× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ρομπότ με Μυτιληνιά υπογραφή

Η «Περσεφόνη» έρχεται με επιβλέποντα το Μυτιληνιό Πανεπιστημιακό Πάνο Τραχανιά από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και ξεναγεί τους επισκέπτες του σπηλαίου Αλιστράτης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/7/2021

Ρομπότ με Μυτιληνιά υπογραφή

Η ομάδα των ερευνητών του Εργαστηρίου Υπολογιστής Όρασης και Ρομποτικής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας που δημιούργησε την «Περσεφόνη». Δεξιά ο Μυτιληνιός καθηγητής Πάνος Τραχανιάς

Ρομπότ ξεναγούς έχουμε δει και στο παρελθόν, σε εκθεσιακούς χώρους και μουσεία. Όμως, ένα ρομπότ που θα αναλάβει να καθοδηγήσει τους επισκέπτες ενός σπηλαίου, με κακοτράχαλα μονοπάτια, σταλαγμίτες, σταλακτίτες με.. νερό που στάζει από ψηλά και χώματα, αποτελεί πρωτοτυπία των ερευνητών του Εργαστηρίου Υπολογιστής Όρασης και Ρομποτικής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΠ-ΙΤΕ).
Από την περασμένη Τρίτη 13 Ιουλίου, το ρομπότ «Περσεφόνη» προσφέρει τις υπηρεσίες του στο σπήλαιο Αλιστράτης στις Σέρρες.

Όπως εξηγεί στο Cretalive ο επικεφαλής του Εργαστηρίου, Μυτιληνιάς καταγωγής καθηγητής Πάνος Τραχανιάς, η πρωτοτυπία του αφορά στο γεγονός ότι λειτουργεί σε ένα δύσκολο περιβάλλον.

Το Εργαστήριο αναπτύσσει αντίστοιχα ρομποτικά συστήματα τα τελευταία 20 χρόνια, όμως η «Περσεφόνη» αποτέλεσε για τους ερευνητές του μία πρόκληση. Λειτουργεί 100% αυτόνομα, δεν υπάρχει καμίας μορφής τηλεχειρισμός, και μπορεί να κινείται μέσα στο σπήλαιο, σε καθημερινή βάση, χωρίς εποπτεία από ξεναγούς (ανθρώπους) ή κάποιο εξειδικευμένο προσωπικό.

Παράλληλα, η πρόκληση ήταν να γίνει αυτό το έργο πραγματικότητα με ένα διαχειρίσιμο κόστος και, φυσικά, να είναι υψηλής λειτουργικότητας.
Η συνεργασία με την διοίκηση του σπηλαίου ήταν άριστη, από κοινού έγινε η οριοθέτηση των στόχων, ακόμα και η μορφή που έχει η «Περσεφόνη» αποφασίστηκε και από τις δύο πλευρές.

Από πλευράς Εργαστηρίου, στο έργο συμμετείχαν ο Πάνος Τραχανιάς, ως επιβλέπων, και οι Στυλιανός Πιπεράκης, Δέσποινα Αργυροπούλου, Μάνος Παπαδάκης και Δήμητρα Κτιστάκη.

Η «Περσεφόνη» σας ξεναγεί
H «Περσεφόνη» είναι ένας ρομποτικός ξεναγός ο οποίος έχει τη δυνατότητα αυτόνομης χαρτογράφησης και πλοήγησης εντός του σπηλαίου Αλιστράτης στις Σέρρες. Παράλληλα παρέχει οπτικοακουστική πληροφορία για τα εκθέματα του σπηλαίου σε διάφορες γλώσσες και έχει την δυνατότητα να απαντήσει ερωτήσεις σχετικές με αυτά.

Πιο συγκεκριμένα, η «Περσεφόνη» έχει ανθρωποειδή μορφή για την εύκολη εξοικείωση των επισκεπτών, και αποτελείται από μια τροχήλατη πλατφόρμα που τροφοδοτείται με μπαταρία ιόντων λιθίου, εξοπλισμένη με α) κατάλληλους αισθητήρες για την κατανόηση του περιβάλλοντα χώρου και των εμποδίων τα οποία μπορεί να βρεθούν εντός του πεδίου εργασίας του, β) οθόνη αφής για την γραφική απεικόνιση πληροφοριών και αλληλεπίδραση με τους χρήστες και γ) ηχεία για αφήγηση πληροφοριών σε διάφορες γλώσσες ανάλογα με το κοινό που ξεναγεί.

Η αυτόνομη ρομποτική πλατφόρμα είναι εξοπλισμένη με πλήθος αισθητήρων οι οποίοι αξιοποιούνται για α) χαρτογράφηση του περιβάλλοντα χώρου, β) εύρεση της θέσης του ρομπότ στο χώρο αυτό, γ) εντοπισμό πιθανών εμποδίων, και δ) σχεδιασμό ασφαλούς διαδρομής. Οι προδιαγραφές για το λογισμικό αυτόνομης πλοήγησης έχουν ως εξής:
- Δυνατότητα χαρτογράφησης χώρου εργασίας.
- Δυνατότητα πλοήγησης εντός χαρτογραφημένου χώρου εργασίας.
- Δυνατότητα αποφυγής εμποδίων.
- Δυνατότητα επιλογής προκαθορισμένης πορείας - διαδρομής.

Σύστημα αλληλεπίδρασης μηχανής – ανθρώπου
Μέσω των ενσωματωμένων συστημάτων οπτικοακουστικής πληροφορίας, ο ρομποτικός ξεναγός είναι σε θέση να παρουσιάζει τα εκθέματα με εύκολο και κατανοητό τρόπο σε πολλές γλώσσες, μεταξύ των οποίων και στα αρχαία Ελληνικά!

Η «Περσεφόνη» διαθέτει μία εύχρηστη διεπαφή η οποία επιτρέπει στο προσωπικό του σπηλαίου να ορίζει εύκολα συγκεκριμένες επιλογές ξενάγησης. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να απαντάει σε ερωτήσεις που της απευθύνονται σχετικές με τα εκθέματα.

Το σύστημα είναι σχεδιασμένο με στόχο τη μεγιστοποίηση της αυτονομίας του αλλά και της διασφάλισης της ομαλής λειτουργίας του. Για το σκοπό αυτό, η «Περσεφόνη» είναι εφοδιασμένη με ένα σύστημα αυτόνομης επιστροφής στη βάση φόρτισης, ώστε να αποφευχθεί η εξάντληση της μπαταρίας της και να διακοπεί η λειτουργίας της στο μέσο της ξενάγησης. Συγκεκριμένα το αυτόνομο ρομποτικό σύστημα παρέχει:
- Συνεχή εκτίμηση της δυνατής εμβέλειας του ρομπότ για την εξασφάλιση της επιστροφής στην βάση φόρτισης.
- Αυτόνομο υπολογισμό της βέλτιστης τροχιάς για την επιστροφή στην βάση φόρτισης.
- Δυνατότητα χειροκίνητης εντολής επιστροφής στην βάση φόρτισης.
Η χρήση του αυτόνομου ρομποτικού συστήματος αναμένεται να ενισχύσει άμεσα την ελκυστικότητα του σπηλαίου λόγω των ποικίλων και αναβαθμισμένων υπηρεσιών που θα προσφέρει, επιφέροντας και ανάλογη αύξηση της επισκεψιμότητας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Καμπάνια για την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών

Από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με κεντρικό μήνυμα ότι η Ελλάδα φυλάσσει καλά τα σύνορά της και ασκεί αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική
ΒΙΒΛΙΟ

«Κληρονομιά ανοιχτή σε όλους» από το Μουσείο Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή

Διήμερο δράσεων στο οποίο περιλαμβάνεται η παρουσίαση του βιβλίου «Οι πετράδες της Λέσβου. Κοινωνικά δίκτυα, τεχνικές και τοπική ιστορία (1850-1950)» του δρ Χρήστου Ν. Χατζηλία
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κλοπή στη Μυτιλήνη

Συνελήφθη άνδρας ο οποίος είχε αφαιρέσει από σπίτι στην πόλη ηλεκτρονικές συσκευές και αντικείμενα 950 ευρώ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ελλείψεις δασκάλων και νηπιαγωγών

Άγνωστο πότε θα ξεκινήσουν τα σχολικά γεύματα στη Λέσβο, λέει η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Κ. Στρατάκη στο «Ν»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ιστορικός περίπατος στην Κουλμπάρα

Γνωριμία με τα σοκάκια και την εγκατάσταση των προσφύγων στη γειτονιά. Ολοκληρώνονται το Σαββάτο στις 6 το απόγευμα οι εκδηλώσεις που οργάνωσε «το κιρκινέτσι» για τα 99χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σχολικό bazaar και δωρεά βιβλίου για το Χαμόγελο του Παιδιού

Από σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ευχαριστήριο του διευθυντή και του Συλλόγου καθηγητών Γυμνασίου Θερμής

Στον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Πάρτε εδώ και τώρα μέτρα για ασφαλή σχολεία»

Παρέμβαση της ΕΛΜΕ Λέσβου
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Κλείδωσε» στην ΤΕΡΝΑ η κατασκευή της νέας δομής στη Βάστρια

Μέσα σε 8 μήνες η ολοκλήρωση των εργασιών σε Λέσβο και Χίο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

«Ορφανό» χαρτοκιβώτιο με κοκαΐνη και χασίς

100 γραμμάρια κοκαΐνη και 117 γραμμάρια χασίς «χύμα» στο πλοίο της γραμμής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εντυπωσιασμένοι οι εμπειρογνώμονες της UNESCO

Με τις δράσεις ανάδειξης των γεωλογικών μνημείων και τη συμβολή τους στην τοπική ανάπτυξη