× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

40 κεραμίστες από Ελλάδα και Ευρώπη στην 25η Παλλεσβιακή Έκθεση Κεραμικής

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 29 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 20 Αυγούστου στο Πολύκεντρο Μανταμάδου

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 23/7/2021

40 κεραμίστες από Ελλάδα και Ευρώπη στην 25η Παλλεσβιακή Έκθεση Κεραμικής

Την επόμενη Πέμπτη 29 Ιουλίου ξεκινά η 25η Παλλεσβιακή  Έκθεση Κεραμικής στο Πολύκεντρο  Μανταμάδου, με τη συμμετοχή 40 κεραμιστών από όλη την Ελλάδα και δύο διεθνών συμμετοχών από Βέλγιο και Γαλλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι»,  για τη διοργάνωση της έκθεσης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μανταμάδου  Χαράλαμπος Τζελαΐδής , σημειώνει μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για ένα θεσμό ο οποίος έχει καθιερωθεί από το 1996 στο Μανταμάδο όταν πρόεδρος της Κοινότητας ήταν ο Παναγιώτης Σταμάτης γνωστός κεραμίστας της περιοχής και ιδιοκτήτης οικογενειακής επιχείρησης που ασχολείται με την πηλοπλαστική επί  τέσσερις γενιές.  

«Η έκθεση εκείνη γνώρισε μεγάλη επιτυχία, κι έτσι τα χρόνια που ακολούθησαν συνεχίστηκε, καθιερώθηκε και έγινε ένας αγαπημένος θεσμός που αγκαλιάσθηκε από εκατοντάδες κεραμίστες της χώρας μας και του εξωτερικού. Η μόνη χρονιά που δεν πραγματοποιήθηκε η έκθεση ήταν το 2015 στην καρδιά της προσφυγικής κρίσης, όταν ο Μανταμάδος  είχε γίνει πέρασμα δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος ο Χαράλαμπος Τζελαΐδης στην σχέση του Μανταμάδου με την κεραμική σημείωσε πως το χωριό είναι συνδεδεμένο στενά με την τέχνη αυτή εδώ και εκατοντάδες χρόνια και απόδειξη αποτελούν τα 40 εργαστήρια που υπάρχουν στην περιοχή σε διάφορα σημεία του χωριού. «Πλέον έχουν μείνει μόνο τέσσερα. Τρία από αυτά είναι σύγχρονα και υπάρχει και ένα παραδοσιακό, μοναδικό στο είδος του, στον Άγιο Στέφανο. Είναι το εργαστήρι του Δημήτρη Κουβδή που είναι ακόμη σε λειτουργία  και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάποιον να το επισκεφθεί».

«Το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο, σημείωσε ο Χαράλαμπος Τζελαΐδής, είναι το γεγονός ότι ακόμη πολλά παιδιά θέλουν να ασχοληθούν με την κεραμική, για το λόγο αυτό θα πρέπει να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημά μας για δημιουργία μίας σχολής η οποία θα δίνει τη δυνατότητα και τα εφόδια στους νέους ανθρώπους να γνωρίσουν, να αγαπήσουν και να δημιουργήσουν αριστουργήματα συνεχίζοντας τη μεγάλη παράδοση που έχει το νησί μας».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Χαράλαμπος Τζελαϊδής αναφέρθηκε στην ανάγκη επισκευής και ανακαίνισης του Πολύκεντρου Μανταμάδου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο η έκθεση Κεραμικής. Όπως είπε πρόκειται για ένα αξιόλογο κτίριο που δημιουργήθηκε το 1987, έκτοτε όμως δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση με αποτέλεσμα να εμφανίζει σοβαρές φθορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχουμε τις διαβεβαιώσεις του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου και του Περιφερειάρχη ότι θα εντάξουν το έργο σε πρόγραμμα της Περιφέρειας για την ανακαίνιση και ανάπλαση του κτιρίου. Εύχομαι αυτό να γίνει σύντομα, διότι σε διαφορετική περίπτωση τα προβλήματα του κτιρίου είναι τόσο σοβαρά που η έκθεση δεν θα μπορέσει να συνεχιστεί».

Αναφερόμενος στη φετινή διοργάνωση, ο Χαράλαμπος Τζελαϊδής σημείωσε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους επαγγελματίες κεραμίστες όλης της χώρας, ενώ σημείωσε πως ήδη έχουν ξεκινήσει να στήνονται σιγά σιγά τα 40 περίπτερα που θα φιλοξενήσουν τα έργα των καλλιτεχνών. «Στο πλαίσιο της έκθεσης εκτός από τα έργα των 40 κεραμιστών οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δούνε από κοντά και άλλα εκθέματα που θα αναφέρονται στην ιστορία της έκθεσης, την προσπάθεια που γίνεται συνολικά, ακόμη και τις 25 αφίσες από όλα τα προηγούμενα χρόνια. Τη βραδιά των εγκαινίων της έκθεσης θα πλαισιώσει το μουσικό συγκρότημα «ΗΧΟΧΡΩΜΑ», ενώ θα πραγματοποιηθεί και άλλη μία συναυλία μέσα στον Αύγουστο».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στον κόμβο της Ανεμώτιας

Κάτοικοι του χωριού μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας μίλησαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτη βλάβη στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ στα «Αμπελάκια» Καλλονής

Η ΔΕΥΑΛ ζητά την κατανόηση των καταναλωτών καθώς η βλάβη θα αποκατασταθεί σε λίγες μέρες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσαρέσκεια Σηφουνάκη για τη μηδενική αναφορά στο έργο του

«Οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός ευλόγησαν εαυτούς χωρίς καμία αναφορά στους πραγματικούς εμπνευστές και δημιουργούς του μεγάλου αυτού έργου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Σε προεκλογικό κλίμα, παρουσία Μητσοτάκη, η παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής‑ Σιγρίου

Φανερά δυσαρεστημένος ο Νίκος Σηφουνάκης για τη μηδενική αναφορά στο έργο του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Μεταφορών, τον υφυπουργό, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Θεόδωρος Παραδέλλης υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα διεκδικήσει την ψήφο της κάλπης των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνίου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ