× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Μαρία Κομνηνάκα με τους εποχικούς πυροσβέστες

Συνεχίζονται οι επαφές της βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ με εκπροσώπους φορέων και εργαζομένων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/4/2021

Η Μαρία Κομνηνάκα με τους εποχικούς πυροσβέστες

Συνάντηση με εκπροσώπους του σωματείου των συμβασιούχων εποχικών πυροσβεστών είχε η βουλευτής Νομού Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, το Σάββατο στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης στη Μυτιλήνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Οι εκπρόσωποι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της βουλετή, του σωματείου εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ως εποχικοί πυροσβέστες, ξεκινώντας από την εργασιακή ανασφάλεια και ομηρία που προκαλεί η εξάμηνη μόνο εργασία τους, με μόνιμο άγχος να εξασφαλίσουν εργασία για τον υπόλοιπο χρόνο, στην οποία θα πρέπει να αποφεύγουν τραυματισμούς και επιβάρυνση της φυσικής τους κατάστασης, ώστε να είναι σε θέση να επιστρέψουν στην Υπηρεσία την επόμενη χρονιά. Και όλα αυτά όταν είναι δεδομένες οι μεγάλες ανάγκες στελέχωσης όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, τις οποίες θα μπορούσαν να καλύπτουν μόνιμα, με βάση και την εμπειρία που έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια.

Επεσήμαναν τους μεγάλους κινδύνους που διατρέχουν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους, καθώς τα μέσα ατομικής προστασίας (Μ.Α.Π.) που τους διαθέτει η υπηρεσία είναι παντελώς ανεπαρκή και δεν τους δίνουν την παραμικρή αξιόπιστη προφύλαξη από τους κινδύνους που διατρέχουν. Δεν τους παρέχουν τις ειδικές στολές των πυροσβεστών, μάσκες, προσωπίδες κ.α, ενώ τα παλαιωμένα στρατιωτικού τύπου άρβυλα και τα πλαστικά κράνη που τους χορηγούνται είναι όχι μόνο ακατάλληλα αλλά και επικίνδυνα, σε συνθήκες πυρκαγιάς.

Εξέθεσαν ακόμα μια σειρά άλλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και ζήτησαν από τη βουλευτή  να τα μεταφέρει στη βουλή, ευελπιστώντας να  ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Η Μαρία Κομνηνάκα στο πλαίσιο της συζήτησης που είχε μαζί τους, τόνισε ότι το ΚΚΕ γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στην πυρόσβεση, κάνει συνεχώς παρεμβάσεις στη βουλή, διεκδικώντας την επίλυσή τους. Η διαχρονική θέση του ΚΚΕ είναι ότι το από τη στιγμή που το εποχικό προσωπικό, καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, έστω και αν αυτές εντάσσονται σε έναν εποχικό κύκλο, πρέπει άμεσα να μονιμοποιηθούν. Ενώ όσοι ενδεχομένως δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, να διοχετευτούν με μόνιμη θέση εργασίας σε υπηρεσίες όπως η δασοφυλακή και άλλους παρεμφερείς τομείς, που είναι εξίσου αναγκαίοι. Είναι επίσης αυτονόητο και επιβεβλημένο, να χορηγούνται όλα τα αναγκαία Μ.Α.Π και εξοπλισμός τόσο στο εποχικό όσο και στο μόνιμο προσωπικό, που με τον ίδιο τρόπο διακινδυνεύουν τη ζωή τους σε ένα τόσο ευαίσθητο και αναγκαίο τομέα της πολιτικής προστασίας.

Για το λόγο αυτό και στήριξε, το πάγιο και διαχρονικό αίτημα των συμβασιούχων πυροσβεστών, που έφερε επιτέλους σε πρόσφατη τροπολογία η κυβέρνηση, να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με το μόνιμο προσωπικό σε περίπτωση τραυματισμού τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ώστε να αξιοποιούνται σε άλλες μη μάχιμες θέσεις της υπηρεσίας και να μη κωλύονται να συμμετάσχουν σε νέο διαγωνισμό, μετά την ανάρρωσή τους.

Ωστόσο, το ΚΚΕ ζήτησε να επεκταθεί η δυνατότητα αυτή και σε περίπτωση σοβαρών παθολογικών αιτιών και τραυματισμού που δε σχετίζονται με την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Ενώ ακόμα, να προβλέπεται για τους πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης που καθίστανται ανίκανοι για εργασία με ολική αναπηρία μετά από σοβαρό τραυματισμό κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους ή από εκδήλωση παθολογικών νοσημάτων  που δημιουργήθηκαν αποδεδειγμένα εξ αιτία αυτής, να έχουν ισόβια πλήρη συνταξιοδότηση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να υπάρχει, επίσης, πλήρης εφαρμογή, και για τους εποχικούς πυροσβέστες  σε περίπτωση θανάτου κατά την εκτέλεση υπηρεσίας και εξ αιτίας αυτής, του Νόμου που αφορά τη «Μέριμνα υπέρ μελών οικογενειών παθόντων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφέρθηκε ακόμα και στην πρόσφατη ερώτηση (στις 2-4-2021) που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, για τη διαρκή έλλειψη μέτρων προστασίας αλλά και καθαριότητας σε εγκαταστάσεις Πυροσβεστικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα γραφής για την αδιαφορία που δείχνει η κυβέρνηση για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, ακόμα και σε τόσο ευαίσθητες υπηρεσίες.

Τέλος η βουλευτής επεσήμανε ότι πέρα από την ανάδειξη και διεκδίκηση λύσεων για τα προβλήματά τους στη Βουλή, το ΚΚΕ θα είναι δίπλα τους και σε κάθε αγωνιστική διεκδίκηση που θα κάνουν οι ίδιοι με το σωματείο τους, σε κοινή πάλη και μέσα από τις κινητοποιήσεις του λαϊκού κινήματος γιατί τα αιτήματά τους είναι ζητήματα που αφορούν την ίδια τους την υγεία και ζωή, σαν εργαζόμενοι, αλλά και την πυροπροστασία όλου του νησιού.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στον κόμβο της Ανεμώτιας

Κάτοικοι του χωριού μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας μίλησαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτη βλάβη στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ στα «Αμπελάκια» Καλλονής

Η ΔΕΥΑΛ ζητά την κατανόηση των καταναλωτών καθώς η βλάβη θα αποκατασταθεί σε λίγες μέρες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσαρέσκεια Σηφουνάκη για τη μηδενική αναφορά στο έργο του

«Οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός ευλόγησαν εαυτούς χωρίς καμία αναφορά στους πραγματικούς εμπνευστές και δημιουργούς του μεγάλου αυτού έργου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Σε προεκλογικό κλίμα, παρουσία Μητσοτάκη, η παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής‑ Σιγρίου

Φανερά δυσαρεστημένος ο Νίκος Σηφουνάκης για τη μηδενική αναφορά στο έργο του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Μεταφορών, τον υφυπουργό, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Θεόδωρος Παραδέλλης υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα διεκδικήσει την ψήφο της κάλπης των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνίου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΧΩΡΙΑ

Στην εταιρεία «Ακτωρ» και το φράγμα Τσικνιά

Σε ένα μήνα δρομολογούνται οι διαδικασίες για την ανάληψη του έργου προανήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνεδριάζει η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης

Με εφτά θέματα στην ημερήσια διάταξη