× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νέο ΚΥΤ στο ΧΥΤΑ, στη «μέση του πουθενά»;

Ας δούμε λίγο καλύτερα το θέμα και από την περιβαλλοντική σκοπιά καθώς ίσως να μην έχουμε δει ακόμα τα χειρότερα.

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ Δημοσίευση 22/4/2021

Νέο ΚΥΤ στο ΧΥΤΑ, στη «μέση του πουθενά»;

Αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η «Έγκριση ανάληψης πολυετούς υποχρέωσης» από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους για τη μίσθωση αγροτεμαχίων στη θέση Βάστρια (Πλάτη) Λέσβου με σκοπό τη δημιουργία δομής φιλοξενίας αιτούντων άσυλοτου Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου συνολικού ποσού 2.995.200€ για 4 χρόνια από το 2022 έως το 2025, άρα 748,800€ ανά έτος.

Πρόκειται για την περιοχή δίπλα στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Λέσβου(ΧΥΤΑ), περιοχή που αποφάσισε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να στεγάσει το νέο ΚΥΤ προσφύγων και μεταναστών χωρητικότητας 5,000-7,000 ανθρώπων. Η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να μεταφέρει τους ανθρώπους δίπλα στα σκουπίδια, εκτός από τον συμβολικό της χαρακτήρα, έχει και άλλες επιπτώσεις, κάποιες εκ των οποίων θα εξετάσουμε παρακάτω. 

Διαβάζουμε ότι το νέο ΚΥΤ,που οριακά -με την ψήφο του προέδρου- εγκρίθηκε η χωροθέτηση του από το Δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης,θα έχει έκταση 600 στρεμμάτων.  Για να έχουμε και λίγο εικόνα του μεγέθους, μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι όλη η πόλη της Μυτιλήνης είναι περίπου 2,000 στρέμματα, 600 στρέμματα είναι η περιοχή από το γήπεδο και την Καλλιθέα μέχρι το Νοσοκομείο και την Παναγία τη Χρυσομαλλούσα. Το 1/3 της πόλης μας περίπου, χωρίς να υπολογίζονται άλλες δομές ή δραστηριότητες που θα ξεφυτρώσουν περιφερειακά, όπως έγινε και στη Μόρια. Αντίστοιχα, το παλιό στρατόπεδο της Μόριας που υποτίθεται ότι θα φιλοξενούσε 2500 πρόσφυγες και μετανάστες και έφτασε να «φιλοξενεί» 25.000 ανθρώπους, ήταν 50 στρέμματα.

Απλή μέθοδος των τριών λοιπόν, που λέγαμε και στο σχολείο.

Στα 50 στρέμματα στη Μόρια, 2500 (έως 25 χιλιάδες) άνθρωποι, στα 600 στρέμματα στον ΧΥΤΑ, πόσοι; 

Για όσους δεν ξέρουν, ο ΧΥΤΑ βρίσκεται στα όρια των παλιών Δήμων, Θερμής, Μανταμάδου και Αγίας Παρασκευής, «στη μέση του πουθενά» θα έλεγε κανείς, σε απόσταση περίπου 9χλμ από Μανταμάδο και Αγιά Παρασκευή και 5χλμ δυτικά (σε ευθεία) από τις Νέες Κυδωνίες.

H περιοχή δεν επιλέχθηκε τυχαία. Ακολουθήθηκε προφανώς η ίδια διαδικασία που είχε επιλεχθεί για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ, μεθοδολογία για τη χωροθέτηση μια ωχλούσας δραστηριότητας με πολυκριτιριακή ανάλυση. Πώς επιλέγεται λοιπόν,μια περιοχή για να γίνει ενός ΧΥΤΑ; Η περιοχή πρέπει να έχει συγκεκριμένα γεωλογικά χαρακτηριστικά, να είναι εκτός δασικών εκτάσεων, αρχαιολογικών χώρων, μακριά από υγροτόπους, λίμνες κλπ και φυσικά μακριά από οικισμούς, τουλάχιστον 1000 μέτρα μακριά από κάποιοοικισμό.

Έτσι αδειοδοτήθηκε εκεί ο ΧΥΤΑ,  καθώς πληρούσε αυτά τα κριτήρια, ιδιαίτερα εξ αιτίας του γεγονότος ότι ήταν μακριά από οικισμό, οποτε δεν υπήρχαν και αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Οι περισσότεροι Μυτιληνιοί δεν ήξεραν μέχρι τώρα που είναι ο ΧΥΤΑ γιαυτο το λόγο.

Τώρα, πώς το Υπουργείο αποφασίζει να φτιάξει έναν νέο οικισμό δίπλα στον ΧΥΤΑ είναι πραγματικά απορίας άξιον. Εάν μετά την κατασκευή του ΚΥΤ εκεί, θα χρειαστεί βάση σχεδίου να κάνουμε επέκταση του ΧΥΤΑ, πράγμα που προβλέπεται να γίνει, καθώς ο υπάρχων ΧΥΤΑ θα γεμίσει, κανονικά δεν θα μπορεί να αδειοδοτηθεί, καθώς πλέον θα υπάρχει λίγα μέτρα μακριά ένας οικισμός 5-7000 κατοίκων (τουλάχιστον).   

Και τότε τι θα κάνει ο Δήμος Μυτιλήνης; Που θα βρει χώρο για νέο ΧΥΤΑ; Ενα θέμα που μας ταλαιπώρησε πολλά χρόνια  στο νησί και αποτελεί ακόμα πρόβλημα για πολλές περιοχές στην Ελλάδα, όπως η Ικαρία που στέλνει τα σκουπίδια της στη Χίο. Μήπως θα στέλνουμε και εμείς τα σκουπίδια μας στην πατρίδα του κ.Μηταράκη; Με τι κόστος;

Ήρεμα τα λέω..

Ένα επιπρόσθετο πρόβλημα που προκύπτει από τη χωροθέτηση του ΚΥΤ δίπλα στον ΧΥΤΑ αφορά στο πυκνό δάσος που βρίσκεται νότια του ΚΥΤ. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς δασολόγος για να καταλάβει ότι εάν αρπάξει μια φωτιά, ή δυο - τρεις, όπως είχε γίνει πολλές φορές στη Μόρια, η φωτιά δεν ξέρουμε πού θα σταματήσει. Δεκάδες φωτιές είχαμε τα προηγούμενα καλοκαίρια πέριξ της Μόριας, και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το ίδιο θα γίνει και στο νέο ΚΥΤ. Είδαμε ότι δεν ήταν δυνατόν να αποτραπεί το κάψιμο της Μόριας, ενός δομημένου χώρου, με αντιπυρικό σχεδιασμό, συστήματα πυρόσβεσης, μόνιμη παρουσία της πυροσβεστικής και διοικητή έναν έμπειρο αξιωματικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ότι και να λέει ο Δήμαρχος και τα ψηφίσματα της παράταξης του, το ΚΥΤ δεν μπορεί να είναι κλειστό, αυτό είναι αντίθετο με το νομοθεσία, ως εκ τούτου  χιλιάδες άνθρωπου θα βγαίνουν καθημερινά έξω από  το ΚΥΤ με αποτέλεσμα να είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσει μια φωτιά μέσα στο καλοκαίρι, είτε από αμέλεια, είτε από εμπρησμό. Ειδικά με τους βοριάδες που επικρατούν τα καλοκαίρια, ένας άνεμος 6-7 μποφόρ είναι συνηθισμένος, δημιουργώντας σε ένα πυκνό πευκοδάσος, συνθήκες επέκτασης της φωτιάς, η οποία θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί. Εάν η φωτιά επεκταθεί μπορεί να κάψει όλο το πευκοδάσος της κεντρικής Λέσβου, του μεγαλύτερου δάσους του Αιγαίου, με τραγικές συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον του νησιού, ενώ είναι πιθανό να κινδυνεύσουν και ανθρώπινες ζωές, όπως έχουμε δει σε πολλές πυρκαγιές στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Ποιον θα κατηγορήσουμε μετά από μια τέτοια καταστροφή;

Μπορούμε να αναλογιστούμε τις συνέπειες;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε ζήσει στο νησί μας πολύ δύσκολες στιγμές, όπως τον Σεπτέμβριο του 2015 όταν σε όλο το νησί αλλά ιδιαίτερα στην Μυτιλήνη δεκάδες χιλιάδες προσφύγων περιφέρονταν στους δρόμους ή το Σεπτέμβριο του 2020 όταν κάηκε ο καταυλισμός της Μόριας και το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μήπως δεν έχουμε δει ακόμα τα χειρότερα;   

Ας αναλογιστεί ο καθένας τις ευθύνες του. Ο Δήμος, η Περιφέρεια, οι σύμβουλοι και οι παρατάξεις, ο κάθε πολίτης από εμάς που σιωπηλά δέχεται αυτή τη λύση. Ας πάρουμε θέση και ας αντιδράσουμε όπως ο καθένας μπορεί.

Η ευθύνη είναι δική μας..

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Παίρνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια μας

Γράφει ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αντιπολίτευση θα `χουμε;

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Καταφύγια ζωής...ένα υπέροχο ποιήμα του Μπρεχτ

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 1/6/2023

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η θρησκεία δεκανίκι πολιτικών κομμάτων

«Η θρησκεία έχει αμετάκλητα γίνει υπόθεση προσωπικού γούστου», ΕΡΝΕΣΤ ΡΕΝΑΝ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι τρέχει στο Αιγαίο;

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αυτός που θα άλλαζε την πόλη και... θα «απαυτώσει τα απαυτά»

Η Δημοτική αρχή του Στρατή Κύτελη, του λιμανιού της λαμαρίνας, του κολυμβητηρίου που χάθηκε, του Master Plan και του στολιδιού - κολυμβητηρίου που ψάχνουμε να το στολίσουμε, των έργων που.... που είναι;
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εξετάσεις, θέματα και ισότητα

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Συντριπτική ήττα Ερντογάν στις πόλεις απέναντι από τη Λέσβο, αλλά...

Ποσοστά ρεκόρ σε όλα τα «άπιστα» παράλια, υπέρ της αντικαθεστωτικής Συμμαχίας του Κιλιτσντάρογλου
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ιστορίες πολιτικής κατάθλιψης

«Όταν η εικόνα του μέσου Έλληνα διαμορφώνεται σύμφωνα με τα σχόλια των ακολούθων στα social κινδυνεύεις να ζεις σε μια επίπλαστη πραγματικότητα...»
ΑΧΙΝΟΣ

Πατήστε τον Αχινό, 29/5/2023

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας