Εκατοντάδες μπουκάλια πλαστικά και πλαστικές σακούλες, με άλλα λόγια το τεράστιο οικολογικό μας πρόβλημα, μετατρέπεται σε «στόχο» που όταν βρεθεί στη θάλασσα εντοπίζεται από δορυφόρο. Το καινοτόμο, πρωτοπόρο πείραμα έκανε τα πρώτα του βήματα στη Λέσβο, ενώ σήμερα συνεχίστηκαν τα πειράματα που κατέγραψε ο φακός του «Ν» στα Τσαμάκια.
Πλαστικά ποτήρια του καφέ, καλαμάκια, μαχαιροπίρουνα, μπουκαλάκια νερού, πλαστικές σακούλες μιας χρήσεως απορρίπτονται ως σκουπίδια, καταλήγοντας σε ΧΥΤΑ ή στη θάλασσα. Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, οικολογικές οργανώσεις και περιβαλλοντικοί οργανισμοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την αλόγιστη χρήση των πλαστικών, που απειλεί να βάλει «βόμβα» στα θεμέλια του οικοσυστήματος και της ζωής μας, μετατρέποντας μια σημαντική ανακάλυψη σε εφιάλτη, όπως έχει εξηγήσει ο Κώστας Τοπουζέλης, επίκουρος καθηγητής του τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Πρωτοπόρο και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πείραμα με επικεφαλής τον επίκουρο Καθηγητή Κώστα Τοπουζέλη του Τμήματος και την ομάδα του εργαστηρίου του, αποτελούμενη από 60 άτομα, κυρίως προπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Χωρισμένοι σε ομάδες, άλλοι αναλαμβάνουν την κατασκευή των «στόχων», άλλοι τη συλλογή, άλλοι την καταγραφή των δεδομένων και των αποτελεσμάτων, ενώ έχουν και social media ομάδα.
Το πείραμα έχει βγει εκτός Λέσβου, αλλά και εκτός Ελλάδας με τη συνεργασία ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων. Εξάλλου ήδη η διεθνής επιστημονική κοινότητα και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος εργάζονται προς την δημιουργία αισθητήρων ανίχνευσης και ποσοτικοποίησης των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων
Και το Δημοτικό Σχολείο Βαρειάς, αλλά και τοπικοί φορείς διευκολύνουν και στηρίζουν τις εργασίες του Εργαστηρίου, δηλώνοντας τον ενθουσιασμό τους.
Αναλυτικό αφιέρωμα στο επόμενο τεύχος της «Πλατείας» που θα κυκλοφορήσει και θα διανεμηθεί δωρεάν τη Μεγάλη Εβδομάδα.