× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προ των πυλών η αναστύλωση του κάστρου της Μήθυμνας

Ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλος Τριανταφυλλίδης μιλά για τις εργασίες που προγραμματίζονται στο ιστορικό μνημείο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/7/2021

Προ των πυλών η αναστύλωση του κάστρου της Μήθυμνας

Αναλυτική ενημέρωση για την πορεία των εργασιών στο κάστρο της Μήθυμνας και τον προγραμματισμό που υπάρχει για τα επόμενα χρόνια, έκανε ο προϊστάμενος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλος Τριανταφυλλίδης στο πλαίσιο εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου για την Αρχαία Μήθυμνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσε ο Παύλος Τριανταφυλλίδης, το κάστρο της Μήθυμνας αποτελεί το πιο εμβληματικό  μνημείο στον τουριστικότερο οικισμό της Λέσβου και αυτό δημιουργεί σοβαρές ευθύνες και υποχρεώσεις στην Υπηρεσία. Τόνισε δε, ότι τα πρώτα σοβαρά προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται πριν από 30 χρόνια περίπου με τις διολισθήσεις των βραχωδών πρανών που υπάρχουν κυρίως στο νότιο τμήμα της μεσαιωνικής οχύρωσης του κάστρου.

«Υπήρχε μία μελέτη του Πολυτεχνείου που εκπονήθηκε πριν από αρκετά χρόνια σημείωσε ο Παύλος Τριανταφυλλιδης, και η οποία προέβλεπε ορισμένες σημαντικές εργασίες, ωστόσο δεν εφαρμόσθηκε ποτέ. Τελικά το τελευταίο διάστημα κατόπιν πιέσεων από την αντιδήμαρχο Αφροδίτη Βατή προς το Υπουργείο Πολιτισμού καταφέραμε να επικαιροποιήσουμε τη μελέτη αυτή και ελπίζουμε να εγκριθεί η χρηματοδότηση και να προχωρήσει το έργο της αντιστήριξης των βραχωδών πρανών».

Μεταξύ των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κάστρο της Μήθυμνας όπως σημειώνει ο προϊστάμενος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είναι και η εισροή υδάτων σε καίρια σημεία γεγονός που όπως είπε αντιμετωπίζεται σταδιακά με εργασίες που πραγματοποιούνται διότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον Παύλο Τριανταφυλλίδη, το κάστρο της Μήθυμνας θεωρείται ότι είναι Βυζαντινό, ωστόσο όπως στη διάρκεια των αιώνων έγιναν πολλές ανακατασκευές κυρίως την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας. «Όπως σημείωσε   για τη συνολική ανάπλαση, αναστύλωση και επισκευή του κάστρου απαιτούνται επιστημονικές μελέτες και σημαντικές χρηματοδοτήσεις, ωστόσο σημείωσε η Αρχαιολογική Υπηρεσία εργάζεται συστηματικά πάνω σε αυτό το ζήτημα».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ