× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Δε φταίμε εμείς, φταίει ο Στρατός...»

Η εταιρεία που ανέλαβε και υλοποιεί το πρόγραμμα σίτισης στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ επιρρίπτει ευθύνες στο Στρατό για «τις συνθήκες έντασης που αρχίσουν να δημιουργούνται στον καταυλισμό» εξαιτίας τους προσφερόμενου συσσιτίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/4/2021

«Δε φταίμε εμείς, φταίει ο Στρατός...»

Ωμό κοτόπουλο συνοδεία... 19 πένες το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής. Το ένα από τα δυο την εβδομάδα προσφερόμενα «πλούσια» γεύματα με ζωική πρωτεΐνη. Φταίει ο Στρατός και για αυτό; Ποιος το παρέλαβε όμως;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ουδεμία ευθύνη βαρύνει την ένωσή μας, η οποία υλοποιεί στο έπακρο τα συμβατικώς  ανειλημμένα» αναφέρει η ένωση εταιρειών ΑΝΟΣΤΡΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, και ΤΡΟΦΟ ΛΑΡΣΟΥ ΑΕ, και οι δυο με έδρα τα Ιωάννινα, σχετικά με «εντάσεις» που αρχίζουν να δημιουργούνται στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ για το προσφερόμενο συσσίτιο.

Όπως αναφέρει σε επιστολή της η ένωση εταιρειών που έχει αναλάβει τη σίτιση των αιτούντων άσυλο για τις επόμενες περίπου 30 μέρες και με αφορμή σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς (και αποδεχόμενοι εμμέσως πλην σαφώς τα σχετικά αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του «Ν» πριν λίγες μέρες), «έχουμε γίνει αποδέκτες αυξανόμενης δυσαρέσκειας εκ μέρους των προσφύγων και μεταναστών σχετικά με τα Προγράμματα των προσφερόμενων συσσιτίων, τα οποία υστερούν σε σχέση με τα προγράμματα των προσφερόμενων συσσιτίων βάσει της προηγούμενης σύμβασης, δυσαρέσκεια η οποία έχει αρχίσει να προκαλεί εντάσεις».

Η επιστολή απευθύνεται στους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο και Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Ν. Μηταράκη και κοινοποιείται στον αρμόδιο τοπικό στρατιωτικό σχηματισμό που έχει την ευθύνη της σίτισης των μεταναστών και προσφύγων στο νησί κόστους πέντε ευρώ κατ’ άτομο συν ΦΠΑ, και στους Γιάννη Μπουρνού βουλευτή που υπέβαλλε τη σχετική ερώτηση και Θοδωρή Δρίτσα τομεάρχη Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που συνυπέγραψε την ερώτηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ένωση των εταιρειών ΑΝΟΣΤΡΟ ΑΞΕΕ – ΤΡΟΦΟ ΛΑΡΣΟΥ Α.Ε., αναδείχθηκε ανάδοχος της σίτισης των προσφύγων και μεταναστών του ΚΥΤ προσφέροντας έκπτωση δυο λεπτών κατ’ άτομο έναντι της αρχικής τιμής. Συγκεκριμένα πρόσφερε 4.99 λεπτά έναντι 5.01 που ήταν η αρχική τιμή. Η άλλη εταιρεία που συμμετείχε στο διαγωνισμό δεν προσέφερε καμία έκπτωση.

Στην επιστολή της αφού αναφέρεται στην κατά την άποψη της οικονομική και χρηματοοικονομική επάρκεια σημειώνει ότι η ένταση που έχει δημιουργηθεί οφείλεται... στο Στρατό!

«όλως ενδεικτικά, αλλά και χαρακτηριστικά, αναφέρουμε ότι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

α. ενώ το προηγούμενο Πρόγραμμα γενικού συσσιτίου προέβλεπε τέσσερα γεύματα ημερησίως (πρωινό, γεύμα, πρόδειπνο/σνακ και δείπνο), η νυν εκτελούμενη σύμβαση προβλέπει τρία γεύματα (πρωινό, γεύμα και δείπνο)

β. ενώ το προηγούμενο Πρόγραμμα γενικού συσσιτίου προέβλεπε καθημερινά (επτά ημέρες / εβδομάδα) ζωική πρωτεϊνη, είτε στο γεύμα είτε στο δείπνο (κοτόπουλο, ψάρι ή κρέας), η νυν εκτελούμενη σύμβαση το προβλέπει μόνον δύο φορές / εβδομάδα (συγκεκριμένα κοτόπουλο την Τετάρτη και μοσχάρι την Κυριακή)

γ. ενώ το πρωινό στο προηγούμενο Πρόγραμμα γενικού συσσιτίου ήταν πλούσιο, με αραβική πίτα 90 γρ, ζωικής προέλευσης πρωτεϊνη (τυρί ή αυγά), λαχανικά και φρούτα, η νυν εκτελούμενη σύμβαση καθορίζει πρωινό πολύ πιο φτωχό, με αραβική πίτα ή κρουασάν ή αρτίδιο έως 70 γρ. και ένα φρούτο» αναφέρεται στην επιστολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως δε τονίζεται «η εταιρεία μας είναι υποχρεωμένη να τηρεί - και τηρεί καταλεπτώς - το Πρόγραμμα συσσιτίου που επισυνάπτεται στην πρόσκληση και στην εκτελούμενη σύμβαση» κοινώς «ότι μας λέτε κάνουμε» υποστηρίζεται, ρίχνοντας η εξ Ιωαννίνων ένωση εταιρειών την ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν σχετικά με τη σίτιση κόστους 30.000 ευρώ τη μέρα (συν ΦΠΑ), στο Στρατό.

Αυτό που δεν διευκρινίζεται στην επιστολή είναι πώς το φτωχό μενού έχει κόστος πέντε ευρώ ενώ το πλούσιο.... έχει μόνο επτά. Είναι δυνατόν τα όσα επιπλέον προαναφέρθηκαν και προσφέρονταν μέχρι πριν από λίγες μέρες να έχουν κόστος δυο ευρώ τη μέρα και τα όσα «μπλουμ» προσφέρονται τώρα να κοστίζουν πέντε;

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο 6ο Μαθητικό Συνέδριο της Αθήνας

Μαθητές από το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Τριανταφυλλοπούλου του Κάτω Τρίτους- Θερμά συγχαρητήρια από τη διευθύντρια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Ξεκινά Ιατρείο Μνήμης, Ανοιας και Νόσου Πάρκινσον στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου

Για την τηλεϊατρική και τις δράσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και τις συνεργασίες μιλά στο «Ν» η πρόεδρος του 1ου ΤΟΠΦΥ Λέσβου, Ελένη Μακρή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Παραδόθηκε το προσφυγικό νεκροταφείο στον Δήμο Μυτιλήνης

Μια τελετή που άργησε πολλά χρόνια και ένα έργο στο Κάτω Τρίτος σε ένδειξη ανθρωπιάς για εκείνους που χάθηκαν στη θάλασσα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ