× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εκδηλώσεις ΚΝΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο στην Πλατεία Σαπφούς με τη συμμετοχή εκατοντάδων νέων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/6/2021

Εκδηλώσεις ΚΝΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων νέων ολοκληρώθηκε το διήμερο δραστηριοτήτων, 18-19 Ιούνη, για την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων στην Πλατεία Σαπφούς, στα πλαίσια των «μικρών spoilers» που κάνει η Τομεακή Οργάνωση Λέσβου της ΚΝΕ για το 30ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από την ΚΝΕ Λέσβου, στο spot της Πλατείας Σαπφούς ενώθηκαν οι φωνές Ελλήνων, προσφύγων και μεταναστών για τον κοινό αγώνα των λαών, ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων.  

«Το Σάββατο 19 Ιούνη οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα με δράσεις αλληλεγγύης σε όλους τους λαούς που δοκιμάζονται από την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να γράψουν το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης σε μια όμορφη κατασκευή που επιμελήθηκαν μέλη και φίλοι της ΚΝΕ με τίτλο «Υψώνουμε τείχος στο ρατσισμό».  

Ταυτόχρονα, δεκάδες προσφυγόπουλα γέμισαν την πλατεία τις παιδικές φωνές τους,  χορό και παιχνίδια. Ενώ ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν τα παιδιά ζωγράφισαν το «δικό τους μήνυμα» για την ειρήνη, για μια κοινωνία χωρίς πολέμους, προσφυγιά.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεκάδες νέοι, φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι σε ΜΚΟ και δομές καθώς και πρόσφυγες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την κεντρική συζήτηση από τη Δήμητρα Νιαβή, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ με θέμα: «Η έκφραση της πραγματικής αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες. Όπου υπάρχουν στρατόπεδα-φυλακές είμαστε όλοι εγκλωβισμένοι». Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με ταυτόχρονη μετάφραση στα αγγλικά από διερμηνέα προκειμένου να μπορούν να την παρακολουθήσουν δεκάδες πρόσφυγες που ήταν στην πλατεία.  

Η Δήμητρα Νιαβή στην ομιλία της ανάμεσα στα άλλα τόνισε:  

«Θα μου επιτρέψετε, να ξεκινήσω, παραθέτοντας , τους τελευταίους στίχους από το ποίημα , Φλόγες σκίζουνε τον ουρανό της Γάζας του  Παναγιώτη  Μπελιτσού, μιας και σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα του πρόσφυγα τιμάμε τον Παλαιστινιακό Λαό και  όλους τους λαούς που δοκιμάζονται από την καπιταλιστική βαρβαρότητα με δράσεις αλληλεγγύης.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

« Όπλο στα χέρια τους είν' η  αλληλεγγύη
Αν άκουσες το κλάμα κι απ' την άλλη δεν γυρνάς
Ύψωσε ανάστημα σε αυτά και στα άλλα κτήνη
Αύριο ίσως την πόρτα σε σένα να χτυπάν.» 

Έτσι είναι φίλοι και φίλες για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους. Μπορούν να ζουν ειρηνικά, να αναπτύξουν τη φιλία και την αλληλεγγύη μεταξύ τους ανεξάρτητα από τη γλώσσα, το θρήσκευμα και το χρώμα, έχουμε  τον ίδιο αντίπαλο, το σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννά τον πόλεμο, την προσφυγιά, τη φτώχεια, τον καπιταλισμό.  

Η διαιώνιση του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, οι  λόγοι που  έκαναν εκατοντάδες ανθρώπους να  φύγουν από την πατρίδα τους , όσα έχουν  ζήσει μέχρι να φτάσουν εδώ αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο, όσα ζουν στην Ελλάδα με τον εγκλωβισμό στις φυλακές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους καταυλισμούς με τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, η απαγόρευση να φτάσουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Η όξυνση του προβλήματος που προμηνύουν τα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή, εν μέσω της εξελισσόμενης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, η απαράδεκτη εργαλειοποίηση του Προσφυγικού στα γεωπολιτικά παζάρια, αποδεικνύουν το αποκρουστικό πρόσωπο του συστήματος εκμετάλλευσης , του καπιταλισμού και των ιμπεριαλιστικών πολέμων.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα αυτά, πόλεμοι, φτώχεια , ανεργία κ.τ.λ  δεν είναι τυχαία γεγονότα, ούτε οφείλονται απλά σε κάποια “φιλοπόλεμα κράτη” και κυβερνήσεις.  

Είναι το αποτέλεσμα των  ανταγωνισμών  για να εξασφαλιστούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, για να ελεγχθούν οι πηγές και οι δρόμοι μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων. 

Όσο και να προσπαθούν να ωραιοποιήσουν μια κατάσταση,  καλλιεργώντας φρούδες ελπίδες πως όλα βαίνουν καλώς ,  παρουσιάζοντας ως κατόρθωμα, την μείωση του πληθυσμού προσφυγών και μεταναστών στα νησιά, προσπαθώντας έτσι  να ξεπεράσουν  τις δίκαιες λαϊκές κινητοποιήσεις, επιταχύνοντας έτσι την κατασκευή νέων μόνιμων υπερδομών - φυλακών της ΕΕ στα νησιά του Αιγαίου και στον Έβρο.  Η πραγματικότητα είναι ότι ο λαός δεν εφησυχάζει, το απέδειξε κι με ένα χρόνο και πριν  με  τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην δημιουργία νέων κέντρων φυλακών, έως και δω στο νησί μας, με την Καράβα και συνεχίζει να το αποδεικνύει , δείχνοντας την  γνήσια αλληλεγγύη τους. Μέσα από τα εργατικά σωματεία και το λαϊκό κίνημα, οι εργαζόμενοι της χώρας μας απομονώνουν ρατσιστικές και ξενοφοβικές συμμορίες, βοήθησαν να μπουν οι εγκληματίες ναζί της Χρυσής Αυγής στη φυλακή. Μαζί με τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων στην εργασία, την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και αθλητισμό, αναδεικνύουν ότι ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, ο φασισμός είναι γέννημα του σάπιου και βάρβαρου καπιταλισμού. 

Ο κοινός αγώνας Ελλήνων, προσφύγων και μεταναστών εργαζομένων, το δυνάμωμα της εργατικής - λαϊκής αλληλεγγύης, η συμπόρευση με το ΚΚΕ μπορούν να απομονώσουν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, στον δρόμο της ανατροπής του σάπιου καπιταλισμού, που γεννά πολέμους, εκμετάλλευση, φτώχεια και προσφυγιά.  

Σας καλούμε να διατρανώσουμε το μήνυμα αυτό μέσα από την συμμετοχή σας και στο 30ό Αντιιμπεριαλιστικό  Διήμερο της ΚΝΕ που θα γίνει εδώ στην Μυτιλήνη και με την συμμετοχή των συντρόφων μας από την Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας, προβάλλουμε την εικόνα των λαών που παλεύουν μαζί, για το δικό μας μέλλον!» 

Η βραδιά έκλεισε με τους ρυθμούς της μουσικής των RAD, μιας ομάδας προσφύγων που δημιουργήθηκε στη Μόρια το 2015. Με τους αφρικάνικους ήχους αλλά και τραγούδια από πολλές χώρες, οι RAD ξεσήκωσαν τους νέους και τις νέες που βρέθηκαν στην πλατεία Σαπφούς. Ενώ, η χορευτική τους ομάδα έκανε παρουσίαση χορών από χώρες της Αφρικής, το Αφγανιστάν και αλλού. Οι ίδιοι ευχαρίστησαν την ΚΝΕ που με την πρωτοβουλία αυτή τους δόθηκε βήμα ώστε μέσα από τη μουσική τους να στείλουν το δικό τους μήνυμα για ελευθερία, ενάντια στο ρατσισμό και το ξεριζωμό τους και κάλεσε πρόσφυγες, μετανάστες και έλληνες να διατρανώσουν τον κοινό τους αγώνα για την αλληλεγγύη». 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«57 μπαλόνια όσες και οι ψυχές που χάθηκαν για την υποδοχή του Πρωθυπουργού»

Τοποθετήθηκαν από την Κίνηση Μνήμης και Δράσης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το 41% δεν σημαίνει λευκή επιταγή, κύριε Μητσοτάκη»

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο «Ν» η βουλεύτρια Ν. Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, ιδιαίτερα για την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη και τις ευρωεκλογές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καθαρά προεκλογική η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο»

Ανακοίνωση τoυ μέλους Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Χοχλάκα