× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Παραμένουν δεμένοι …μέχρι νεωτέρας

Οι εταιρείες, τα Νομικά Πρόσωπα και οι διαδημοτικοί Σύνδεσμοι, των δύο δήμων παραμένουν ως έχουν για τα επόμενα χρόνια

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 5/10/2021

Παραμένουν δεμένοι …μέχρι νεωτέρας

Δεν φαίνεται να προχωρά τελικά η διάσπαση του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δημοτικής Επιχείρησης Λέσβου, σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης στην τελευταία συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και η τάση που υπήρχε το πρώτο διάστημα λειτουργίας των νέων δήμων με δεδομένο ότι υπήρχαν πολλά και σοβαρά προβλήματα  σε επίπεδο συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ τους,   ήταν να γίνει διάσπαση όλων των εταιρειών, συνδέσμων και Νομικών Προσώπων  και ο καθένας  να διαχειρίζεται τα του οίκου του, στην πορεία αποδείχθηκε ότι αυτό δεν είναι πολύ εύκολο να γίνει.

Ο μόνος Σύνδεσμος που τελικά έσπασε στο διάστημα των 2 ετών είναι ο Σύνδεσμος Αθλητισμού και Πολιτισμού όπου οι δύο δήμοι τράβηξαν ξεχωριστούς δρόμους.  Και σε αυτή την περίπτωση όμως, υπήρξαν πολλά προβλήματα, κυρίως στο Δήμο Μυτιλήνης όπου για πολύ καιρό, δεν μπορούσε να στεριώσει πρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου Νομικού Προσώπου. Στην περίπτωση της Δυτικής Λέσβου τα πράγματα πήγαν λίγο καλύτερα και το Νομικό Πρόσωπο λειτουργεί τους τελευταίους μήνες διοργανώνοντας εκδηλώσεις και αθλητικές δραστηριότητες».

Το παράδειγμα του Συνδέσμου Πολιτισμού – Αθλητισμού και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν προφανώς αποθάρρυναν τους δύο δήμους να προχωρήσουν στη διάσπαση και των υπόλοιπων εταιρειών και Νομικών Προσώπων, όπως το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, η ΑΔΕΛ, η ΔΕΥΑΛ και το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην περίπτωση της ΔΕΥΑΛ ο Δήμος Δυτικής Λέσβου είναι κάθετα αντίθετος με την προοπτική διάσπασης κάτι που εκφράσθηκε και μέσα από πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμος Μυτιλήνης από την πλευρά του, είχε σπρώξει τους προηγούμενους μήνες, το ζήτημα της διάσπασης στους κόλπους του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας και μάλιστα είχε ληφθεί σχετική απόφαση με βάση μία οικονομοτεχνική μελέτη που είχε παρουσιασθεί. Στην παρούσα φάση πάντως φαίνεται ότι η διάσπαση της ΔΕΥΑΛ δεν προχωρά και τα πράγματα θα μείνουν ως έχει μέχρι νεωτέρας.

Στο   Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης τώρα,  αν και μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού οι δύο δήμοι βάδιζαν ολοταχώς προς τη διάσπαση του , στην πορεία διαπίστωσαν ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει, διότι θα κινδυνεύσουν ενταγμένα προγράμματα και θέσεις εργασίας. Αποφασίστηκε λοιπόν, να συνεχίσει ως έχει η λειτουργία του Συνδέσμου, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στη λειτουργία σημαντικών κοινωνικών δομών, όπως είναι οι Παιδικοί Σταθμοί, τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, Φαρμακεία, το Κέντρο Κοινότητας Μυτιλήνης κ.λπ.

Προσφάτως  οι δύο δήμοι ξεκίνησαν συζήτηση τα δημοτικά τους συμβούλια για τη διάσπαση της ΑΔΕΛ και του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην περίπτωση του Λιμενικού Ταμείου φαίνεται ότι υπάρχει διαφωνία και διαφορετικές αποφάσεις αφού η Δυτική Λέσβος, προσφάτως έλαβε απόφαση υπέρ της διάσπασης του Ταμείου ενώ η Μυτιλήνη την Παρασκευή αποφάσισε υπέρ της διατήρησης του Διαδημοτικού χαρακτήρα του Ταμείου

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να γίνει η διάσπαση ενός Συνδέσμου ή Νομικού Προσώπου ή Εταιρείας, θα πρέπει να αποχωρήσουν και τα δύο μέρη, σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να προχωρήσει. Έτσι και στην περίπτωση του Λιμενικού Ταμείου η διάσπαση δεν προχωρά, εφόσον διαφωνεί με αυτή ο Δήμος Δυτικής Μυτιλήνης.

Αρκετά περίεργη είναι η κατάσταση στην περίπτωση της ΑΔΕΛ η οποία είναι Ανώνυμη Εταιρεία που διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία και τα ακίνητα των δύο δήμων. Στην περίπτωση της ΑΔΕΛ μία ενδεχόμενη διάσπαση μπορεί να οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις  και εκκαθάριση της εταιρείας με αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα περιουσιακά της στοιχεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το φθινόπωρο του 2019 λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων των δύο νέων δημοτικών αρχών, η Δυτική Λέσβος είχε εκφράσει την επιθυμία να αποχωρήσει από την εταιρεία. Μέχρι σήμερα, ωστόσο  δεν έχει γίνει κάποια ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρέθηκε γάτα στην Κουλμπάρα

Φοράει κόκκινο μαντήλι στο λαιμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος