× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διπλασιασμός των επιδοτούμενων ανέργων τον Αύγουστο

Μικρή μείωση στον αριθμό των ανέργων του Βορείου Αιγαίου σε σύγκριση με τον Ιούλιο

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 26/9/2021

Διπλασιασμός  των επιδοτούμενων ανέργων τον Αύγουστο

Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει ο αριθμός των ανέργων στο Βόρειο Αιγαίο το μήνα Αύγουστο, τον κατεξοχήν τουριστικό μήνα για την περιοχή μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα στους καταλόγους του ΟΑΕΔ, τον Αύγουστο εμφανίζονται εγγεγραμμένοι 15.390 συμπολίτες μας ενώ το μήνα Ιούλιο ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 15.501 άτομα. Ουσιαστικά καταγράφεται μικρή μείωση του αριθμού των ανέργων κατά 111 άτομα και ποσοστό 0,72%.

Συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 ο αριθμός των ανέργων είναι αρκετά μειωμένος. Συγκεκριμένα τον Αύγουστο του ’20 οι εγγραμένοι άνεργοι ήταν 16.306 άτομα, αυξημένοι δηλαδή κατά 916 άτομα και ποσοστό 5,62%. Η ετήσια αυτή διαφορά είναι αρκετά εύκολο να ερμηνευθεί με δεδομένο ότι ο περσινός Αύγουστος είχε ελάχιστη τουριστική κίνηση στα νησιά μας και οι προσλήψεις στον τουριστικό τομέα ήταν σαφώς λιγότερες.

Αντίστοιχα μειωμένος είναι ο αριθμός των ανέργων στα στοιχεία της δωδεκάμηνης ανεργίας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας μας. Πρωταθλήτρια στη μείωση σε σχέση πάντα με τον Αύγουστο του 2020 είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με ποσοστό 19, 41%. Ακολουθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγάιου με μείωση 18,83% και η Περιφέρεια Κρήτης με ποσοστό μείωσης 10,01%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν και τα στοιχεία των επιδοτούμενων ανέργων στα νησιά μας την περίοδο του Αυγούστου, όπου παρατηρεί κανείς ορισμένες αξιοσημείωτες μεταβολές.

Συνολικά στο Βόρειο Αιγαίο οι επιδοτούμενοι άνεργοι είναι 2.085 άτομα. Από αυτούς στην κατηγορία των κοινών ανέργων ανήκουν 1.134 άτομα, οικοδόμοι 30 άτομα, εποχικοί τουρισμού 57 άτομα, εργάτες γης (αγροτικές εργασίες) 15 άτομα, εκπαιδευτικοί 849 άτομα.

Στους συγκριτικούς πίνακες των επιδοτούμενων ανέργων ωστόσο παρατηρεί κανείς ότι τον Αύγουστο ο αριθμός αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με τον Ιούλιο όπου οι επιδοτούμενοι ήταν 1.178. Η μεταβολή αυτή υπολογίζεται σε ποσοστό 76,99%. Η κατηγορία ανέργων που εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση επιδοτούμενων ανέργων είναι στην κατηγορία των κοινών ανέργων όπου αυξήθηκαν κατά 937 άτομα μέσα σε ένα μήνα. Αντίθετα η κατηγορία των επιδοτούμενων στον τουριστικό τομέα μειώθηκε κατά 30 άτομα.

Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ανέργων τώρα, παρατηρεί κανείς ότι ο αριθμός των άνεργων γυναικών είναι διπλάσιος από τον αριθμό των ανδρών. Ειδικότερα οι άνεργες γυναίκες των νησιών μας είναι 10.445 ενώ οι άνεργοι άνδρες μόλις 4.788 άτομα.

Η ηλικιακή ομάδα που πλήττεται περισσότερο είναι η δυναμική ομάδα των 30 – 44 με 6.130 ανέργους ενώ ακολουθεί η ομάδα των 45-54 με 3.372 ανέργους.

Σε επίπεδο εκπαίδευσης, πρωταθλητές για άλλη μια φορά στον αριθμό των ανέργων είναι οι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με 7.220 άτομα. Ακολουθούν οι απόφοιτοι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης με 3.862 ανέργους και με μικρή διαφορά οι απόφοιτοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με ποσοστό 3.220 ανέργους.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι εξαγωγές κρατούν ψηλά τις τιμές αρνιών και κατσικιών

6 ευρώ το κιλό το αρνί και 6,50 ευρώ το κατσίκι πουλούν οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου. Ανοδικές οι τάσεις των τιμών παραγωγού. Πολύ μικρή η εγχώρια ζήτηση.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αρση της απαγόρευσης οστρακαλιείας στον κόλπο Καλλονής

Ικανοποιημένοι από την άρση της απαγόρευσης οι οστρακαλιείς Καλλονής και Πολιχνίτου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αυτό είναι το κυβερνητικό σχέδιο για την νέα ΚΑΠ

Ένα δις ευρώ λιγότερες οι άμεσες επιδοτήσεις. Μικρές αλλαγές για την αναδιανεμητική ενίσχυση. Χωρίς νησιωτική διάσταση η νέα ΚΑΠ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε Γέρα και Πλωμάρι περιόδευσε το κλιμάκιο ΕΛΓΑ

Τα στελέχη του Οργανισμού θα παραμείνουν έως την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου και θα δούνε τις ζημιές σε όλο το Λεσβιακό ελαιώνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αμεση επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά»

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την Κυβέρνηση να «σταματήσει επιτέλους την κοροϊδία στους νησιώτες»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΟΡΑ

«Η επιστροφή του μειωμένου ΦΠΑ είναι επιτυχία των νησιωτικών Επιμελητηρίων»

Σημαντική εξέλιξη χαρακτηρίζει τη χθεσινή απόφαση του ECOFIN ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΟΡΑ

Δικαιωμένοι και οι λογιστές για τον μειωμένο ΦΠΑ

«Επιβραβεύεται ο αγώνας μας» λέει η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Λέσβου
ΑΓΟΡΑ

e‑shop από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Λευκώματα, βιβλία, χάρτες, πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, αλλά και αναμνηστικά δώρα για όλους
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

30 οικοδομικές άδειες κόλλησαν στην Πολεοδομία Μυτιλήνης

Στα προβλήματα υποστελέχωσης της Πολεοδομίας Μυτιλήνης καθώς και στο νέο «Εξοικονομώ κατ΄οίκον» αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου Στρ. Μανωλακέλλης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προς μονιμοποίηση ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά

Καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές σε λιπάσματα και αγροτικά εφόδια μετά το 2030. Από το 2025 η εφαρμογή της νέας πολιτικής συμφωνία για τον ΦΠΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

“Βιώσιμοι ελαιώνες” στην Ελλάδα

Νέο μοντέλο ανάπτυξης της ελαιοκομίας με διατήρηση της βιοποικιλότητας. Πιλοτική δράση του προγράμματος Life
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση για την νέα ΚΑΠ στην Βουλή

Πρώτη ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το κυβερνητικό σχεδιασμό
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ