× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Έρχονται επιπλέον χρήματα για το Leader Μεταποίησης»

Στις προσπάθειες στήριξης των τοπικών μας προϊόντων και των επιχειρήσεων μεταποίησης αναφέρεται ο αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 30/6/2021

«Έρχονται επιπλέον χρήματα για το Leader Μεταποίησης»

Στα προβλήματα και στις προοπτικές του πρωτογενούς τομέα του νησιού μας, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου και αρμόδιος για την Αγροτική Οικονομία  Πανάγος Κουφέλος ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στη δημιουργία γραφείου του ΕΛΓΑ στη Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσε ο Πανάγος Κουφέλος το γραφείο αυτό για τη δημιουργία του  οποίου  έγιναν συντονισμένες ενέργειες από την Περιφέρεια Βορείου, θα σταθεί δίπλα στους αγρότες δίνοντας τους, πολύτιμες κατευθύνσεις για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που η παραγωγή τους υποστεί ζημιά.

«Το γραφείο του ΕΛΓΑ δεν υποκαθιστά φυσικά τους ανταποκριτές οι οποίοι θα συνεχίσουν κανονικά τη δραστηριότητά τους. Η δραστηριότητά του θα είναι υποστηρικτική και συμβουλευτική για όσα πρέπει να γίνουν σε περίπτωση προβλημάτων στην παραγωγή. Το γραφείο θα εγκαινιάσει ο ίδιος ο πρόεδρος Ανδρέας Λυκουρέντζος ο οποίος θα βρίσκεται στο νησί μας από την Τετάρτη».

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα που εντοπίστηκαν στο Λεσβιακό ελαιώνα με την πτώση του ανθού και των καρπιδίων. Όπως σημείωσε το θέμα θα εξετασθεί στην Τεχνική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο και θα καταβληθεί προσπάθεια προκειμενου οι Λέσβιοι παραγωγοί να αποζημιωθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το φαινόμενο της ακαρπίας, λόγω της κλιματικής αλλαγής έχει κάνει την εμφάνισή τους, τα τελευταία τρία χρόνια στον ελαιώνα του νησιού μας. Ο ΕΛΓΑ έχει ενημερωθεί, έχουν πραγματοποιήσει τους σχετικούς ελέγχους ενώ στον ελαιώνα θα μεταβεί και ο πρόεδρος του, την Πέμπτη για να δει από κοντά την κατάσταση».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Πανάγος Κουφέλος μίλησε για τις προσπάθειες που γίνονται από τους νέους παραγωγούς του νησιού και κυρίως από νέους τυποποιητές οι οποίοι κερδίζουν βραβεία και διακρίσεις σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς.

«Παράλληλα η Περιφέρεια στηρίζει όλα τα τοπικά προϊόντα των νησιών με ειδικές μελέτες για νέα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα του τόπου μας. Ήδη το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ξεκίνησε αυτές τις μελέτες για την πιστοποίηση των προϊόντων μας ώστε να αποκτήσουν ένα ακόμη σημαντικό εφόδιο στην παγκόσμια αγορά. Από εκεί και πέρα το πρόγραμμα της Αγροταυτότητας που δημιουργεί μία βάση δεδομένων με τα γενετικά στοιχεία των προϊόντων μας, θα αποτελέσει άλλο ένα χρήσιμο εργαλείο στον έλεγχο και στην αναβάθμιση της αγροτικής μας παραγωγής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα όπως σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, έως το τέλος του 2021 αναμένεται να ανοίξει η νέα χρηματοδοτική περίοδος του ΕΣΠΑ και τα νέα προγράμματα βελτίωσης, ενώ θα υπάρξει και συμπληρωματική χρηματοδότηση για το πρόγραμμα leader.

«Ειδικά για το πρόγραμμα Leader που αφορά τη μεταποίηση, θα δοθούν περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα περισσότερες προτάσεις που σήμερα είναι επιλαχούσες. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από τα χρήματα αυτά ζητά τουλάχιστον 10 εκατομμύρια. Πιέζουμε προς την κατεύθυνση να δοθούν αυτά τα χρήματα, διότι γνωρίζουμε καλά πως οι περισσότεροι από τους επενδυτές που έχουν καταθέσει σχετι΄κες προτάσεις είναι νέοι άνθρωποι που παλεύουν να παραμείνουν στα νησιά μας»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια του Hellenic Highspeed

Τετάρτη αντί Τρίτη θα αναχωρήσει το πλοίο από την Καβάλα
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών επανήλθε ο Μουτζούρης

Παρακολούθησε και χαιρέτησε στην ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

300 παιδιά και 68 εκπαιδευτικοί τονώνουν τον μαθητικό τουρισμό της Λέσβου

Στο πλαίσιο στήριξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο τουρισμός ευεξίας, μοναδική ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης για τη Λέσβο

Σημαντικές ανακοινώσεις και συμπεράσματα για τις δυνατότητες ανάπτυξης του θερμαλισμού στο νησί μας, βγήκαν μέσα από την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο ξενοδοχείο Mythical Coast
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Αισχροκέρδεια σε βάρος κτηνοτρόφων και καταναλωτών

Μείωση τιμών και καθυστερήσεις πληρωμών αντιμετωπίζουν κτηνοτρόφοι της Λέσβου. Στα ύψη η τιμή της φέτας παρά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για αυστηρούς ελέγχους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Μεγαλύτερη στήριξη στην νησιωτική αγροτική παραγωγή

Ο Στρατής Νικολάου παρουσίασε τις θέσεις της Νέας Αριστεράς για την αναθεώρηση της ΚΑΠ στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ρ/σ 99 fm «Στο Νησί» και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεκίνησε στο Mythical Coast η ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

Με προσκεκλημένους επιστήμονες και γιατρούς από όλη την Ελλάδα. Πρόεδρος της Ημερίδας ο Γιώργος Πατούλης τ. περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Λέσβος: 40% πάνω ο τζίρος σε εστίαση και καταλύματα

Διαβάστε εδώ τι οδήγησε στην εντυπωσιακή αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία στη Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αποκρυπτογραφήσαμε τον σχεδιασμό του νέου ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου

Δείτε εδώ πως θα χρηματοδοτηθούν η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία και άλλες δράσεις -Συνέντευξη του προϊσταμένου της Διαχειριστικής Αρχής Γιώργου Πλακωτάρη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ