× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Όποιος μεταφέρει τα λόγια του Γκαίμπελς, όποιος πετάει πέτρες σε παιδιά, είτε στη Ξάνθη είτε στη Μυτιλήνη, είναι φασίστας. Τελεία και παύλα

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ Δημοσίευση 1/2/2019

Όποιος μεταφέρει τα λόγια του Γκαίμπελς, όποιος πετάει πέτρες σε παιδιά, είτε στη Ξάνθη είτε στη Μυτιλήνη, είναι φασίστας. Τελεία και παύλα

Φερόμενοι ως φιλελεύθεροι σχολιαστές καυτηρίαζαν χθες στο διαδίκτυο την ΕΡΤ γιατί αποκαλεί στο δελτίο ειδήσεων της «ρατσιστικά συνθήματα μίσους» όσα γράφτηκαν σε σχολείο της Ξάνθης. Στη φωτογραφία από την ΕΡΤ φαίνεται το σύνθημα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ». Κανείς τους δεν «βλέπει» τον κέλτικο σταυρό στο σύνθημα, που χρησιμοποιείται ευρύτατα από τη Χρυσή Αυγή, και δυστυχώς τους κανείς «πρόσεξε» όσα έδειξε στο σύνολο του ρεπορτάζ της ΕΡΤ αλλά και των άλλων καναλιών στο σχολείο της Ξάνθης, όπου ξεκάθαρα φαίνονται σε διπλανούς τοίχους συνθήματα όπως «θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η γη» (σύνθημα που προέρχεται από τα τελευταία λόγια του Γιόζεφ Γκαίμπελς, υπουργού προπαγάνδας των Ναζί στη Γερμανία απ’ το 1933 ως το 1945). Άλλο σύνθημα που φαίνεται είναι «Μπουνιές και κλωτσιές στους τουρκόφιλους καθηγητές». Συνθήματα ξεκάθαρα φασιστικά. Φοβάμαι ότι δεν πλανεύτηκαν οι σχολιαστές, είχαν ξεκάθαρους στόχους.  

Ο στόχος των «σχολιαστών» είναι διπλός. Αφενός μεν να κριτικάρουν τη δημόσια τηλεόραση την ΕΡΤ, ως «κυβερνητικό φερέφωνο, που πρέπει να κλείσει και να ξανανοίξει από την αρχή». Ότι δεν κατάφερε ο Σαμαράς το 2013, ονειρεύονται να τοι πραγματοποιήσουν ξανά. Τίποτα δεν κατάλαβαν δυστυχώς.

Δεύτερος στόχος τους όμως και εξόχως πιο κρίσιμος είναι να ερεθίσουν το θυμικό όσων είναι κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, όσων συμμετείχαν στις διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, όσων στο μυαλό τους η Μακεδονία είναι μία και ελληνική, λέγοντας τους «Δείτε τι λένε, όσοι αγαπάμε τη Μακεδονία. μας λένε φασίστες.» άρα όσοι είναι υπέρ της συμφωνίας είναι προδότες και ανθέλληνες.

Προφανώς όσοι είναι κατά της συμφωνίας και όσοι αγαπάνε τη Μακεδονία δεν είναι φασίστες. Τέτοιες απλουστεύσεις τις έχουμε δει πολλές φορές και στο δημόσιο διάλογο στη Λέσβο από όσους τάσσονται κατά των προσφύγων, προσπαθώντας να ενθυλακώσουν στις τάξεις τους όσους έχουν φοβική στάση απέναντι στους πρόσφυγες ή μετανάστες, όσους δυσανασχετούν από την παρουσία 10 χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη πόλη της Μυτιλήνης, όσους σε τελική ανάλυση κουράστηκαν να ζουν σε ένταση από τις συνέπειες της μεταναστευτικής κρίσης στο νησί.

Όχι λοιπόν ξεκάθαρα δεν είναι φασίστες όλοι αυτοί, όπως δεν είναι φασίστες όσοι αγαπάνε τη Μακεδονία, όπως δεν είναι φασίστες όσοι πιστεύουν ότι η Μακεδονία είναι μια και ελληνική. Αλλά οι φασίστες τους χρησιμοποιούν για να κρύβονται και αυτός πρέπει να είναι ξεκάθαρο.  

Γιατί φασίστες είναι όσοι προσπαθούν να μπουκάρουν και να καταλάβουν το ελληνικό κοινοβούλιο, φασιστικό είναι το σύνθημα «αλήτες, προδότες, πολιτικοί» γιατί τσουβαλιάζει όλο το πολιτικό σύστημα και σε τελική ανάλυση τη Δημοκρατία, προωθώντας το φασισμό. 

Και για να επιστρέψουμε στο νησί, φασίστες είναι όσοι υβρίζουν και απειλούν δημοσιογράφους ή ευαίσθητους πολίτες που παλεύουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Φασίστες είναι όσοι πετάνε πέτρες, πυροτεχνήματα ή καιόμενους κάδους σε προσφυγοπούλα και μητέρες που θέλουν να διαμαρτυρηθούν. Αυτοί είναι φασίστες και περιμένουμε επιτέλους τη δικαιοσύνη να επιταχύνει τις διαδικασίες και να μας προστατεύει ως πολίτες.

Το είδαμε δυστυχώς αυτό στη Λέσβο με το προσφυγικό και το ξαναβλέπουμε ξανά πανελλαδικά με την ευκαιρία του Μακεδονικού. Οι τακτικές αυτές αγκαλιάσματος των φιδιών της Χρυσής Αυγής (φαινόμενο που βλέπουμε τοπικά πολύ έντονα από «εξέχοντα» πολιτικά πρόσωπα της δεξιάς) φοβάμαι θα τις πληρώσει πολύ ακριβά η ΝΔ στο μέλλον. Όταν ο πολίτης εξοικειωθεί με τον ακροδεξιό λόγο την ώρα της πολιτικής επιλογής θα κατευθυνθεί στο γνήσιο ακροδεξιό σχηματισμό όχι στο «ντεμέκ» που κρατά τα δημοκρατικά προσχήματα. Και το πρόβλημα μας βέβαια δεν είναι οι συνέπειες στο κόμμα της ΝΔ αλλά οι συνέπειες στις κοινωνίες μας αλλά και ευρύτερα στη Δημοκρατία στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη…

 

Αντί Υστερογράφου… Τραγική ειρωνεία για όσους ονειρεύονται το κλείσιμο της ΕΡΤ αποτελεί η συγκυρία της χθεσινοβραδινής προβολής του πρώτου επεισόδιού της μεταφοράς του μυθιστορήματος του Στράτη Μυριβήλη « Ζωή ένα τάφω» με πολλά γυρίσματα στο νησί μας, την ίδια ώρα που τα ιδιωτικά κανάλια μας κατακλύζουν με εικόνες που προσβάλουν τον πολιτισμό και την αισθητικής μας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ