× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έλλειψη χώρου, προσωπικού και συνταγογράφησης για τους ασθενείς με πεπτικά νοσήματα

Τι απαντά ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Γ. Καμπούρης και ο γαστρεντερολόγος Γιώργος Ψάνης

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 16/9/2021

Έλλειψη χώρου, προσωπικού και συνταγογράφησης για τους ασθενείς με πεπτικά νοσήματα

Πολλά προβλήματα καταγράφουν οι ασθενείς με πεπτικά νοσήματα που επισκέπτονται το Νοσοκομείο Μυτιλήνης και ο Σύλλογος Φίλων και Ασθενών με ΙΦΝΕ (Νόσος Crohn και Ελκώδης κολίτιδα) «Άγκυρα» έστειλε σχετικό υπόμνημα στις αρμόδιες υπηρεσίες του «Βοστάνειου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Γιώργος Καμπούρης εξήγησε στο «Ν» ότι θα έρθει σε συνάντηση με τον Σύλλογο για να εξεταστούν λύσεις, ενώ ο άμεσα «επιβλέπων» της κατάστασης, γαστρεντερολόγος, Γιώργος Ψάνης αναφέρθηκε στα ζητήματα που θέτει το υπόμνημα ένα προς ένα.

Ένα σημαντικό πρόβλημα των γαστρεντερολόγων στα περιφερειακά νοσοκομεία είναι ότι δεν τους επιτρέπεται να συνταγογραφήσουν περισσότερο  από 60 ευρώ ανά  ασθενή μηνιαίως όταν ο βιολογικός παράγοντας τον οποίο οπωσδήποτε οφείλουμε να εφαρμόζουμε είναι κατά πολύ ακριβότερος. 

Σε σχέση με τη συνταγογράφηση, ο κ. Ψάνης παραδέχεται ότι η κατάσταση είναι τραγική. Καθώς τα φάρμακα των ασθενών κοστίζουν ακριβά και το πλαφόν που δίνει η πολιτεία στους γιατρούς είναι στα 63,41 ευρώ, δημιουργείται αδιέξοδο. Για παράδειγμα μας έλεγε ο κ. Ψάνης ότι 15 Σεπτεμβρίου, δηλαδή στα μέσα του μήνα είχε ήδη συνταγογραφήσει φάρμακα ύψους 156 ευρώ. Ανάλογα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί με τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκα και τους καρκινοπαθείς αναφορικά με τα φάρμακά τους, αλλά οι οικείοι Σύλλογοι έθεσαν το ζήτημα από νωρίς και ανέβηκε το πλαφόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βασικό πρόβλημα για την «Άγκυρα» είναι η ενδοφλέβια χορήγηση βιολογικών παραγόντων και τη χρήση των δύο δωματίων που παραχωρήθηκαν στους γαστρεντερολόγους για τις κολονοσκοπήσεις και γαστροσκοπήσεις.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι τα δύο δωμάτια που παραχωρήθηκαν στους γαστρεντερολόγους για τις κολονοσκοπήσεις και γαστροσκοπήσεις των ασθενών τους, μαζί με το θάλαμο εγχύσεων που υπάρχει μέσα σ’ αυτούς, χρησιμοποιούνται και για βρογχοσκοπήσεις κατά παρέκκλιση κάθε ιατρικής οδηγίας που απαιτεί ασθενείς σε ανοσοκαταστολή να παρακολουθούνται και να λαμβάνουν την φαρμακευτική αγωγή τους σε χώρους που απέχουν από άλλους ασθενείς με πιθανές λοιμώξεις ή μεταδοτικές ασθένειες.

«Δυστυχώς με τη χρήση των παραπάνω δωματίων για τις κολονοσκοπήσεις και γαστροσκοπήσεις από ασθενείς που μπορεί να έχουν φυματίωση ή άλλες μεταδοτικές παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος και μη, αυξάνεται ο κίνδυνος για επιδείνωση της υγείας των ανοσοκατασταλμένων ασθενών με ΙΦΝΕ που σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο» αναφέρει ο Σύλλογος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και τονίζει ότι η έγχυση των βιολογικών παραγόντων για να είναι επιτυχής και αποτελεσματική πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, όπως αυτά ορίζονται από τις διεθνείς οδηγίες χρήσης των εν λόγω ειδών και ως εκ τούτου είναι αδιανόητο να ορίζονται οι ημερομηνίες χορήγησης με βάσει το ποια μέρα είναι διαθέσιμη η ειδική μονάδα ενδοφλέβιας χορήγησης ή να μεταφέρονται οι συγκεκριμένοι ασθενείς σε θαλάμους έγχυσης χημειοθεραπειών, μακριά από την εποπτεία των ειδικευμένων γαστρεντερολόγων με αυξημένο τον κίνδυνο αδυναμίας αντιμετώπισης περιστατικών αναφυλακτικού σοκ που σχετίζεται με τους βιολογικούς παράγοντες και κατ’ επέκταση την υποβολή των ασθενών σε θανάσιμο κίνδυνο!

Αναφορικά με το πρόβλημα του διαθέσιμου χώρου, ο κ. Ψάνης εξηγεί ότι λόγω της πανδημίας, τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην, αφού δεν μπορούν να συμπτυχθούν χώροι και γραφεία, καθώς πρέπει να τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις.

Επιπλέον, το νοσηλευτικό προσωπικό που συμμετέχει στις ενδοσκοπήσεις του άνω και κάτω πεπτικού συστήματος και στις εγχύσεις των βιολογικών παραγόντων δεν θα πρέπει να συμμετέχει και στις βρογχοσκοπήσεις ώστε να μηδενιστεί οποιαδήποτε πιθανότητα μετάδοσης κάποιου παθογόνου οργανισμούς στους ασθενείς με ΙΦΝΕ που είναι σε ανοσοκαταστολή.

Επισημαίνει λοιπόν ο κ. Ψάνης ότι σωστά ο Σύλλογος διαπιστώνει έλλειψη προσωπικού, αφού δεν υπάρχει δεύτερη εξειδικευμένη νοσηλεύτρια για τις παθήσεις αυτές, την ίδια ώρα που συνταξιοδοτούνται στο τέλος του έτους τέσσερις γιατροί.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Bόλτα στο σπήλαιο του Αγίου Φίλιππου στο φαράγγι της Θερμής

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
ΓΕΥΣΗ

Platinum διάκριση για το Ούζο Βαρβαγιάννη

Στα Chefs’ Choice Awards 2024
ΑΤΖΕΝΤΑ

5η Ποδηλατάδα για τον Αυτισμό

Την Κυριακή 14 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Φροντίδα του Δάσους με τον Δήμο Μυτιλήνης

Δράσεις εκπαίδευσης και καθαρισμού στην περιοχή «Τσίγκος» για παιδιά και μεγάλους
ΑΤΖΕΝΤΑ

Παιδικές χαρές του κόσμου για τα παιδιά της Κένυας

Πασχαλινό μπαζάρ από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πασχαλινό πρόγραμμα για παιδιά στο «Λευκό Χαρτί»!

Κατασκευές, ιστορίες και παιχνίδι
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Σύγχρονες προκλήσεις στην εκπαίδευση και ανατροφή των παιδιών»

Εκδήλωση από την «Ενωμένη Ρωμηοσύνη» με την υποστήριξη του Συνδέσμου Πολυτέκνων Λέσβου