× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η Διοίκηση των φιλανθρωπικών και 15 μαρμαράδες

Το ΝΗΣΙ σε αναλυτικό ρεπορτάζ στις 3 Δεκεμβρίου είχε αποκαλύψει την υπόθεση η οποία θα δικαζόταν στο Τριμελές Εφετείο Βορείου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/7/2021

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η Διοίκηση των φιλανθρωπικών και 15 μαρμαράδες

Στην ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία θα συνεδριάσει στις 27 Σεπτεμβρίου, παραπέμπεται η υπόθεση  των  δεκαπέντε επιχειρήσεων  - κατασκευαστών  ταφικών μνημείων και των  Φιλανθρωπικών  Καταστήματων Μυτιλήνης, για σύμπραξη με αντικείμενο τον καθορισμό τιμών και την κατανομή αγορών για την ανάληψη έργων και την κατασκευή ταφικών μνημείων. Την υπόθεση της παραπομπής στη Δικαιοσύνη είχε αποκαλύψει το ΝΗΣΙ σε αναλυτικό ρεπορτάζ στις 3 Δεκεμβρίου, όταν η υπόθεση είχε παραπεμφθεί να δικαστεί στο Τριμελές Εφετείου Βορείου Αιγαίου. Η δίκη ωστόσο αναβλήθηκε λόγω της εφαρμογής των μέτρων για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με σημερινό (28/7) δημοσίευμα της ενημερωτικής ιστοσελίδας bussinesnews.gr η υπόθεση πλέον παραπέμπεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ενώ για το θέμα παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννης Λιανός με ανάρτησή του στο τουίτερ λέγοντας χαρακτηριστικά  πως «Η υπόθεση αυτή της Επιτροπής Ανταγωνσιμού  έχει διπλό ενδιαφέρον.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ της σελίδας bussinesnews.gr αναφέρει:

Οι εισηγητές της Επιτροπής Ανταγωνισμού διαπίστωσαν παράβαση από 15 επιχειρήσεις - κατασκευαστές ταφικών μνημείων και Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης.

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού (EA) θα συνεδριάσει στις 27 Σεπτεμβρίου 2021 για να εξετάσει, κατόπιν Εισήγησης, την αυτεπάγγελτη έρευνα στην αγορά κατασκευής μαρμάρινων μνημείων εντός του Α΄ και Β΄ Κοιμητηρίου Μυτιλήνης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 1 του Ν. 3959/2011, περί «Προστασίας του Ελεύθερου Ανταγωνισμού», όπως ισχύει, ή/και του άρθρου 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Σ.Λ.Ε.Ε.).

Στην Εισήγηση προτείνεται να διαπιστωθεί από την ΕΑ παράβαση 1 παρ. 1 του Ν. 703/1977 και άρθρου 1 παρ. 1 του Ν. 3959/2011 από δεκαπέντε (15) επιχειρήσεις - κατασκευαστές ταφικών μνημείων και τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης, για το χρονικό διάστημα από το έτος 2007 μέχρι το έτος 2021, ανάλογα με τον χρόνο συμμετοχής εκάστης επιχείρησης, για τους λόγους που αναλυτικά περιγράφονται σε αυτήν.

Ειδικότερα, η αυτεπάγγελτη έρευνα αφορά σε διερεύνηση παράβασης του άρθρου 1 του Ν. 3959/2011 αναφορικά με τυχόν εναρμονισμένη πρακτική από επιχειρήσεις που είναι μεταξύ τους πραγματικοί ανταγωνιστές στην αγορά κατασκευής μαρμάρινων μνημείων εντός του Α΄ και Β΄ Κοιμητηρίου Μυτιλήνης και τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης. Από τα στοιχεία του φακέλου αξιολογούμενα τόσο μεμονωμένα το καθένα από αυτά όσο και συνολικά, προκύπτει η σύμπραξη μεταξύ δεκαπέντε (15) επιχειρήσεων - κατασκευαστών ταφικών μνημείων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Μυτιλήνης και τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης με αντικείμενο τον καθορισμό τιμών και την κατανομή αγορών (πελατείας) για την ανάληψη έργων και την κατασκευή ταφικών μνημείων.

Υπό το φως των διαπιστώσεων αυτών, προτείνεται να επιβληθεί πρόστιμο στις ανωτέρω επιχειρήσεις, για τη διάρκεια συμμετοχής εκάστης σε αυτή.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, αναδεικνύει τη σημασία που δίνεται από την Επιτροπή στην προστασία του ανταγωνισμού, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο, και ειδικότερα στη νησιωτική Ελλάδα, όπου οι επιπτώσεις αντι- ανταγωνιστικών πρακτικών ενδέχεται να είναι βαρύτερες, λόγω της σχετικής "απομόνωσης" των αγορών εκεί.

Υπενθυμίζεται σχετικά ότι η Εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της διαδικασίας και τις απόψεις των μερών.

Λιανός: Ασχολούμαστε και με υποθέσεις στην περιφέρεια

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννης Λιανός με αφορμή το θέμα αυτό με ανάρτησή του στο τουίτερ αναφέρει πως «Η υπόθεση αυτή της ΕΑ έχει διπλό ενδιαφέρον:

1. Δείχνει ότι ασχολούμαστε και με τοπικές αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές μια και στόχευσή μας είναι η προστασία του ανταγωνισμού στην περιφέρεια και ειδικά στα νησιά όπου λόγω της "απομόνωσής" τους υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος 2. Είναι μία υπόθεση που ήρθε στην ΕΑ στα μέσα 2020, εισήχθηκε στην Ολομέλεια τον Ιούλιο 2021, και θα περατωθεί μέχρι το τέλος του 2021, δηλαδή σε λιγότερο από 1 με 1,5 χρόνο από τότε που άρχισε.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στο δημοτικό Συμβούλιο οι αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών

Το θέμα φέρνουν στην επικαιρότητα ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Ανδριώτης και η παράταξη «Με πυξίδα τον πολίτη»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Σβήνει αβοήθητο το τελευταίο καμίνι στον Αγιο Στέφανο Μανταμάδου

Οι πολιτικοί και τα κανάλια αποχώρησαν και ο Δημήτρης με την Παρασκευή έμειναν μόνοι με τις «Θερμοπύλες της παράδοσης» στην αγγειοπλαστική
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην κάλπη ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

Στις 6 Οκτωβρίου στο Εργατικό Κέντρο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε πρώτο πλάνο οι ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο

Τα στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχαν συναντήσεις με τους εργαζομένους και τη διοίκηση του ιδρύματος για τα προβλήματα και την αντιμετώπιση της πανδημίας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Υποψήφιος δήμαρχος και τη νέα τετραετία

Στην αναπτυξιακή πορεία του Δήμου Δυτικής Λέσβου, στα έργα, στα προβλήματα και στις σχέσεις του με Κύτελη και Αθανασίου αναφέρθηκε ο Ταξιάρχης Βέρρος
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ανεμβολίαστοι 30 στους 80 ιερείς της Μητρόπολης Μυτιλήνης

Με rapid test κάθε Παρασκευή κατοχυρώνεται η υγειονομική ασφάλεια μέσα στους ναούς. Τι γίνεται όμως με όσους αποτρέπουν πιστούς να μπαίνουν σε ναούς εάν φοράνε μάσκες;
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός τώρα στην Κρήτη

Ισχυρός σεισμός της τάξης των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγο στην Κρήτη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Κώστα Αρβανίτη με τους συνταξιούχους του ΝΑΤ

Στο πλαίσιο της περιοδείας του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Χίο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Ο πλούτος της Καλλονής δεν είναι μόνο μια βόλτα στις Αλυκές για τα φλαμίνγκο!»

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής με νέο «γονιό», το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γιάννης Μπουρνούς για τις χρηματοδοτήσεις των ερασιτεχνικών σωματείων

Ερώτηση του βουλευτή Λέσβου και 37 ακόμη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία προς την Υπουργό Πολιτισμού και τον Υπουργό Οικονομικών
ΑΤΖΕΝΤΑ

Τριήμερο εκδηλώσεων από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Στο πλαίσιο συμμετοχής του στον εορτασμό του θεσμού «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την αυθαιρεσία των Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο

Κοινή δήλωση των τομεαρχών Αγροτικής Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Σταύρου Αραχωβίτη, Θεόφιλου Ξανθόπουλου και Νεκτάριου Σαντορινιού