× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διπλασιασμός των επιδοτούμενων ανέργων τον Αύγουστο

Μικρή μείωση στον αριθμό των ανέργων του Βορείου Αιγαίου σε σύγκριση με τον Ιούλιο

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 26/9/2021

Διπλασιασμός  των επιδοτούμενων ανέργων τον Αύγουστο

Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει ο αριθμός των ανέργων στο Βόρειο Αιγαίο το μήνα Αύγουστο, τον κατεξοχήν τουριστικό μήνα για την περιοχή μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα στους καταλόγους του ΟΑΕΔ, τον Αύγουστο εμφανίζονται εγγεγραμμένοι 15.390 συμπολίτες μας ενώ το μήνα Ιούλιο ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 15.501 άτομα. Ουσιαστικά καταγράφεται μικρή μείωση του αριθμού των ανέργων κατά 111 άτομα και ποσοστό 0,72%.

Συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 ο αριθμός των ανέργων είναι αρκετά μειωμένος. Συγκεκριμένα τον Αύγουστο του ’20 οι εγγραμένοι άνεργοι ήταν 16.306 άτομα, αυξημένοι δηλαδή κατά 916 άτομα και ποσοστό 5,62%. Η ετήσια αυτή διαφορά είναι αρκετά εύκολο να ερμηνευθεί με δεδομένο ότι ο περσινός Αύγουστος είχε ελάχιστη τουριστική κίνηση στα νησιά μας και οι προσλήψεις στον τουριστικό τομέα ήταν σαφώς λιγότερες.

Αντίστοιχα μειωμένος είναι ο αριθμός των ανέργων στα στοιχεία της δωδεκάμηνης ανεργίας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας μας. Πρωταθλήτρια στη μείωση σε σχέση πάντα με τον Αύγουστο του 2020 είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με ποσοστό 19, 41%. Ακολουθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγάιου με μείωση 18,83% και η Περιφέρεια Κρήτης με ποσοστό μείωσης 10,01%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν και τα στοιχεία των επιδοτούμενων ανέργων στα νησιά μας την περίοδο του Αυγούστου, όπου παρατηρεί κανείς ορισμένες αξιοσημείωτες μεταβολές.

Συνολικά στο Βόρειο Αιγαίο οι επιδοτούμενοι άνεργοι είναι 2.085 άτομα. Από αυτούς στην κατηγορία των κοινών ανέργων ανήκουν 1.134 άτομα, οικοδόμοι 30 άτομα, εποχικοί τουρισμού 57 άτομα, εργάτες γης (αγροτικές εργασίες) 15 άτομα, εκπαιδευτικοί 849 άτομα.

Στους συγκριτικούς πίνακες των επιδοτούμενων ανέργων ωστόσο παρατηρεί κανείς ότι τον Αύγουστο ο αριθμός αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με τον Ιούλιο όπου οι επιδοτούμενοι ήταν 1.178. Η μεταβολή αυτή υπολογίζεται σε ποσοστό 76,99%. Η κατηγορία ανέργων που εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση επιδοτούμενων ανέργων είναι στην κατηγορία των κοινών ανέργων όπου αυξήθηκαν κατά 937 άτομα μέσα σε ένα μήνα. Αντίθετα η κατηγορία των επιδοτούμενων στον τουριστικό τομέα μειώθηκε κατά 30 άτομα.

Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ανέργων τώρα, παρατηρεί κανείς ότι ο αριθμός των άνεργων γυναικών είναι διπλάσιος από τον αριθμό των ανδρών. Ειδικότερα οι άνεργες γυναίκες των νησιών μας είναι 10.445 ενώ οι άνεργοι άνδρες μόλις 4.788 άτομα.

Η ηλικιακή ομάδα που πλήττεται περισσότερο είναι η δυναμική ομάδα των 30 – 44 με 6.130 ανέργους ενώ ακολουθεί η ομάδα των 45-54 με 3.372 ανέργους.

Σε επίπεδο εκπαίδευσης, πρωταθλητές για άλλη μια φορά στον αριθμό των ανέργων είναι οι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με 7.220 άτομα. Ακολουθούν οι απόφοιτοι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης με 3.862 ανέργους και με μικρή διαφορά οι απόφοιτοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με ποσοστό 3.220 ανέργους.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκλογές στο Συνεταιρισμό Στύψης

Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνεχίζεται το παζάρι για τις τιμές του γάλακτος στη Λέσβο

Τυροκόμοι και γαλακτοπαραγωγικοί συνεταιρισμοί συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις
ΕΛΛΑΔΑ

Ταχύτατη ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια βλέπει η κυβέρνηση

Εταίρους στην ανάπτυξη βλέπει τους Δήμου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

«Δουλεύουμε στα σκουπίδια, δεν είμαστε σκουπίδια!»

Όλη η συνέντευξη σε βίντεο των δύο εργαζόμενων του Δήμου Μυτιλήνης που καταγγέλλουν παραβιαστική και σεξιστική συμπεριφορά από «ανώτερό τους»- Έχουν καταρρεύσει ουκ ολίγες φορές από τον ψυχολογικό πόλεμο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Η αγρότισσα δίνει καθημερινά το δικό της αγώνα»

Μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη Λέσβου και πρωτογενή τομέα Πανάγου Κουφέλου, για την παγκόσμια ημέρα της αγρότισσας
ΕΡΓΑΣΙΑ

Μιλούν στην κάμερα του «Ν» για την ψυχολογική βία που δέχονται

Εφιάλτης η εργασία τους στον Δήμο, καταγγέλλουν δύο μητέρες εργαζόμενες που ζητούν δικαιοσύνη- Αύριο όλη η συνέντευξη
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

«Διώξαμε 50.000 τουρίστες από την Τουρκία»

Ο τουριστικός Πράκτορας, Άρης Λαζαρής καταγγέλλει στο «Ν» το «μεγάλο πολιτικό λάθος»- Το τελευταίο καραβάκι για την Τουρκία ήταν τον Φεβρουάριο του 2020!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Δαούση κατά Περιφερειάρχη

«Εγκληματική επιλογή η ματαίωση της γενετικής βελτίωσης του προβάτου της Λέσβου» λέει η γνωστή κτηνίατρος
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Λιγοστεύουν τα οινάμπελα στην Ελλάδα

Στα 635,2 χιλ. στρέμματα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις το 2020 από 678,5 χιλ. στρέμματα το 2010
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Μεγάλη ανησυχία για τις αγροτικές επιδοτήσεις

Ως τις 14 Οκτωβρίου το απόγευμα δεν είχε γίνει η διανομή των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε αχρηστία η λιμνοδεξαμενή του Βαφειού

Καταστράφηκε το 50% της μεμβράνης που συγκρατεί το νερό
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Πετάει μέχρι 1,30 το πετρέλαιο θέρμανσης στη Λέσβο

Ανοίγει την Παρασκευή η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης σε όλη τη χώρα
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ