× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προοπτική άρσης της καραντίνας του καταρροϊκού μετά από 15 χρόνια

Η Κτηνιατρική Υπηρεσία Λέσβου έχει καταθέσει φάκελο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αναμένει την απάντηση

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 29/9/2021

Προοπτική άρσης της καραντίνας του καταρροϊκού μετά από 15 χρόνια

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει ο κτηνοτροφικός κόσμος της Λέσβου, την προοπτική άρσης της 15ετούς και πλέον καραντίνας του καταρροϊκού πυρετού η οποία περιορίζει σημαντικά την εξαγωγή προβάτων από το νησί μας και επιτρέπει μόνο την εξαγωγή ζώντων ζώων για άμεση σφαγή και όχι για εκτροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η άρση της καραντίνας αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των κτηνοτρόφων του νησιού μας, και σε περίπτωση που ο στόχος επιτευχθεί τότε θα ξεκινήσει σταδιακά η μετακίνηση ζώων για εκτροφή από τη Λέσβο προς την υπόλοιπη Ελλάδα. Η εξέλιξη αυτή με  δεδομένο ότι η Λεσβιακή φυλή προβάτων είναι μία παραγωγική και ανθεκτική φυλή, αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην αύξηση των τιμών  των ζώων και του κρέατος.

Αναφερόμενος στην προοπτική άρση της καραντίνας ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λέσβου Στρατής Τσομπανέλλης, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η Υπηρεσία με μεγάλη προσήλωση πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια τις απαιτούμενες αιμοληψίες από ζώα μάρτυρες καταγράφοντας τα αποτελέσματα προκειμένου να στοιχειοθετήσει ολοκληρωμένο φάκελο.

«Ο φάκελος αυτός, σημειώνει ο Στρατής Τσομπανέλλης, έχει αποσταλεί στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στη συνέχεια θα προωθηθεί στην  αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να πάρει το πράσινο φως και να ανοίξει η καραντίνα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γενικότερα ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα της προσπάθειας λέγοντας ότι το μόνο που θα μπορούσε στην παρούσα φάση να ακυρώσει το φάκελο της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου  είναι ο εντοπισμός κάποιου κρούσματος καταρροϊκού πυρετού σε κοπάδι του νησιού το διάστημα που διανύουμε.

«Σε πρώτη φάση, σημειώνει, αν πάρουμε τελικά το πράσινο φως και γίνει άρση της καραντίνας  θα γίνονται εξαγωγές ζώων για εκτροφή με πολύ αυστηρούς όρους και συνεχείς ελέγχους. Αυτό είναι κάτι που ως υπηρεσία είμαστε αποφασισμένοι να το στηρίξουμε για να βοηθήσουμε τους παραγωγούς μας».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ελαφρά μείωση της δηλωμένης ανεργίας το Μάρτιο στο Βόρειο Αιγαίο

Γυναίκες το 65% των ανέργων της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Καμπάνες» σε 11 επιχειρήσεις για «μαϊμού» εκπτώσεις

Aνάμεσα τους και η επιχείρηση αθλητικών ειδών Cosmos Sport που έχει υποκατάστημα στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανω κάτω οι πληρωμές των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Έκλεισε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν πληρωμές αλλά θα ανοίξει ξανά για την υποβολή κι άλλων δικαιολογητικών. Δεν πιάνει τον στόχο καταβολής 700 εκατ. ευρώ ως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία