× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Συμπαράταξη Πολιτών για την απένταξη μελετών

Η παράταξη του Γιάννη Σπιλάνη , μιλά για ανυπαρξία στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/9/2021

Η Συμπαράταξη Πολιτών για την απένταξη μελετών

 

Κριτική στην περιφερειακή αρχή Μουτζούρη και στον ίδιο προσωπικά ασκεί η Συμπαράταξη Πολιτών σε ανακοίνωσή της στην οποία σημειώνει μεταξύ άλλων ότι οι νησιώτες έχουν απογοητευτεί από τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση των αναπτυξιακών προβλημάτων. Ειδική αναφορά στο πλαίσιο της ανακοίνωσης γίνεται στην απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο για την απένταξη δύο έργων: Της  χαρτογράφησης των φυσικών αποθεμάτων οστράκων στον κόλπο Καλλονής και της γενετικής  βελτίωσης  του λεσβιακού προβάτου

«Για το πρώτο θέμα ακούστηκαν τουλάχιστον τρεις αιτιολογίες, σημειώνει η Συμπαράταξη Πολιτών στην ανακοίνωσή της :

Περιφερειάρχης «η πρόταση του Πανεπιστημίου

- Αιγαίου ακριβή, θα βρω φτηνότερη»,

- Αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης  «δεν θέλω να χρηματοδοτώ μελέτες που μένουν στα ράφια»

- Περιφερειάρχης και αντιπεριφερειάρχης υποστήριξαν στον  πρόεδρο των αλιέων ότι αρμόδια για την εκπόνηση της μελέτης είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου!!!

Τι απ' όλα τελικά συμβαίνει; Μήπως κάτι άλλο;

Κάθε προσπάθεια που καταβάλαμε να τονίσουμε την αναγκαιότητα   άμεσης εκπόνησης της  μελέτης  που θα αποδεικνύει τις τεράστιες ποσότητες φυσικών αποθεμάτων οστράκων, ώστε με την αναθεώρηση του χωροταξικού του Κόλπου Καλλονής  να απαγορευθεί η εγκατάσταση μονάδων υδατοκαλλιεργειών  , έπεσε στο κενό.  Κι ας είναι γνωστό ότι με πρόσχημα την καλλιέργεια οστράκων οι ιδιώτες οστρακοκαλλιεργητές συλλέγουν  τα φυσικά αποθέματα – και μάλιστα έχουν τη δυνατότητα όλη τη διάρκεια του χρόνου- λειτουργώντας σε βάρος των  ψαράδων του κόλπου που χρόνια τώρα δίνουν το δικό τους αγώνα.

Η ακύρωση υλοποίησης της μελέτης για το λεσβιακό πρόβατο, αιτιολογήθηκε απ τον κ. Αντιπεριφερειάρχη διότι ‘’πρέπει να δοθεί έμφαση και σε άλλες φυλές προβάτων και αιγών που βρίσκονται στα νησιά της Περιφέρειας μας’’. τωρα το ανακάλυψαν; Μήπως τους εμπόδισε κανείς να το κάνουν; Μας έφεραν κάποια σχετική αντιπρόταση και γι' αυτό αποσύρθηκε η υπάρχουσα;

Ενδεικτικό της τραγελαφικής κατάστασης που δημιουργεί η έλλειψη σχεδίου και η «αυθόρμητη» λειτουργία του κ. Μουτζούρη μέσα από τις επαφές με τους κατοίκους των νησιών και τα προβλήματα τους, είναι ότι σε πρόσφατη επίσκεψη  των Προέδρων των κοινοτήτων Λισβορίου και Βασιλικών τους έταξε ότι θα εντάξει στο νέο ΕΣΠΑ το φράγμα των Βασιλικών που εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες. Δεν θυμόταν καν ότι ο ίδιος απένταξε το 2019 την επικαιροποίηση της σχετικής μελέτης, που ήταν για χρόνια εγγεγραμμένη στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας; Σκοπίμως ή από άγνοια αποκρύπτει ότι τα φράγματα δεν είναι επιλέξιμα στο ΠΕΠ;

 Ίσως βέβαια επιθυμεί  συνειδητά να κοροϊδέψει τους κατοίκους αφού τα αποτελέσματα του γκάλοπ φαίνεται να επιβραβεύουν τη μέχρι τώρα πελατειακή λειτουργία των «ταξιμάτων» του ίδιου και της Περιφερειακής Αρχής .

Όσο τις αποζημιώσεις των αγροτών που υπόσχονταν ότι θα επιταχύνει η δημιουργία του γραφείου ΕΛΓΑ στην έδρα της  Περιφέρειας, ακούγεται πλέον ως ανέκδοτο. Όχι για τους αγρότες των άλλων νησιών που δεν βλέπουν  πια ούτε υποσχέσεις από την μακρινή γι' αυτούς περιφέρεια, αλλά και για τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου, μιας και δεν διεκδικεί ούτε τις αποζημιώσεις τους μέσω ΚΟΕ για την χρήση 2020 -21 τις οποίες δικαιούνται βάσει του σχετικού κανονισμού! 

 Έτσι τα «παχιά λόγια» περί ανάδειξης των τοπικών προϊόντων μέσω της «ταυτότητας» που θα αποκτήσουν και το όφελος των παραγωγών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας με βαρύγδουπες δηλώσεις στα ΜΜΕ, χρησιμεύουν στο να χαϊδεύουν αυτιά, αφού δυο χρόνια μετά την ανάληψη καθηκόντων της Περιφερειακής Αρχής δεν μας έχουν παρουσιάσει κανένα σχέδιο και προφανώς κανένα έργο. Αντίθετα μας ζητούν να συναινέσουμε με γραπτή διαδικασία στη συμμετοχή σε εκθέσεις χωρίς την ελάχιστη τεκμηρίωση για τη σκοπιμότητα συμμετοχής και χωρίς να έχουν συμβουλευθεί τους επιχειρηματίες ως άμεσα ενδιαφερόμενους, όπως με έμφαση έχουμε ζητήσει επανειλημμένα.

Καλά τα γκάλοπ και οι αυτοθαυμασμοί, αλλά η προειδοποίηση των πολιτών ήταν σαφής: περιμένουν περισσότερα από τη περιφερειακή αρχή σε ότι αφορά τον τουρισμό, τις επενδύσεις (δημόσιες και ιδιωτικές) και τη προώθηση των τοπικών προϊόντων.

Δυστυχώς με την ελαφρότητα που η περιφερειακή αρχή Μουτζούρη χειρίζεται τα αναπτυξιακά θέματα δύσκολα θα δουν κάτι σχετικό να υλοποιείται .

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δεν θα κουραστεί να επαναλαμβάνει ότι αυτό που θα άλλαζε τη πορεία της Περιφέρειας είναι η ύπαρξη στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης και η υλοποίηση του με τη χρήση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, ΕΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, Leader, Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, Interreg, Orizon κλπ). Η έλλειψη αυτή υπογραμμίστηκε από τους όλους ομιλητές στη 2η διαβούλευση για το νέο ΕΣΠΑ που έγινε πρόσφατα και δεν υπήρξε καμία απάντηση από την Περιφερειακή Αρχή που συνεχίζει να αυτοσχεδιάζει.

Γι αυτό καλούμε  τους πολίτες  να συνδιαμορφώσουμε το αύριο των νησιών μας μέσα από συνεχή διαβούλευση που, χωρίς να παραβλέπει την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων, θα επιβάλλει τον σχεδιασμό ως εργαλείο», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Συμπαράταξη Πολιτών βορείου Αιγαίου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

2.313 κρούσματα 30 νεκροί 361 διασωληνωμένοι

Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας το τελευταίο εικοσιτετράωρο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το Ρωσικό ιστιοφόρο Shtandart στο λιμάνι της Χίου

Στο πλαίσιο του έτους ιστορίας Ρωσίας – Ελλάδας
ΕΛΛΑΔΑ

Ταχύτατη ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια βλέπει η κυβέρνηση

Εταίρους στην ανάπτυξη βλέπει τους Δήμου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ζητούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Κοινή παρέμβαση από 36 ριζοσπαστικές, αριστερές και αντικαπιταλιστικές δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αίσιο τέλος στην περιπέτεια του “Princess Eman”

Απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης στην προπέλα
ΕΛΛΑΔΑ

Ακυβέρνητο εμπορικό πλοίο βορειοδυτικά της Χίου

Παρουσίασε βλάβη στην προπέλα
ΕΛΛΑΔΑ

2.665 κρούσματα ‑ 27 νεκροί ‑ 368 διασωληνωμένοι

Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας το τελευταίο εικοσιτετράωρο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας Λέσβου για την κακοκαιρία

Συζητήθηκαν τα μέτρα πρόληψης για την κακοκαιρία που είναι σε εξέλιξη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Δεν αρκούν οι δρόμοι, χρειάζεται και ανάπτυξη»

Περιφερειακή Αρχή χωρίς σχέδιο και όραμα, χαρακτηρίζει την Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης Πολιτών», Γιάννης Σπιλάνης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Παύλος Χρηστίδης υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Παραιτήθηκε από εκπρόσωπος Τύπου
ΕΛΛΑΔΑ

Και ο Παύλος Γερουλάνος υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

Ζήτησε παράταση για να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές
ΕΛΛΑΔΑ

2.601 κρούσματα ‑ 46 νεκροί ‑ 347 διασωληνωμένοι

Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας το τελευταίο εικοσιτετράωρο