× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Πενταροδεκάρες» το περιβόητο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης

Δριμεία κριτική του περιφερειακού συμβούλου Νίκου Μανάβη στην Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη – Χριστόφα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/7/2021

«Πενταροδεκάρες» το περιβόητο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά» Νίκος Μανάβης εξαπολύει επίθεση κατά της περιφερειακής αρχής του βορείου Αιγαίου χαρακτηρίζοντας τον Κώστα Μουτζούρη και Παναγιώτη Χριστόφα «απολογητές της κυβερνητικής πολιτικής» στα νησιά μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ.Μανάβη έχει ως εξής:

«Το ποσό των 102 εκατ. ευρώ θα λάβουν συνολικά τα 10 νησιά του Βορείου Αιγαίου για την επόμενη πενταετία από το πρώτο περιφερειακό πρόγραμμα ανάπτυξης, ποσόν που αντιστοιχεί μόλις στο 1,02% του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που θα αντικαταστήσει τις ως σήμερα εφαρμοσμένες χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, έρχεται να καλύψει το κενό που δημιουργείται μέχρι να ξεκινήσουν οι πληρωμές του νέου ΕΣΠΑ. Γι' αυτό και ο στόχος που τέθηκε από την κυβέρνηση είναι να απορροφηθεί φέτος και την επόμενη χρονιά το 70% των πόρων. Δηλαδή, από το πρόγραμμα αυτό, απλά θα πληρωθούν λογαριασμοί συνεχιζόμενων έργων και τίποτα περισσότερο. Αυτό άλλωστε αναφέρεται ρητά στις 200 σελίδες της μελέτης του προγράμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ακόμη κι έτσι όμως να μην ήταν τα πράγματα, κανένας σοβαρός οικονομολόγος δεν μπορεί να υποστηρίξει πως οι οικονομίες των νησιών του Βορείου Αιγαίου με ετήσιο ΑΕΠ 2,4 δις ευρώ θα αναπτυχθούν με μαγικό τρόπο χάρη στα 100 εκατ. ευρώ που θα λάβουν τα επόμενα πέντε χρόνια. Τα πράγματα είναι πολύ απλά: ανάπτυξη, όσο καλοσχεδιασμένα προγράμματα και να έχουμε δεν θα υλοποιηθεί ποτέ με «ψίχουλα».


Τα παραπάνω τα γνωρίζει - λεπτομερώς και σε βάθος - η Περιφερειακή Αρχή, γι' αυτό άλλωστε η συζήτηση για το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ήταν τόσο υποβαθμισμένη κατά την διάρκεια της συνεδρίαση της 14ης Ιουλίου του Περιφερειακού Συμβουλίου, κατά την οποία και απουσίαζε η μισή Περιφερειακή Αρχή.

Η υπερψήφιση του συγκεκριμένου σχεδιασμού από τις παρατάξεις που εκφράζουν το χώρο της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ (Καλογήρου, Μουτζούρη και Χριστόφα) δείχνει την πλήρη υποταγή τους στους υφιστάμενους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξαιρετικά εντυπωσιακό ήταν ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα υποστήριξε ο Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού κ. Χριστόφας, προερχόμενος από το «σοσιαλδημοκρατικό χώρο»-οι παρατάξεις Καλογήρου (επίσημη Ν.Δ.) και Μουτζούρη (Ν.Δ. και υπερσυντηρητική δεξιά) απλά δεν πήραν το λόγο. Εξίσου εντυπωσιακό ήταν πως η παράταξη που έχει την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ (Συμπαράταξη Πολιτών) έδειξε να διαφωνεί μόνο με επιμέρους σχεδιασμό του προγράμματος.


Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της “Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά” Νίκος Μανάβης κατά την διάρκεια της συζήτησης τόνισε την ανάγκη να διοχετευτούν σημαντικά περισσότεροι πόροι στα νησιά του Βορείου Αιγαίου- πόροι, που θα χρησιμοποιηθούν σε επενδύσεις ουσίας, για την κάλυψη των ζωτικών αναγκών των νησιωτών και που θα οδηγούν στην πραγματική βελτίωση των εισοδημάτων τους αλλά και της ποιότητας ζωής τους γενικότερα.

Τροποποίηση προϋπολογισμού με ψήφο ανοχής (λευκό) από Συμπαράταξη Πολιτών και ΛΑΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Ανταρσία στο Αιγαίο, από το 2015 έως και σήμερα καταψηφίζουν -επί της αρχής- τους προϋπολογισμούς αλλά και τις τροποποιήσεις αυτών που γίνονται από την εκάστοτε Περιφερειακή Αρχή ενώ σταθερά και πάγια καταγγέλλουν τον αντιλαϊκό και αντεργατικό χαρακτήρα των προϋπολογισμών και την πλήρη εναρμόνιση τους με τις επιταγές του κεντρικού κράτους.

Ο προϋπολογισμός είναι το βασικό εργαλείο άσκησης πολιτικής που έχει στα χέρια της η εκάστοτε Περιφερειακή Αρχή και ευθύνη δική μας ως αντιπολίτευση είναι να ακυρώσουμε αυτό το εργαλείο και να εξαναγκάσουμε την Περιφερειακή Αρχή να υιοθετήσει φιλολαϊκή και φιλεργατική πολιτική.
Στην συνεδρίαση της 14ης Ιουλίου η Περιφερειακή Αρχή μειοψηφίας (Μουτζούρη – Χριστόφα) κατάφερε να περάσει από το Συμβούλιο την 3η τροποποίηση του προϋπολογισμού, μόνο όταν οι παρατάξεις που στηρίχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ (Συμπαράταξη Πολιτών και ΛΑΣ αντίστοιχα) ψήφισαν λευκό.

Διευκρινίζουμε ότι η λευκή ψήφος, με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν προσμετράται κατά τις ψηφοφορίες. Την τροποποίηση δε, καταψήφισαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι των παρατάξεων «Ανταρσία στο Αιγαίο», «Ο άλλος δρόμος» και «Εμείς για το Αιγαίο» (παράταξη Καλογήρου). Από την παράταξη Καλογήρου διαφοροποιήθηκε ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Θ. Βαλσαμίδης, ο οποίος και ψήφισε υπέρ της τροποποίησης σε ορισμένα ζητήματα και λευκό σε άλλα.

Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ δημόσια και με πολλούς τρόπους έχει δηλώσει ότι θέλει να συμμετάσχει στην Περιφερειακή Αρχή οπότε η στάση της στην ψηφοφορία ήταν αναμενόμενη. Αναπάντητα ερωτήματα δημιουργεί η στάση της παράταξης του ΚΚΕ (ΛΑΣ), που φαίνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις επιλέγει να έχει το ρόλο της συμπολιτευόμενης – αντιπολίτευσης».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου βλέπει η Νέα Αριστερά

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προγράμματος
ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρώην «Σπαρτιάτης» Φλώρος γρονθοκόπησε τον Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης

Ένα πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών ο οποίος έχει πλέον ανεξαρτητοποιηθεί, Κωνσταντίνο Φλώρο σημειώθηκε στη Βουλή, καθώς γρονθοκόπησε μέσα στην ολομέλεια της Βουλής τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Χιο ο Κώστας Μουτζούρης

Ο Περιφερειάρχης θα συμμετάσχει στη Διευρυμένη Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται οι πενταετίες συμβάσεις στις άγονες γραμμές

Πρώτη εμφάνιση του λιμανιού της Πέτρας στις γραμμές αποκλειστικής εξυπηρέτησης που προτείνει το υπουργείο Ναυτιλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές επισκέψεις στο Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ

Tο στέλεχος της γενικής γραμματείας Επικοινωνίας Παντελής Ορφανίδης, ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Νίκος Μπακουνάκης και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ Ιωάννα Κωσταρέλλα επισκέφθηκαν πρόσφατα το Μουσείο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων λόγω καιρού

Δείτε εδώ πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια των πλοίων Group Attica για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνέντευξη Μουτζούρη σε Γερμανούς φοιτητές

Από το Πολιτικό ίδρυμα Konrad – Adenauer Stiftung