× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Συνεχίζεται το παζάρι για τις τιμές του γάλακτος στη Λέσβο

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η Διοίκηση των φιλανθρωπικών και 15 μαρμαράδες

Το ΝΗΣΙ σε αναλυτικό ρεπορτάζ στις 3 Δεκεμβρίου είχε αποκαλύψει την υπόθεση η οποία θα δικαζόταν στο Τριμελές Εφετείο Βορείου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/7/2021

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η Διοίκηση των φιλανθρωπικών και 15 μαρμαράδες

Στην ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία θα συνεδριάσει στις 27 Σεπτεμβρίου, παραπέμπεται η υπόθεση  των  δεκαπέντε επιχειρήσεων  - κατασκευαστών  ταφικών μνημείων και των  Φιλανθρωπικών  Καταστήματων Μυτιλήνης, για σύμπραξη με αντικείμενο τον καθορισμό τιμών και την κατανομή αγορών για την ανάληψη έργων και την κατασκευή ταφικών μνημείων. Την υπόθεση της παραπομπής στη Δικαιοσύνη είχε αποκαλύψει το ΝΗΣΙ σε αναλυτικό ρεπορτάζ στις 3 Δεκεμβρίου, όταν η υπόθεση είχε παραπεμφθεί να δικαστεί στο Τριμελές Εφετείου Βορείου Αιγαίου. Η δίκη ωστόσο αναβλήθηκε λόγω της εφαρμογής των μέτρων για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με σημερινό (28/7) δημοσίευμα της ενημερωτικής ιστοσελίδας bussinesnews.gr η υπόθεση πλέον παραπέμπεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ενώ για το θέμα παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννης Λιανός με ανάρτησή του στο τουίτερ λέγοντας χαρακτηριστικά  πως «Η υπόθεση αυτή της Επιτροπής Ανταγωνσιμού  έχει διπλό ενδιαφέρον.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ της σελίδας bussinesnews.gr αναφέρει:

Οι εισηγητές της Επιτροπής Ανταγωνισμού διαπίστωσαν παράβαση από 15 επιχειρήσεις - κατασκευαστές ταφικών μνημείων και Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης.

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού (EA) θα συνεδριάσει στις 27 Σεπτεμβρίου 2021 για να εξετάσει, κατόπιν Εισήγησης, την αυτεπάγγελτη έρευνα στην αγορά κατασκευής μαρμάρινων μνημείων εντός του Α΄ και Β΄ Κοιμητηρίου Μυτιλήνης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 1 του Ν. 3959/2011, περί «Προστασίας του Ελεύθερου Ανταγωνισμού», όπως ισχύει, ή/και του άρθρου 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Σ.Λ.Ε.Ε.).

Στην Εισήγηση προτείνεται να διαπιστωθεί από την ΕΑ παράβαση 1 παρ. 1 του Ν. 703/1977 και άρθρου 1 παρ. 1 του Ν. 3959/2011 από δεκαπέντε (15) επιχειρήσεις - κατασκευαστές ταφικών μνημείων και τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης, για το χρονικό διάστημα από το έτος 2007 μέχρι το έτος 2021, ανάλογα με τον χρόνο συμμετοχής εκάστης επιχείρησης, για τους λόγους που αναλυτικά περιγράφονται σε αυτήν.

Ειδικότερα, η αυτεπάγγελτη έρευνα αφορά σε διερεύνηση παράβασης του άρθρου 1 του Ν. 3959/2011 αναφορικά με τυχόν εναρμονισμένη πρακτική από επιχειρήσεις που είναι μεταξύ τους πραγματικοί ανταγωνιστές στην αγορά κατασκευής μαρμάρινων μνημείων εντός του Α΄ και Β΄ Κοιμητηρίου Μυτιλήνης και τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης. Από τα στοιχεία του φακέλου αξιολογούμενα τόσο μεμονωμένα το καθένα από αυτά όσο και συνολικά, προκύπτει η σύμπραξη μεταξύ δεκαπέντε (15) επιχειρήσεων - κατασκευαστών ταφικών μνημείων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Μυτιλήνης και τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης με αντικείμενο τον καθορισμό τιμών και την κατανομή αγορών (πελατείας) για την ανάληψη έργων και την κατασκευή ταφικών μνημείων.

Υπό το φως των διαπιστώσεων αυτών, προτείνεται να επιβληθεί πρόστιμο στις ανωτέρω επιχειρήσεις, για τη διάρκεια συμμετοχής εκάστης σε αυτή.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, αναδεικνύει τη σημασία που δίνεται από την Επιτροπή στην προστασία του ανταγωνισμού, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο, και ειδικότερα στη νησιωτική Ελλάδα, όπου οι επιπτώσεις αντι- ανταγωνιστικών πρακτικών ενδέχεται να είναι βαρύτερες, λόγω της σχετικής "απομόνωσης" των αγορών εκεί.

Υπενθυμίζεται σχετικά ότι η Εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της διαδικασίας και τις απόψεις των μερών.

Λιανός: Ασχολούμαστε και με υποθέσεις στην περιφέρεια

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννης Λιανός με αφορμή το θέμα αυτό με ανάρτησή του στο τουίτερ αναφέρει πως «Η υπόθεση αυτή της ΕΑ έχει διπλό ενδιαφέρον:

1. Δείχνει ότι ασχολούμαστε και με τοπικές αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές μια και στόχευσή μας είναι η προστασία του ανταγωνισμού στην περιφέρεια και ειδικά στα νησιά όπου λόγω της "απομόνωσής" τους υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος 2. Είναι μία υπόθεση που ήρθε στην ΕΑ στα μέσα 2020, εισήχθηκε στην Ολομέλεια τον Ιούλιο 2021, και θα περατωθεί μέχρι το τέλος του 2021, δηλαδή σε λιγότερο από 1 με 1,5 χρόνο από τότε που άρχισε.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνεχίζεται το παζάρι για τις τιμές του γάλακτος στη Λέσβο

Τυροκόμοι και γαλακτοπαραγωγικοί συνεταιρισμοί συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ζητούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Κοινή παρέμβαση από 36 ριζοσπαστικές, αριστερές και αντικαπιταλιστικές δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ανακαλέστε άμεσα τις συνενώσεις τμημάτων στα σχολεία της Μυτιλήνης»

Παρέμβαση του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννη Μπουρνού στην υπουργό Παιδείας
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Να απαντήσει άμεσα η δημοτική αρχή Κύτελη»

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Μυτιλήνης για το περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και ψυχολογικής πίεσης σε βάρος εργαζομένων γυναικών του Δήμου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Αισθανόμαστε ντροπή και αγανάκτηση»

Κοινή δήλωση των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων Εριφύλης Γιαννάκα και Βάσως Χοχλάκα για το περιστατικό της σεξουαλικής παρενόχλησης στο Δήμο Μυτιλήνης
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Που είναι η πολιτική προστασία;»

Ερωτήματα που ζητάνε απαντήσεις προς τη δημοτική αρχή Μυτιλήνης από το συνδυασμό «με πυξίδα τον πολίτη»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

«Δουλεύουμε στα σκουπίδια, δεν είμαστε σκουπίδια!»

Όλη η συνέντευξη σε βίντεο των δύο εργαζόμενων του Δήμου Μυτιλήνης που καταγγέλλουν παραβιαστική και σεξιστική συμπεριφορά από «ανώτερό τους»- Έχουν καταρρεύσει ουκ ολίγες φορές από τον ψυχολογικό πόλεμο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Επιβάλλεται μία πλάκα στη μνήμη της ιστορικής συνάντησης»

Το «Ν» μίλησε με τον τ. Δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό εν όψει της έλευσης του Ποντίφικα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Η αγρότισσα δίνει καθημερινά το δικό της αγώνα»

Μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη Λέσβου και πρωτογενή τομέα Πανάγου Κουφέλου, για την παγκόσμια ημέρα της αγρότισσας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλοι υποψήφιοι που θα πλαισιώσουν τον Τζιμή στη ΝΟΔΕ

Χωρίς αντίπαλο στις εσωκομματικές εκλογές ο σημερινός πρόεδρος
ΕΡΓΑΣΙΑ

Μιλούν στην κάμερα του «Ν» για την ψυχολογική βία που δέχονται

Εφιάλτης η εργασία τους στον Δήμο, καταγγέλλουν δύο μητέρες εργαζόμενες που ζητούν δικαιοσύνη- Αύριο όλη η συνέντευξη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το 6ο Γυμνάσιο καθαρίζει εθελοντικά

Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού των ακτών τα παιδιά μάζεψαν σκουπίδια από την παραλία της Επάνω Σκάλας