίο μπαίνει το χειμώνα και διακόπτεται το καλοκαίρι, είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση έλλειψης διεκδικήσεων από την πλευρά των φορέων της Λέσβου».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άγονες του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας

Δείτε μέχρι πότε θα αντικαταστήσει το Blue Star Myconos
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Σάββατο 20 Απριλίου η Ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

Θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Mythical Coast-Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας και οι ομιλητές
ΑΓΟΡΑ

Νέα πνοή με φρέσκια λάμψη στο Ξενοδοχείο Λέσβιον

Διακριτική πολυτέλεια, λειτουργικότητα με τον πρωινό μπουφέ που ξεχωρίζουν στην Προκυμαία Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» ταξιδεύει... στην οινική αγορά της Αθήνας

Τα κρασιά του συνεταιριστικού οινοποιείου παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους γνωστών wine bar της Αθήνας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση για την επιδότηση του κόστους μεταφοράς ζωοτροφών

Η Περιφέρεια καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, επαγγελματίες και κτηνοτρόφους να παραστούν στην ημερίδα
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αγγλοι οι πρώτοι Ευρωπαίοι τουρίστες στη Λέσβο

Δείτε τι δήλωσαν για το νησί κατά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης "Οδυσσέας Ελύτης"
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έρχεται το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη για το 2024

Δήλωση στην κάμερα του «Ν» του προέδρου της Ναυτιλιακών Πρακτόρων Παναγιώτη Χατζηκυριάκου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέο καταμαράν στη γραμμή Μυτιλήνη‑Αϊβαλί

Με μεταφορική ικανότητα 449 ατόμων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κουίζ: Πού είναι το ΑΤΜ της «Εθνικής» στον Μόλυβο;

Ερώτημα για… δυνατούς λύτες, εν όψει της έναρξης της θερινής σεζόν