Στο 1,08 ευρώ το κιλό η τιμή του γάλακτος τη νέα περίοδο
Κλείνει συμφωνία τις επόμενες ημέρες ο Συνεταιρισμός της Αγίας Παρασκευής με τον Μπαταγιάννη
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/9/2021
Ξεκίνησαν οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τυροκομικών μονάδων και των παραγωγών της Λέσβου για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο η οποία αναμένεται να ανοίξει μέσα στο Δεκέμβριο.
Αν και η κατάσταση είναι ακόμη αρκετά ρευστή και το οικονομικό πλαίσιο σχετικά δύσκολο με δεδομένο ότι οι τιμές των ζωοτροφών παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση, οι παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί προετοιμάζονται για το χειμώνα που έρχεται κάνοντας τις πρώτες διερευνητικές επαφές με τους εμπόρους και τους τυροκόμους.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Αγίας Παρασκευής είναι πολύ κοντά σε συμφωνία για τη διάθεση του γάλακτος τη νέα σεζόν με την τυροκομική μονάδα του Μπαταγιάννη η οποία διατηρεί τυροκομική μονάδα στο Μανταμάδο. Η τιμή που φέρεται να είναι στο τραπέζι της συζήτησης είναι 1,08 ευρώ ανά κιλό γάλα.
Προς το παρόν η συμφωνία δεν έχει κλείσει ούτε έχουν μπει σχετικές υπογραφές ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι εκεί θα καταλήξει η συζήτηση και το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η τιμή αυτή θα αποτελέσει οδηγό – βάση διαπραγμάτευσης και για τους υπόλοιπους συνεταιρισμούς και παραγωγούς του νησιού μας.
Πέρυσι ως γνωστόν η τιμή του γάλακτος ξεκίνησε από τα 90 με 92 λεπτά το κιλό και μέχρι σήμερα κινείται σε αυτά τα επίπεδα. Θα έλεγε λοιπόν κανείς ότι η αύξηση των 16 λεπτών το κιλό είναι μία πολύ καλή βάση διαπραγμάτευσης η οποία θα αφήσει κέρδος στον παραγωγό. Πρακτικά ωστόσο αυτό δεν ισχύει με δεδομένο ότι οι τιμές των ζωοτροφών έχουν αυξηθεί σημαντικά και ακόμη εξακολουθούν να ανεβαίνουν. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος συνεταιρισμού, η τιμή του γάλακτος ανεβαίνει με σταθερά βήματα όμως η τιμή του καλαμποκιού κάνει καθημερινά άλματα.
Πριν ένα χρόνο η τιμή οι παραγωγοί αγόραζαν το καλαμπόκι προς 21 λεπτά το κιλό ενώ σήμερα η τιμή του κυμαίνεται μεταξύ 25 και 26 λεπτών με έντονα ανοδικές τάσεις. Μάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι από τα 10 ευρώ που είναι η συσκευασία των 40 κιλών δεν αποκλείεται να φτάσει και τα 15 ευρώ το επόμενο διάστημα.
Στην Ηπειρωτική Ελλάδα τώρα, οι πρώτες συζητήσεις που γίνονται με τους παραγωγούς και τους τυροκόμους μιλούν για τιμή κοντά στο 1,20 ευρώ το κιλό, αρκετά υψηλότερη δηλαδή σε σύγκριση με την τιμή που παίρνουν οι παραγωγοί στα νησιά μας. Σε κάθε περίπτωση η διαφορά αυτή δικαιολογείται όπως αναφέρουν από το μεταφορικό κόστος που πληρώνουν οι εταιρείες για τη μεταφορά του προϊόντος καθώς και από την επιδότηση που παίρνουν οι παραγωγοί των νησιών για το γάλα που τυροκομούν σε μονάδες του νησιού.