× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Για πρώτη φορά η Ευρώπη ακούει τους πολίτες της»

Στη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία ξεκινά τις ημέρες αυτές και είναι υπό την εποπτεία τριών θεσμικών της οργάνων, αναφέρεται ο Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών Πάνος Γρηγορίου

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 11/5/2021

«Για πρώτη φορά η Ευρώπη ακούει τους πολίτες της»

Μία σημαντική Διάσκεψη  για το μέλλον της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στοχεύει απευθείας στους πολίτες και όχι στις κυβερνήσεις των κρατών, ξεκινά τις ημέρες αυτές, με αφορμή τη συμπλήρωση 76 χρόνων από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, της πιο βίαιης και αιματηρής σύρραξης που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» για τη διαδικασία της Διάσκεψης και τη σημασία που αυτή έχει στην παρούσα φάση για τους Ευρωπαίους πολίτες, ο Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Πάνος Γρηγορίου,  σημείωσε μεταξύ άλλων ότι είναι μια διαδικασία που  ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη μιας σειράς διαβουλεύσεων και δημόσιων συζητήσεων, οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα σε ανθρώπους από κάθε γωνιά της γηραιάς Ηπείρου  να μοιραστούν τις ιδέες τους συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης.

Η Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί υπό την εποπτεία των τριών θεσμικών οργάνων που ηγούνται της προσπάθειας αυτής, εκπροσωπούμενων από τους προέδρους τους, οι οποίοι θα αποτελούν την κοινή προεδρία της Διάσκεψης.

Σύντομα θα συγκροτηθεί εκτελεστικό συμβούλιο, το οποίο θα εκπροσωπεί εξίσου τα τρία θεσμικά όργανα, ενώ τα εθνικά κοινοβούλια θα έχουν καθεστώς παρατηρητή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εκτελεστικό συμβούλιο θα επιβλέπει τις εργασίες της Διάσκεψης, μεταξύ των οποίων η συμβολή των πολιτών και η συνέχεια που θα δοθεί σ' αυτήν, και θα προετοιμάζει τις συνεδριάσεις ολομέλειας της Διάσκεψης.

Στη σύντομη αναδρομή που έκανε στο ιστορικό ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Καθηγητής Πάνος Γρηγορίου, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή ιδέα της ένωσης σε μία κοινότητα, προϋπήρχε ήδη από το 19ο αιώνα, ωστόσο πρόσφορο έδαφος για την υλοποίησή της, βρήκε λίγο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Ο Δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος είναι  το πιο βίαιο και αιματηρό πολεμικό γεγονός της σύγχρονης ιστορίας, όχι μόνο  επειδή χάθηκαν εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές στα πεδία των μαχών αλλά και επειδή στη διάρκεια αυτής της σύρραξης, οι ιδεολογικές δυνάμεις που την προκάλεσαν αμφισβήτησαν ευθέως θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες ηθικής και όχι μόνο, προκαλώντας το θάνατο και τον εξευτελισμό πολλών αθώων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από εκεί και πέρα, η πρώτη φορά που τέθηκε επισήμως ως πρόταση η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν το 1950 και συγκεκριμένα στις 9 Μαΐου, από τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν.

Γι ‘ αυτό άλλωστε η προσπάθεια αυτή έχει μείνει γνωστή στην ιστορία ως η Διακήρυξη του Σουμάν. Χρειάστηκαν δύο χρόνια για την εφαρμογή της πρότασης αυτής στην πράξη με την Συνθήκη Άνθρακα – Χάλυβα που υπογράφηκε το 1951 και άρχισε να εφαρμόζεται ένα χρόνο αργότερα».

Αναφερόμενος ο Πάνος Γρηγορίου στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει με την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη σημείωσε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση 72 χρόνια μετά το ξεκίνημά, να πραγματοποιήσει ορισμένες δομικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και δράσης της σε σημαντικά ζητήματα ώστε να ξεπεράσεις τις αγκυλώσεις και τα προβλήματα που ενδεχομένως δημιουργούν κάποια κράτη μέλη και ορισμένες κυβερνήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα αυτή τη στιγμή με προβλήματα που δημιουργούν κυβερνήσεις όπως αυτές της Πολωνίας και της Ουγγαρίας οι οποίες θέτουν σε ευθεία αμφισβήτηση τα δικαιώματα της γυναίκας ή το μεταναστευτικό, που οι πολίτες του Βορείου Αιγαίου, βιώνουν έντονα τα τελευταία χρόνια».

Την  ερχόμενη Δευτέρα εξάλλου το Europe Direct Βορείου Αιγαίου, διοργανώνει την πρώτη δράση στο πλαίσιο της Διάσκεψης μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμα, στο πλαίσιο της οποίας οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για την όλη διαδικασία.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Καθηγητή Πάνου Γρηγορίου στο «Ν»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεύτερο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για τον δρόμο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Αγιάσο μαθητές από το Λαγονήσι

Τους υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος, Λευτέρης Κοτσώνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ξανά στα δικαστήρια για να παραμείνουν στη δουλειά τους

Οι 13 εργαζόμενοι covid της ΔΕΥΑ Λέσβου κατέθεσαν για δεύτερη φορά Ασφαλιστικά Μέτρα, μετά την αρχική αρνητική απόφαση του δικαστηρίου. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Βάλεσης και Σηφάκη κατέθεσαν ως μάρτυρες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δωρεά στεγνωτηρίου στο Ιδρυμα Θεομήτωρ

Το παρέλαβε το πρωί ο πρόεδρος, Δημήτρης Παραδέλλης από τον διευθυντή ΔΕΔΔΗΕ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Περισσότερες ώρες λειτουργίας στην Αρχαιολογική Συλλογή Ερεσού

Διευρύνεται το ωράριο έως τέλος Οκτωβρίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε χώρους εργασίας και χωριά η Μαρία Κομνηνάκα

Συναντήσεις και περιοδείες του ΚΚΕ με επικεφαλής τη βουλεύτρια Ν. Λέσβου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Εξηγήσεις για το «Πράσινο σημείο» ζητούν οι Δαφιώτες

Διαμαρτυρήθηκαν για τις εργασίες δημιουργίας χώρου αποβλήτων και για το ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Το μερίδιο των Αγγέλων» από το Ηφαίστειο Ανεμώτιας

Ανοιχτή εκδήλωση γευσιγνωσίας φρέσκων και παλαιών κρασιών τη Δευτέρα 6 Μαίου στην Ανεμώτια
ΧΩΡΙΑ

«Τρέχουν» για τη στέγη του Αναγνωστηρίου

Συναντήσεις του Κλεάνθη Κορομηλά με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι αντιδράσεις έφεραν αλλαγές στο νόμο αντιπυρικής προστασίας

Διευκρινίσεις ύστερα από τον σάλο που ξεσήκωσε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων και τις αντιδράσεις δήμων και της ΚΕΔΕ