ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενώνουν δυνάμεις Περιφέρεια, ΕΛΓΟ Δήμητρα και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
Σεμινάρια κατάρτισης νέων αγροτών, αξιοποίηση των εργαστηρίων γάλακτος - ελαιολάδου και μελέτες για τα προϊόντα των νησιών μας, δρομολογούνται το επόμενο διάστημα
Δημοσίευση 14/5/2021
Με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και με στελέχη της Περιφερειακής Αρχής συναντήθηκε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα και αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Σέρκο Χαρατουνιάν ο οποίος βρίσκεται στη Λέσβο.
Σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησαν το μεσημέρι ο Σέρκος Χαρατουνιάν και ο Κώστας Μουτζούρης, αναφέρθηκαν στη συνεργασία του ΕΛΓΟ Δήμητρα, με την Περιφέρεια στο πλαίσιο προγραμμάτων επιμόρφωσης και σεμιναρίων νέων αγροτών και κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων.
Όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης εκτός από τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, η Περιφέρεια ετοιμάζεται να ξεκινήσει συνεργασία με τον Καθηγητή Σ. Χαρατουνιάν και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για την πιστοποίηση 10 προϊόντων του Βορείου Αιγαίου. Παράλληλα μελετάται, σημείωσε, η αξιοποίηση των εργαστηρίων ελαιολάδου και γάλακτος τα οποία ανήκουν στο ΕΛΓΟ Δήμητρα. «Θέλουμε να τα πάρουμε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας και του ΕΛΓΟ Δήμητρα και να δημιουργήσουμε μία κυψέλη εργαστηρίων τα οποία μαζί με το εργαστήρι δημοσίων έργων που έχουμε να αποτελέσουν ένα τμήμα τεχνολογικής ανάπτυξης των νησιών μας», επισήμανε ο Κώστας Μουτζούρης.
Ο Σέρκος Χαρατουνιάν αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των καταρτίσεων νέων αγροτών, μελισσοκόμων και κτηνοτρόφων ενώ σημείωσε ότι στόχος είναι η διοργάνωση το επόμενο διάστημα, ανάλογα και με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στο μέτωπο του κορονοϊού, βιωματικών σεμιναρίων για νέους παραγωγούς του πρωτογενή τομέα οι οποίοι μέσα στο ίδιο το χωράφι πλέον θα κληθούν να ενημερωθούν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.
Παράλληλα σημείωσε πως για πρώτη φορά στις καταρτίσεις των νέων αγροτών θα ενταχθούν και μαθήματα που σχετίζονται με το μάρκετινγκ και την πώληση προϊόντων, διότι όπως τόνισε ο αγρότης δεν αρκεί να παράγει καλά προϊόντα πρέπει να μάθει να τα προωθεί και να τα πουλάει».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της μελέτης και ανάδειξης των προϊόντων του Βορείου Αιγαίου από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ο Σέρκος Χαρατουνιάν σημείωσε ότι θα ξεκινήσει η μελέτη με 10 προϊόντα θα φτιαχθεί ένας προφάκελος και στη συνέχεια αφού μελετηθούν τα στοιχεία θα επιλεγούν τρία προϊόντα τα οποία θα έχουν καλύτερες προσδοκίες για την ανάδειξή τους. Θα υπάρξουν φυσικά ολοκληρωμένοι φάκελοι και για τα υπόλοιπα προϊόντα. «Περιμένουμε, σημείωσε ο αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και τις προτάσεις των ίδιων των αγροτών και των συνεταιρισμών οι οποίες θα αποσταλούν σε εμάς μέσω της Περιφέρειας.
Δείτε τις τοποθετήσεις του Περιφερειάρχης και του Σέρκου Χαρατουνιάν στο βίντεο που ακολουθεί