× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πάει και το έργο του πάρκου του Αγίου Ευδοκίμου

Καλές οι εκθέσεις ιδεών και οι μακέτες αλλά δεν είναι μελέτες είπαν οι αρμόδιες αρχές ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΝΤΑΣ την πρόταση της δημοτικής αρχής Κύτελη για το έργο του πάρκου του Αγίου Ευδοκίμου και των γύρω δρόμων

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 26/6/2021

Πάει και το έργο του πάρκου του Αγίου Ευδοκίμου

Το μεγαλεπήβολο έργο της δημοτικής αρχής Κύτελη που θα άλλαζε την εικόνα της Μυτιλήνης... «μαδάει». Ο λόγος για τα επτά έργα στην πόλη που επίσημα οι προμελέτες τους είχαν παρουσιαστεί το Μάρτιο του 2020 στους πολίτες από το Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, τον Αντιδήμαρχο... Έργων (σ.σ. !!!) Στρατή Τζιμή και τεχνικούς στα πλαίσια της διαβούλευσης του Ευρωπαϊκού προγράμματος (2014-2020) της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της πόλης της Μυτιλήνης.


Ένα από αυτά, το έργο της δημιουργίας παιδικής χαράς στο πάρκο Αγίου Ευδοκίμου και της σύνδεσης του με το ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης, έγινε γνωστό πριν μέρες ότι στις 15 Ιουνίου 2021 απορρίφθηκε οριστικά με απόφαση του Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη αφού η πρόταση του Δήμου Μυτιλήνης αξιολογήθηκε αρνητικά!


Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την απόφαση που παρουσιάζει σήμερα το «Ν», η πρόταση αξιολογήθηκε αρνητικά για τους ακόλουθους λόγους:
«1. Τα συνημμένα στην πρόταση τεύχη (σχέδια, τεχνική περιγραφή, λοιπά τεύχη) και τεχνική έκθεση, δεν τεκμηριώνουν με σαφήνεια το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο καθώς και τη σκοπιμότητα της πράξης όπως αποτυπώνεται στο ΤΔΠ.
Αναλυτικότερα, γίνεται αόριστη αναφορά σε εργασίες πεζοδρόμησης (αναφέρεται χαρακτηριστικά: «όπου υπάρχει η δυνατότητα αυτή»), για την εξυπηρέτηση των πεζών και εργασίες πλακόστρωσης στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο ήπιας κυκλοφορίας.

Ωστόσο, από το φάκελο των συμβατικών τευχών δεν περιλαμβάνονται εργασίες διαμόρφωσης πεζοδρόμων ή δρόμων ήπιας κυκλοφορίας που να συμβάλουν στη σύνδεση του πάρκου με το ιστορικό κέντρο της πόλης. Επιπροσθέτως δεν υπάρχει κάποιος καθορισμός δρόμων ήπιας κυκλοφορίας. Επιπλέον, πολλές εργασίες δεν είναι επιλέξιμες διότι συνιστούν συντήρηση. Συνεπώς, καθίσταται αδύνατη και η εκτίμηση της ρεαλιστικότητας του χρονοδιαγράμματος.


2. Η προτεινόμενη πλακόστρωση και ανακατασκευή πεζοδρομίων (όπου αυτές γίνονται), χωρίς την προβλεπόμενη αύξηση του πλάτους τους δεν προσφέρει κάποια προστιθέμενη αξία στους κατοίκους της γειτονιάς και δεν είναι σύμφωνη με το υφιστάμενο πλαίσιο και τις γενικές αρχές προσβασιμότητας.».

Δεδομένης της ανικανότητας, όπως αποδεικνύεται, της δημοτικής αρχής παρά το στρατό των ειδικών συμβούλων που διαθέτει να συντάξει μια μελέτη που μπορεί να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, καταδικάζεται η περιοχή του Αγίου Ευδιοκίμου να παραμείνει στην επιεικώς απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Ένας τόπος συγκέντρωσης της περιοχής αυτής της βόρειας Μυτιλήνης διαθέτει αυτή τη στιγμή σπασμένα και καταστραμμένα έως και επικίνδυνα παγκάκια καθώς και μια παιδική χαρά επίσης επικίνδυνη για τα δεκάδες παιδιά που τη χρησιμοποιούν.

Δυο χρόνια τώρα η δημοτική αρχή Κύτελη ενόψει του μεγαλεπήβολου της έργου δεν πραγματοποίησε ούτε μια στοιχειώδη επισκευαστική εργασία στο χώρο υποβαθμίζοντας τον όσο ποτέ άλλοτε. Σήμερα αποδεικνύεται ότι και κανένα έργο δεν θα γίνει αλλά και τα παιδιά της γειτονιάς θα συνεχίσουν να ζουν επικίνδυνα στο κατά τα άλλα.... πάρκο του Αγίου Ευδοκίμου!


Πάντως σύμφωνα με την έκθεση ιδεών που η δημοτική αρχή Κύτελη θεωρεί όπως φαίνεται πρόταση ένταξης έργου σε πρόγραμμα «Το πάρκο του Αγίου Ευδοκίμου, αν και βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης είναι εγκαταλειμμένο χωρίς ξεκάθαρη χρήση. Στο πάρκο αυτό θα κατασκευαστεί σύγχρονη Παιδική Χαρά και θα συνδεθεί με το ιστορικό κέντρο της πόλης με πλακοστρώσεις δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και πεζοδρόμια που θα εξασφαλίζουν την άνετη πρόσβαση στους πολίτες μας. Ακόμα, όλος ο χώρος θα φωτιστεί με σύγχρονα φωτιστικά τύπου LED με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και τον επαρκή φωτισμό όλων των χώρων».


Να τονίσουμε ότι στα πλαίσια του προγράμματος των επτά έργων της δημοτικής αρχής περιλαμβάνεται και το έργο – μακέτα του λιμανιού της Μυτιλήνης για το οποίο θα έμπαιναν μπουλντόζες τον περασμένο Οκτώβριο και του οποίου η τύχη αγνοείται!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έκτακτη διακοπή υδροδότησης

Ανακοίνωση της ΔΕΥΑΛ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σηκώνει αυλαία την Παρασκευή, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ ‑ «Οδηγητή»

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν Παρασκευή και Σάββατο στην Πλατεία Σαπφούς
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Δαβάκη

Το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Υπό έλεγχο η φωτιά στο Γαϊδαρανήφορο

Κάηκαν ξερά χόρτα στην άκρη του δρόμου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Το έργο Μεγαλοχωρίου – Αγιάσου δεν ήταν ποτέ ξεχασμένο στα συρτάρια»

Δήλωση του Θεόδωρου Βαλσαμίδη για τη δημοπράτηση του δρόμου Μεγαλοχωρίου – Αγιάσου
ΑΧΙΝΟΣ

Πατήστε τον αχινό, 16/9/2021

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μοιράζετε χρήματα που θα δοθούν σε εφοπλιστικό και τουριστικό κεφάλαιο»

Ομιλία της βουλευτή του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στη βουλή για τη νέα νομοθεσία θαλάσσιας πολιτικής και το Μεταφορικό Ισοδύναμο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ιστορικός περίπατος στην Κουλμπάρα

Γνωριμία με τα σοκάκια και την εγκατάσταση των προσφύγων στη γειτονιά. Ολοκληρώνονται το Σαββάτο στις 6 το απόγευμα οι εκδηλώσεις που οργάνωσε «το κιρκινέτσι» για τα 99χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, χωρίς μέτρα προστασίας»

Σοβαρές καταγγελίες του Γιώργου Κατζανού για την κατάσταση που επικρατεί στο ΣΜΑ της Λεμονούς
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σχολικό bazaar και δωρεά βιβλίου για το Χαμόγελο του Παιδιού

Από σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη
ΧΩΡΙΑ

«Είναι ευθύνη του Δήμου, όχι της ΔΕΔΑΠΑΛ»

Θα απομακρύνει και το κοντέινερ που είχε ζητηθεί από τον πρώην πρόεδρο της Κάπης απαντά η ΔΕΔΑΠΑΛ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εντυπωσιασμένοι οι εμπειρογνώμονες της UNESCO

Με τις δράσεις ανάδειξης των γεωλογικών μνημείων και τη συμβολή τους στην τοπική ανάπτυξη