× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«...καμία αναφορά, ίσως γιατί ήταν πολύ ‘λαϊκός’»

Γιώργος Μπούρας. λαϊκός συνθέτης (1930-2021)-Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΓΙΑΚΑΤΣΙΚΑΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/6/2021

«...καμία αναφορά, ίσως γιατί ήταν πολύ ‘λαϊκός’»

Έφυγε στα 91 του, στο Μεσαγρό στην ονομαστική του εορτή, ο λαϊκός συνθέτης, στιχουργός, μπουζουξής, και τραγουδιστής, Γιώργος Μπούρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η καταγωγή του από τη Καλλονή, παντρεύτηκε και ξεκίνησε από τη Γέρα, βρέθηκε το ’50 στη Μυτιλήνη, ακολούθησε μια μοναδική πλούσια και απαράμιλλη μουσική διαδρομή.

Αρχικά έπαιζε ακορντεόν και μετά έπαιξε μπουζούκι το ’50, έπαιζε παντού στο νησί και κατέληξε να παίζει με το Γιώργο Μουφλουζέλη στη Λαγκάδα στο «Βράχο» στη Μυτιλήνη. Παίζοντας μαζί του έμαθε να γράφει στιχάκια και να τα πλέκει με μουσική, αποτέλεσμα ήταν να γράψει και να ηχογραφήσει πάνω από 100 τραγούδια, τα περισσότερα στις 45 στροφές, μετέπειτα σε δίσκους Lp, και μετά και σε κασέτες.

Το ’60 ξεκίνησε ηχογραφήσεις σε μικρές ανεξάρτητες δισκογραφικές οπότε πηγαινοερχόταν στην Αθήνα και μετέπειτα έκανε τη περισσότερη δισκογραφική του δουλειά με τη «Polyphone» του Μυτιληνιού από τη Βατούσα, Δημήτρη Πολίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθώς άρχισε να γίνεται πολύ γνωστός με τις ηχογραφήσεις και τις πωλήσεις από τους δίσκους του, θα παίξει σε λαϊκά κέντρα της Αθήνας «πρώτο όνομα ο ίδιος» όπως μας είπε, και έφταξε να παίξει ως και την Αυστραλία.

Στις αρχές του ’80 επανήλθε και πάλι στη Λέσβο, όπου συνέθετε, αλλά είχε πλέον σταματήσει να δημιουργεί μικρούς δίσκους, κάποιοι δίσκοι Lp και κασέτες εταιριών κυκλοφόρησαν, στο όνομά του, οι οποίοι κυρίως ήταν επανεκδόσεις παλαιότερων τραγουδιών όπως ο δίσκος «Παίζει και τραγουδά για σας». Παίζοντας στα πανηγύρια σε γιορτές στη Λέσβο πωλούσε χέρι με χέρι διάφορες κασέτες, από παλαιότερα τραγούδια όπως και καινούργια.

Τα τραγούδια του ακολουθώντας και την εποχή του ήταν ορισμένα, σέικ, αρκετά πετυχημένα, του ύφους του ’60 όπως, «Τι ζιζάνιο που είναι η γυναίκα», «Ρομαντικά όταν με φιλάς», «Στις διακοπές σε γνώρισα», λαϊκά του ’60 «Όμορφη είναι η ζωή μας», «Είμαι άντρας και αξίζω (πολλές ξανθιές)», μερικά τραγούδια αρκετά πετυχημένα με Μυτιληνιά ντοπιολαλιά, όπως «Τουρισμός και η Μυτιλήνη», «Να ζήσει η Μυτιλήν' μας», «Η Μυτιλήν μας μουντηρνίστσι» το πρώτο το οποίο μάλιστα έκανε 150.000 κομμάτια σε πωλήσεις. Τα παραδοσιακά Μυτιληνιά του όπως «Τα Ξύλα», «Το Πιγκί» (Ο Μπούρας παίζει για τους Μερακλήδες), «Νυφκάτο», «Γεραγώτικο», «Τα ματάκια σου τα μαύρα-Μπουλγούρ» «Ο Μπούρας παίζει για σας» - παραδοσιακός Μυτιληνιός συρτόμπαλος, «Σαν τα Μάρμαρα» κα. Εκτός από τις δικές του ηχογραφήσεις, στα μέσα του ’70 άρχισε να γράφει τραγούδια για άλλους όπως για το Πάνο Μαρίνο, μερικά από τα οποία έγιναν γνωστά σε όλο το πανελλήνιο όπως το «Απαλλάχτηκα από σένα» (1974) το οποίο ηχογραφήθηκε και με πολλούς άλλους εκτελεστές όπως ο Μιχάλης Μενιδιάτης, η Ρίτα Σακελλαρίου κα. Άλλα πολύ γνωστά λαϊκά της εποχής αυτής, «Εγώ δεν διορθώνομαι», «Γυναίκα ποιος σε έπλασε». Τα τραγούδια, αρκετά τραγουδήθηκαν και στη Λέσβο παίχθηκαν και παίζονται ακόμη από ντόπιους λαϊκούς οργανοπαίχτες στα πανηγύρια του νησιού. Την ίδια περίοδο αρχές ’80 δίνει τραγούδια στον Γιώργο Μαργαρίτη, πολύ γνωστό του το «Εμείς οι ναυτικοί» όπως και τα «Εσύ είσαι τα καράβια μου», «Γυναίκες με ρημάξατε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2003 στο Πέραμα Γέρας είχε γίνει τιμητική εκδήλωση μαζί με άλλους παλιούς μουσικούς από το Παγγεραγωτικό Σύλλογο Αθήνας. Πριν δύο χρόνια επίσης είχε γίνει μία τιμητική εκδήλωση στο Πέραμα το 2019 από το Σύλλογο «Ποσειδώνα» του Περάματος για αυτόν.

Για το θάνατο του, η μόνη αναφορά που έγινε στο Τύπο της Μυτιλήνης ήταν «Στο Νησί», κανένας από το σινάφι του των αυτοδίδακτων και σπουδασμένων μουσικών δεν μπήκε στο κόπο να γράψει κάτι και ας παίζουν τα τραγούδια του και ας ήταν αυτός η συνέχεια της μουσικής παράδοσης της Λέσβου, παρομοίως από τους λόγιους, καμία αναφορά, ίσως γιατί ήταν πολύ «λαϊκός».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η φυλακή όσων «δεν συνεμορφώθησαν….» στη Μυτιλήνη

Παρασκευή 21 Απριλίου 1967, δυο μέρες πριν την Κυριακή των Βαΐων, στην Ακαδημία Μυτιλήνης
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

H αθέατη πλευρά της Επταετίας

Σκάνδαλα, διαφθορά και…«θαύματα»!
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το εγκαταλειμμένο Γαλλικό ‑ Συμμαχικό νεκροταφείο στα Λουτρά

Θα μπορούσε ο χώρος όλος να μετατραπεί σε χώρο τιμής;
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

«Λιώστε τους...»

Η τραγική ιστορία του πρόσφυγα από την Πέργαμο Ηλία Αργυριάδη που εκτελέστηκε μαζί με το Νίκο Μπελογιάννη σαν σήμερα 30 Μαρτίου 1952, Η τύχη της διαλυμένης οικογένειας του
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η εμφάνιση του Χριστιανισμού στη Λέσβο

Η Δέσποινα Ανδρέου μίλησε στις «Ιστορίες στο Νησί» για την εμφάνιση του Χριστιανισμού και για το πότε δημιουργήθηκαν οι δύο Μητροπόλεις στο νησί της Λέσβου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

25 χρόνια από τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία

Η επιτροπή ειρήνης Λέσβου εξέδωσε ανακοίνωση για τη θλιβερή επέτειο έναρξης των βομβαρδισμών το 1999
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Ψωροκώσταινα, η Αιβαλιώτισσα πρόσφυγας στο Ναύπλιο...

Η ιστορία μιας γυναίκας που έγινε συνώνυμο του νεοελληνικού κράτους
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Καρναβάλι και 25η Μαρτίου 1944 στην Αγιάσο

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Όταν ο Μυτιληνιός «φουστανελάς» μπήκε στο Μουσείο του Λούβρου

Με αφορμή τη σημερινή συμπλήρωση 90 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου λαϊκού μας ζωγράφου θυμόμαστε πως το 1961 το κοσμοπολίτικο Παρίσι υποδέχθηκε τα έργα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Αποκριές στη Μυτιλήνη το 1913

Λίγους μήνες μετά την απελευθέρωση του νησιού -Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ*
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Μελίνα της Μυτιλήνης

Ένα χρέος της πόλης στη μεγάλη Ελληνίδα που δεν υλοποιήθηκε ποτέ μπορεί να εξοφληθεί από τη δημοτική αρχή του Παναγιώτη Χριστόφα
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ