× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ήρθε το τέλος της Βιντζότρατας;

Ανένδοτη η κυβέρνηση επιμένει στην απαγόρευση χρήσης του παραδοσιακού αλιευτικού εργαλείου. Στα κάγκελα οι επαγγελματίες αλιείς της χώρας ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 14/9/2021

Ήρθε το τέλος της Βιντζότρατας;

Σε ευθεία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση έρχονται πλέον οι επαγγελματίες αλιείς της χώρας μας οι οποίοι στην τελευταία συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη με θέμα τα διαχειριστικά σχέδια της Βιντζότρατας που πρέπει να υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαφώνησαν έντονα με τον Υπουργό ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ τους ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα απαγορεύσει εντελώς τη χρήση του συγκεκριμένου αλιευτικού εργαλείου.

Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι από το 2010 η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε χωρικούς περιορισμούς στη λειτουργία της βιντζότρατας (με όριο την ισοβαθή των 50 μέτρων) και παράλληλα έδωσε το δικαίωμα για την κατά παρέκκλιση λειτουργία τους με την υποβολή Διαχειριστικών Σχεδίων από τα κράτη μέλη. Η χώρα και το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με τα αλιευτικά σωματεία υπέβαλε τα απαιτούμενα από την Ευρώπη έγγραφα τα οποία εγκρίθηκαν κι έτσι το παραδοσιακό εργαλείο της βιντζότρατας συνέχισε να δραστηριοποιείται για τα επόμενα χρόνια.

Με τη λήξη των Σχεδίων αυτών to 2019, οι αλιείς ζήτησαν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για την ανανέωσή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε πρώτη φάση ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, υποσχέθηκε μεν την ανανέωση των σχεδίων, ζήτησε ωστόσο σε συνάντηση που είχε με τους επαγγελματίες αλιείς τον περιορισμό όσο γίνεται των αδειών χρήσης του συγκεκριμένου εργαλείου.

Μιλώντας για το θέμα στο «Ν» ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Λέσβου Μιχάλης Καραντώνης, σημείωσε ότι συνολικά οι άδειες χρήσης  της βιντζότρατας ήταν περίπου 230 όταν έγινε η πρώτη συζήτηση με τον Υπουργό Μάκη Βορίδη. «Περίπου 108 συνάδελφοι απέσυραν τις άδειες τους, σημειώνει, μειώθηκαν δηλαδή στο μισό οι βιντζότρατες.

Περιμένοντας στη συνέχεια να ανανεωθούν τα Διαχειριστικά Σχέδια, χάθηκε μία ολόκληρη σεζόν από τον Οκτώβριο του 2020 έως το Μάρτιο του 2021. Οι αλιείς έκαναν αρκετή υπομονή και θεωρούσαμε πλέον ότι τη νέα σεζόν θα βγούμε κανονικά στη θάλασσα, εφόσον μάλιστα η Ευρωπαϊκή Ένωση σε απάντηση σχετικού εγγράφου, μας ενημέρωσε ότι είναι έτοιμη να ανανεώσει τα Διαχειριστικά Σχέδια για τη Βινζότρατα.

Με έκπληξη ωστόσο διαπιστώσαμε τον Ιούνιο σε συνάντηση που είχαμε με το νέο  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανό, ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να απαγορεύσει εντελώς τη χρήση της Βιντζότρατας».

Στη νέα προγραμματισμένη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις  7 Σεπτεμβρίου της  Εθνικής Ένωσης Πλοιοκτητών Επαγγελματιών Αλιέων με τον Υπουργό Επικρατείας Γεώργιο Γεραπετρίτη, ο Υπουργός ουσιαστικά επανέλαβε  την πρόθεση της κυβέρνησης περί κατάργησης του εργαλείου και μάλιστα είπε ότι ήδη από το 1979 είχε απαγορευτεί η χρήση του και κατά παρέκκλιση παίρνει ανανέωση χρήσης από τότε.

 

«Ο κύριος Υπουργός όμως, αιφνιδιαστικά, σημειώνουν οι επαγγελματίες αλιείς στην ανακοίνωσή τους,  μας μετέφερε την αμετάκλητη απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη διακοπή της διαδικασίας, καθώς η απόφαση αυτή ελήφθη διότι το εργαλείο αυτό έχει απαγορευτεί τόσο από την Ε.Ε. με τον Κανονισμό (ΕΚ) 1967/2006 όσο και από την Ελλάδα με το Π.Δ. 553/1979.

Η παραπάνω θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι απαράδεκτη, ψευδής και αναπόδεικτη. Επιπλέον, προσκρούει σε κάθε έννοια λογικής και προσβάλλει βάναυσα κάθε έννοια δικαίου και συνιστά πράξη που μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμα κι αντεθνική καθώς οδηγεί στην ανεργία και τον αφανισμό μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών βιντζότρατας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στην ακριτική νησιωτική μας χώρα.

Ειδικότερα, η Ελληνική Κυβέρνηση ψεύδεται, διότι η Ε.Ε. με τον Κανονισμό του 2006 ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΑΠΑΓΟΡΕΨΕ αλλά έθεσε αποκλειστικά και μόνο χωρικούς περιορισμούς στη λειτουργία της βιντζότρατας (με όριο την ισοβαθή των 50 μέτρων) και παράλληλα έδωσε το δικαίωμα για την κατά παρέκκλιση λειτουργία τους με την υποβολή Διαχειριστικών Σχεδίων από τα κράτη μέλη, με την προσκόμιση και τον έλεγχο επικαιροποιημένων επιστημονικών μελετών για την αειφορία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Μάλιστα, η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε και κρίνει ως συμβατά με την κοινοτική νομοθεσία και τους περιβαλλοντολογικούς όρους τα Διαχειριστικά Σχέδια και επομένως ΟΥΔΕΙΣ μπορεί να εμφανίζεται ως “βασιλικότερος του βασιλέως” και με αυθαίρετο τρόπο να επιβάλλει, αναιτιολόγητα, την άποψή του και από θέση ισχύος.

Επιπλέον, το Π.Δ. 553/1979 έθεσε περιορισμούς στη λειτουργία της βιντζότρατας αναστέλλοντας την έκδοση νέων αδειών, σε καμία όμως περίπτωση δεν απαγόρευσε τη λειτουργία τους. Απόδειξη του τελευταίου είναι ότι μόλις πέρυσι η ίδια η Ελληνική Κυβέρνηση εξέδωσε νόμο που έδωσε τη δυνατότητα σε όσους ιδιοκτήτες βιντζότρατας επιθυμούν την οικειοθελή απόσυρση των αδειών τους, να το πράξουν αυτό με την καταβολή αποζημίωσης ύψους 25.000 ευρώ . Αφού λοιπόν το ίδιο το Κράτος ζήτησε από τους ιδιοκτήτες να αποσύρουν οικειοθελώς τις άδειες τους πώς είναι δυνατόν αυτές οι άδειες να έχουν απαγορευτεί από το 1979 ή έστω το 2006;

Η Ελληνική Κυβέρνηση, επιπλέον, με την μέχρι σήμερα συμπεριφορά της σε βάρος μας, δηλαδή να μην λαμβάνει υπόψη τις εισηγήσεις και τις διαβεβαιώσεις των  2 ειδικών επί του ζητήματος (ΕΛΚΕΘΕ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή), αναιρεί τη δική της θέση για την πρόταξη της επιστημονικής γνώσης (όπως πχ πράττει στην πανδημία του κορωνοϊού) και με μεθόδους ορμπανικής νοοτροπίας, επιβάλλει αυθαίρετα τη θέση της αρνούμενη τον, επί της ουσίας, διάλογο επί του ζητήματος. Πρόκειται, αναμφισβήτητα, για ισχυρισμούς που δεν είναι δυνατόν να εκστομίζονται από κυβερνητικά χείλη.

Η όλη συμπεριφορά της Ελληνικής Κυβέρνησης προς τους ιδιοκτήτες της βιντζότρατας είναι προσβλητική, αυθαίρετη και ευτελίζει τη θέση της χώρας μας στην Ε.Ε. Προς τούτο, σε συνέχεια της από 1/9/2021 ανοιχτής μας επιστολής που έχουμε ήδη αποστείλει στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και πριν την δημοσιοποίηση του ζητήματος στις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές, υποβάλλουμε, δημόσια, αίτημα προς αυτόν για την πραγματοποίηση συνάντησης προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα», καταλήγουν  στην ανακοίνωσή τους οι επαγγελματίες αλιείς της χώρας».

Το επόμενο βήμα αναφέρει ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Λέσβου Μιχάλης Καραντώνης, σε περίπτωση που δεν καταφέρουμε να συνεννοηθούμε με την κυβέρνηση  θα είναι η προσφυγή στη δικαιοσύνη. Θεωρώ προσωπικά και αυτό το έχω εκφράσει και με προσωπική επιστολή στον Υπουργό Επικρατείας, άδικη και ανήθικη, τολμώ να πω, την απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης για την διακοπή λειτουργίας του αλιευτικού εργαλείου της βιντζότρατας, παρά την θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την προέγκριση του Διαχειριστικού Σχεδίου για τα έτη 2021-2023.

Πριν από τις Εθνικές Εκλογές του 2019, το θέμα της διατήρησης του αλιευτικού εργαλείου της βιντζότρατας, είχε συζητηθεί σε πολλές συσκέψεις με τα στελέχη της παράταξης μας και είχαμε λάβει τη διαβεβαίωση ότι εφόσον δεν υπάρχει αντίρρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση το Υπουργείο θα επιτρέψει τη χρήση του εργαλείου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φαίνεται να έχει κάποια αντίρρηση επ’ αυτού, δυστυχώς όμως διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση και τα στελέχη της, επικαλούνται ανύπαρκτη νομοθεσία του 1979 και επιχειρεί να μας αφανίσει», επισημαίνει ο Μιχάλης Καραντώνης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Ακριβό το πετρέλαιο θέρμανσης στη Λέσβο, φθηνότερο σε Χίο και Σάμο

Ξεκίνησαν οι πρώτες παραγγελίες σε Μυτιλήνη και χωριά με ποσότητες από 300 έως 500 λίτρα
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πάνω από το 10% των παραγωγών εκτός επιδοτήσεων ή με μεγάλες περικοπές

Το Δεκέμβριο η αντιμετώπιση των προβλημάτων λέει ο ΟΠΕΚΕΠΕ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Ανοιχτή η αγορά την Παρασκευή το μεσημέρι

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου εν’ όψει της έλευσης κρουαζιερόπλοιου στη Μυτιλήνη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κορονοϊός, μέτρα και πτώση του τουρισμού εξόντωσαν τα ταξί

Τι λένε οι οδηγοί ταξί σε Μυτιλήνη και Καλλονή στην κάμερα του «Ν» για τα κόμιστρα, τα καύσιμα και τη σεζόν
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Αποκλείονται πολλοί συμβασιούχοι ΚΥΤ από την παράταση του κοινωφελούς προγράμματος

«Να αρθεί άμεσα ο άδικος αποκλεισμός εργαζομένων στα ΚΥΤ από την παράταση συμβάσεων Γ΄ κύκλου» ζητά ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιαννής Μπουρνούς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ολοκληρώθηκε η πληρωμή των επιδοτήσεων

Τα χρήματα είναι ήδη διαθέσιμα στους λογαριασμούς των αγροτών σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς
ΕΡΓΑΣΙΑ

Κάνει πειθαρχικό για τα σκουπίδια, αρκεί να προηγηθεί καταγγελία!

Ο κ. Κύτελης απαντά στο «Ν» ότι δεν συγκαλύπτει και ως υπέρμαχος της καθαριότητας της πόλης μας, καλεί σε απολογία την εργαζόμενη του δήμου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Φυγή προς τα μπρος από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Απάντηση χωρίς απαντήσεις στην κριτική για την κατανομή των βοσκοτόπων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Επτά υποψήφιοι για το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Στύψης

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου οι εκλογές
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι τιμές των λιπασμάτων τρομάζουν τους αγρότες

Αυξήσεις από 40 ως 100% καταγράφονται στον Ελλαδικό χώρο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πανηγυρίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανάστατοι οι κτηνοτρόφοι

Μείωση των αιτημάτων για χρηματοδοτήσεις από το εθνικό απόθεμα
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΡΓΑΣΙΑ

Με πειθαρχικό απαντά ο Κύτελης στις καταγγελίες της!

Καταθέτει σήμερα στην προκαταρκτική έρευνα εναντίον προϊσταμένου της και ο Δήμαρχος την καλεί σε απολογία- Είναι απόπειρα συγκάλυψης κ. Κύτελη;
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ