× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο αλιγάτορας της Λιώτας και άλλα θαυμαστά στο Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

Σαββατοκύριακο στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου - Δράσεις για μικρούς και μεγάλους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/7/2021

Ο αλιγάτορας της Λιώτας και άλλα θαυμαστά στο Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

Συνεχίζονται οι καλοκαιρινές δράσεις στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Ιουλίου, το Μουσείο σας προσκαλεί σε απογευματινή περιήγηση στο Πάρκο Πλάκας Απολιθωμένου Δάσους, στην παρουσίαση του Αλιγάτορα της Λιώτας και σε νέες εκπαιδευτικές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Οι δράσεις απευθύνονται σε μικρούς, μεγάλους και οικογένειες.

Εκπαιδευτική δράση: «Απολιθωμένα και Σύγχρονα Φυτά της Λέσβου» Σάββατο 17  Ιουλίου 2021, ώρα 11:00

Το Σάββατο 17 Ιουλίου, στις 11:00 στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι θα υλοποιηθεί η εκπαιδευτική δράση «Απολιθωμένα και Σύγχρονα Φυτά της Λέσβου». Κατά τη διάρκειά της τα παιδιά γίνονται ερευνητές και καλούνται να αναζητήσουν και να μελετήσουν τα απολιθωμένα και σύγχρονα φυτά της περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Παρατηρώντας τη βλάστηση την εποχή που υπήρχε το Απολιθωμένο Δάσος στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου αλλά και τη σημερινή βλάστηση στον υπαίθριο βοτανικό κήπο του Μουσείου, συλλέγουν πληροφορίες, τις καταγράφουν, τις επεξεργάζονται και βγάζουν τα συμπεράσματά τους για την κλιματική αλλαγή τα τελευταία 20.000.000 χρόνια. Έπειτα, ξεκινούν τη δική τους Συλλογή φυτών μαθαίνοντας μεθόδους αποξήρανσης φυτών και δημιουργώντας το δικό τους φυτολόγιο.

 

Απογευματινή περιήγηση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας - Σάββατο 17 Ιουλίου 2021, ώρα 18:30

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου διοργανώνει περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στο Πάρκο Πλάκας το Σάββατο 17 Ιουλίου 2021 και ώρα 18:30.

Το παράκτιο και το χερσαίο τμήμα στο Πάρκο Πλάκας σας περιμένουν για να ανακαλύψετε περισσότερους από τριάντα κορμούς κωνοφόρων και καρποφόρων δένδρων. Στα δύο τμήματα του Πάρκου μπορείτε να επισκεφτείτε απολιθωματοφόρες θέσεις με εντυπωσιακά φυτικά απολιθώματα, τα οποία αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ερευνητικών εργασιών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Πρόκειται κυρίως για ριζικούς κόμβους, ριζικά συστήματα και κατώτερα τμήματα κορμών. Μεταξύ των ευρημάτων μπορείτε να γνωρίσετε τον μεγαλύτερο σε διάμετρο ιστάμενο απολιθωμένο κορμό δέντρου. Το δένδρο αυτό ανήκει στις Δαφνίδες. Στο κατώτερο τμήμα του κορμού αποκαλύφθηκε τμήμα του ριζικού του συστήματος, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο κορμός βρίσκεται στην ίδια ακριβώς θέση στην οποία αναπτύχθηκε το δένδρο πριν απολιθωθεί. Στην παράκτια ζώνη του πάρκου δεσπόζει και ο ιδιαίτερα εντυπωσιακός κατακείμενος απολιθωμένος κορμός δέντρου, μήκους 14 μέτρων.

Ακολουθώντας τους ειδικά διαμορφωμένους περιπατητικούς διαδρόμους μπορείτε να οδηγηθείτε σε όλες τις θέσεις των απολιθωμάτων. Παράλληλα στην περιοχή έχουν δημιουργηθεί τρεις θέσεις ανάπαυσης και θέας προς το Σίγρι και τη νησίδα Νησιώπη, από όπου θα έχετε και τη μοναδική ευκαιρία να θαυμάσετε το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.

Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 22530-54434.

Η έκδοση εισιτηρίου γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.lesvosmuseum.gr ή στο Μουσείο πριν την έναρξη της περιήγησης.

(Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 5 άτομα).

Παρουσίαση και Εκπαιδευτική Δράση «Ο Αλιγάτορας της Λιώτας» - Κυριακή 18 Ιουλίου, στις 11:30

Την Κυριακή 18 Ιουλίου, στις 11:30 θα παρουσιαστεί ο Αλιγάτορας της Λιώτας στους μικρούς και μεγάλους φίλους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Πρόκειται για το ομοίωμα του ζώου στις φυσικές του διαστάσεις το οποίο θα πάρει τη θέση του στο μεγάλο αίθριο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και θα ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους στον εντυπωσιακό κόσμο του υποτροπικού δάσους της περιοχής όπου έζησε ο Αλιγάτορας της Λιώτας, που  θα «ζωντανέψει» και πάλι στη Λέσβο μετά από 18,5 εκατομμύρια χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, οι επισκέπτες θα έχουν τη ευκαιρία να δουν από κοντά το ομοίωμα του Αλιγάτορα της Λιώτας και να γνωρίσουν λεπτομέρειες για τους αλιγάτορες που κατοικούσαν στο νησί, για το περιβάλλον στο οποίο ζούσαν, καθώς και για τις παλαιοντολογικές ανασκαφές και τη συστηματική έρευνα για τον προσδιορισμό των ζώων που έζησαν στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους.

Μετά την παρουσίαση, θα ακολουθήσει ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο εισάγει τα παιδιά στα τεκμήρια της παλαιοντολογικής έρευνας που οδήγησαν στον προσδιορισμό των ζώων που έζησαν στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβο. Μετά τα Δεινοθήρια της Λέσβου, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν λεπτομέρειες για τους αλιγάτορες που ζούσαν επίσης στο νησί την ίδια περίοδο. Πώς ήταν αυτοί οι αλιγάτορες; Ήταν μεγάλοι ή μικροί σε μέγεθος; Ήταν πολύ πιο μικροί συγκριτικά με το Δεινοθήριο; Σε ποιο γένος και ποια οικογένεια ζώων ανήκουν; Σε ποιο μέρος του δάσους ζούσαν; Τι έτρωγαν; Πώς κινούνταν; Τι απολιθώματα έχουν βρεθεί που μαρτυρούν την ύπαρξή τους; Που βρέθηκαν;

Τα παιδιά θα ταξιδέψουν νοερά 19 εκατομμύρια χρόνια πριν και θα φανταστούν πώς θα ήταν μια μέρα μέσα στο υποτροπικό δάσος που υπήρχε στην περιοχή. Μέσα από πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό και περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους, θα ανακαλύψουν φυτικά και ζωικά απολιθώματα και θα γνωρίσουν από κοντά το ομοίωμα του Αλιγάτορα της Λιώτας. Στο τέλος θα προσπαθήσουν να αναπαραστήσουν τον απίθανο κόσμο των ζώων που ζούσαν ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση του υποτροπικού δάσους σε ένα δημιουργικό κολάζ.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών. Το κόστος συμμετοχής είναι 5€/παιδί.

Κατά τη διάρκεια όλων των δράσεων τηρούνται όλοι οι κανόνες που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του Covid-19!

Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 22530-54434, e-mail: [email protected], www.lesvosmuseum.gr.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Καμπάνια για την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών

Από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με κεντρικό μήνυμα ότι η Ελλάδα φυλάσσει καλά τα σύνορά της και ασκεί αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική
ΒΙΒΛΙΟ

«Κληρονομιά ανοιχτή σε όλους» από το Μουσείο Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή

Διήμερο δράσεων στο οποίο περιλαμβάνεται η παρουσίαση του βιβλίου «Οι πετράδες της Λέσβου. Κοινωνικά δίκτυα, τεχνικές και τοπική ιστορία (1850-1950)» του δρ Χρήστου Ν. Χατζηλία
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κλοπή στη Μυτιλήνη

Συνελήφθη άνδρας ο οποίος είχε αφαιρέσει από σπίτι στην πόλη ηλεκτρονικές συσκευές και αντικείμενα 950 ευρώ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ελλείψεις δασκάλων και νηπιαγωγών

Άγνωστο πότε θα ξεκινήσουν τα σχολικά γεύματα στη Λέσβο, λέει η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Κ. Στρατάκη στο «Ν»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ιστορικός περίπατος στην Κουλμπάρα

Γνωριμία με τα σοκάκια και την εγκατάσταση των προσφύγων στη γειτονιά. Ολοκληρώνονται το Σαββάτο στις 6 το απόγευμα οι εκδηλώσεις που οργάνωσε «το κιρκινέτσι» για τα 99χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σχολικό bazaar και δωρεά βιβλίου για το Χαμόγελο του Παιδιού

Από σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ευχαριστήριο του διευθυντή και του Συλλόγου καθηγητών Γυμνασίου Θερμής

Στον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Πάρτε εδώ και τώρα μέτρα για ασφαλή σχολεία»

Παρέμβαση της ΕΛΜΕ Λέσβου
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Κλείδωσε» στην ΤΕΡΝΑ η κατασκευή της νέας δομής στη Βάστρια

Μέσα σε 8 μήνες η ολοκλήρωση των εργασιών σε Λέσβο και Χίο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

«Ορφανό» χαρτοκιβώτιο με κοκαΐνη και χασίς

100 γραμμάρια κοκαΐνη και 117 γραμμάρια χασίς «χύμα» στο πλοίο της γραμμής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εντυπωσιασμένοι οι εμπειρογνώμονες της UNESCO

Με τις δράσεις ανάδειξης των γεωλογικών μνημείων και τη συμβολή τους στην τοπική ανάπτυξη