× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Γιάννης Μπουρνούς για τις χρηματοδοτήσεις των ερασιτεχνικών σωματείων

Ερώτηση του βουλευτή Λέσβου και 37 ακόμη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία προς την Υπουργό Πολιτισμού και τον Υπουργό Οικονομικών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/9/2021

Ο Γιάννης Μπουρνούς για τις χρηματοδοτήσεις των  ερασιτεχνικών σωματείων

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Υπουργό Οικονομικών, την οποία συνυπογράφουν 37 Βουλευτές, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, σχετικά με τον αδικαιολόγητο, αναίτιο και άδικο αποκλεισμό των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων από την προκαταβολή, έναντι μελλοντικών διανεμόμενων καταβολών, ποσού που θα προκύψει από τη φορολόγηση των κερδών του στοιχήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γιάννης Μπουρνούς καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να προβούν άμεσα στην έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης και στην προκαταβολή του ποσού προς τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία.

«Σε μια περίοδο που ο αθλητισμός, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του, σημειώνει μεταξύ άλλων ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ , η εγκατάλειψη του από την κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζεται. Ο κ. Αυγενάκης, αφού φρόντισε να καταβάλει την προβλεπόμενη προκαταβολή, επί αγνώστου ποσού, τον περασμένο Μάρτιο  στις ανώνυμες αθλητικές εταιρείες, δεν έπραξε το ίδιο για τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία. Αντίθετα συνεχίζει να εμπαίζει τους φορείς του ερασιτεχνικού αθλητισμού προβάλλοντας αστείες δικαιολογίες και ασκώντας την προσφιλή του επικοινωνιακή πολιτική με ευχολόγια.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του βουλευτή Λέσβου Γιάννης Μπουρνού έχει ως εξής: 

Θέμα: «Κίνδυνος κατάρρευσης των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων από την αδικαιολόγητη καθυστέρηση προκαταβολής της οικονομικής ενίσχυσης από τα κέρδη του στοιχήματος»

Τον Μάρτιο του 2021 καθορίστηκαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1075/Β/19-3-2021) το πλαίσιο, οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια κατανομής της προβλεπόμενης στο άρθρο 79 του ν. 4764/2020 (Α' 256) χρηματοδότησης του επαγγελματικού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού από τα έσοδα που προκύπτουν μέσω της φορολόγησης των κερδών του στοιχήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο άρθρο 6 της ΚΥΑ ορίζεται ότι η χρηματοδότηση θα καταβάλλεται στους δικαιούχους δύο φορές το χρόνο. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η πρώτη καταβολή έως την 15η Ιανουαρίου εκάστου έτους και η δεύτερη έως την 15η Ιουλίου, με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου, αρχής γενομένης την 15η Ιανουαρίου 2022.

Με την ίδια απόφαση και με την ορθή αιτιολογία των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία covid–19 ορίστηκε η προκαταβολή ποσού, έναντι μελλοντικών διανεμόμενων καταβολών, στις 29 Μαρτίου 2021. Η προκαταβολή, όμως, που προβλέφθηκε και αποφασίστηκε δεν αφορούσε στο σύνολο των δικαιούχων αλλά σε μέρος αυτών. Συγκεκριμένα, η οικονομική ενίσχυση αφορούσε στις ομάδες που συμμετέχουν στις επαγγελματικές κατηγορίες ποδοσφαίρου, στην Α1 Ανδρών Μπάσκετ (Basket League) και στην Α1 Ανδρών Βόλεϋ – (Volley League), ήτοι σε ΠΑΕ, ΚΑΕ και ΤΑΑ. 

Είναι εμφανές ότι η ως άνω απόφαση εξαιρεί, εντελώς αναίτια και αδικαιολόγητα, της προκαταβολής το σύνολο του ερασιτεχνικού αθλητισμού και των ομάδων που τον απαρτίζουν. Ο αποκλεισμός αυτός, εκτός από άδικος, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην υλοποίηση του προγραμματισμού και την εύρυθμη λειτουργία των σωματείων. Επισημαίνεται ότι οι ομάδες, στηριζόμενες στις εξαγγελίες του Υφυπουργού Αθλητισμού κατά το προηγούμενο διάστημα και υπολογίζοντας τα μελλοντικά έσοδα τους βάσει της ΚΥΑ, αύξησαν σημαντικά τους προϋπολογισμούς τους, με στόχο την προώθηση και περαιτέρω ανάπτυξη των αθλημάτων που καλλιεργούν, την βελτίωση των εγκαταστάσεων τους ενώ αρκετές εξ αυτών δήλωσαν τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συνεχιζόμενη απουσία ενημέρωσης και γνωστοποίησης της πρόθεσης της Πολιτείας προς τα δικαιούχα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία για την ένταξή τους, όπως συνέβη με τις αθλητικές ανώνυμες εταιρείες, στην προκαταβολή ποσού, έναντι μελλοντικών διανεμόμενων καταβολών, θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια για την τήρηση των υποχρεώσεων τους και, εν τέλει, για την βιωσιμότητά τους. Για τον λόγο αυτό, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η άμεση έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, από την αρχή της πανδημίας, αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του ενώ η στήριξη από την Πολιτεία χαρακτηρίστηκε, όπως και στην παρούσα περίπτωση, από σημαντικότατες και κρίσιμες για την βιωσιμότητά του καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων για την οικονομική ενίσχυσή του.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Ποιός είναι ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την προκαταβολή ποσού, έναντι μελλοντικών διανεμόμενων καταβολών, στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, όπως αντίστοιχα ορίστηκε για τις αθλητικές ανώνυμες εταιρείες στο άρθρο 5 παρ.6 της προηγούμενης ΚΥΑ (ΦΕΚ 1075/Β/19-3-2021);
  2. Που οφείλεται ο αρχικός αποκλεισμός των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων από την ευνοϊκή ρύθμιση της προκαταβολής;

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στον κόμβο της Ανεμώτιας

Κάτοικοι του χωριού μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας μίλησαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτη βλάβη στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ στα «Αμπελάκια» Καλλονής

Η ΔΕΥΑΛ ζητά την κατανόηση των καταναλωτών καθώς η βλάβη θα αποκατασταθεί σε λίγες μέρες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσαρέσκεια Σηφουνάκη για τη μηδενική αναφορά στο έργο του

«Οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός ευλόγησαν εαυτούς χωρίς καμία αναφορά στους πραγματικούς εμπνευστές και δημιουργούς του μεγάλου αυτού έργου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Σε προεκλογικό κλίμα, παρουσία Μητσοτάκη, η παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής‑ Σιγρίου

Φανερά δυσαρεστημένος ο Νίκος Σηφουνάκης για τη μηδενική αναφορά στο έργο του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Μεταφορών, τον υφυπουργό, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Θεόδωρος Παραδέλλης υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα διεκδικήσει την ψήφο της κάλπης των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνίου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ