× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βάστρια ....σε συνέχειες

Διεκόπη στις 2 τα ξημερώματα η συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης για το μεταναστευτικό. Θα συνεχιστεί την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/4/2021

Βάστρια ....σε συνέχειες

Λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα  κι ενώ ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση για το μεταναστευτικό και τη νέα δομή στα Βάστρια  διέκοψε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο πρόεδρος Δημοσθένης Χατζηγιάννης, ο οποίος επικαλέσθηκε την κόπωση των δημοτικών συμβούλων. Όπως ανέφερε ο Δημοσθένης Χατζηγιάννης, η ώρα ήταν προχωρημένη και στη λίστα των ομιλητών περίμεναν για να πάρουν το λόγο δέκα άτομα ακόμη, ανάμεσά τους και οι πρόεδροι των κοινοτήτων. Η συνεδρίαση διεκόπη κατόπιν ψηφοφορίας και θα συνεχιστεί την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση για το μεταναστευτικό ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Μυτιλήνης. Παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση και οι 11 δημοτικοί σύμβουλοι που έφεραν το θέμα στο δημοτικο συμβούλιο ζήτησαν να προηγηθεί και να συζητηθεί πρώτο, εντούτοις ο Δημοσθένης Χατζηγιάννης εξήγησε ότι για το θέμα της Αναπτυξιακής είχαν προσκληθεί μελετητές και άλλα εξειδικευμένα στελέχη τα οποία έπρεπε να μιλήσουν για να αποδεσμευτούν.

Στην εισήγησή του, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, εξέφρασε την πάγια θέση τους περί απομάκρυνσης όλων των δομών από τον αστικό ιστό, ώστε να μην επιβαρύνεται άλλο η πόλη όπως είπε από τη δραστηριότητα των μεταναστών. Σημείωσε δε, πως ο μόνος τρόπος για να επιστρέψει η κανονικότητα των πολιτών είναι να κλείσει το Μαυροβούνι και να δημιουργηθεί μία κλειστή - ελεγχόμενη δομή  μακριά από κατοικημένη περιοχή. Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος άφησε σαφείς αιχμές τόσο κατά της αντιπολίτευσης όσο και κατά των ανταρτών δημοτικών συμβούλων της παράταξής του, λέγοντας πως άλλα υπέγραφαν πριν λίγους μήνες  και άλλα λένε σήμερα. 

Στη γραμμή του Δημάρχου κινήθηκε ο Μιχάλης Μαμακος για κλειστό ελεγχόμενο ΚΥΤ μακριά από αστικό ιστό, φύλαξη θαλασσίων συνόρων και  θωράκιση του νησιού. Άσκησε κριτική στην δημοτική αρχή σε σχέση με παλινωδίες συμβούλων της, φωτογραφίζοντας τους τέσσερις αντάρτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Πυξίδας Εριφύλη Χιωτέλλη αναφέρθηκε στην κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία, τι προβλέπεται για την υποδοχή από το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, κάνοντας λόγο για νέο εγκωβισμο προσφύγων και για εκβιασμό από πλευράς Μηταράκη για όσα δήλωσε στο Ν, Ή Βαστρια ή Καρά Τεπές.

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκη Τσιριγώτη αναφέρθηκε στην έλευση της Ευρωπαίας Επιτρόπου και  στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για δομή στέρησης δικαιωμάτων και ελευθεριών των αιτούντων άσυλο. Πρόσθεσε ότι το δίλημμα αφορά τον απεγκλωβισμο ή όχι προσφύγων και μεταναστών και  όχι αν θα γίνει νέα δομή, καταλήγοντας ότι η παράταξη της επιμένει στον απεγκλωβισμο των αιτούντων άσυλο και να προχωρήσουν στις χώρες προορισμού τους.

Την δημοτική αρχή Γαληνού υπερασπιστηκε στην τοποθέτηση του ο Κ. Αστυρακάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει ο Καρά Τεπές αλλά και η Βαστρια, οπότε δεν υπάρχει δίλημμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ικανοποίηση του για το κλείσιμο του Δημοτικού καταυλισμού στον Καρά Τεπέ εξέφρασε ο κ. Π. Ζαφειρίου, αναφερόμενος αρχικά στην γείτονα χώρα.

Ο Πάνος Γρηγορίου, νομικός, ειδικός σε θέματα ευρωπαϊκού δικαίου κλήθηκε θεσμικά από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να μιλήσει αναλυτικά για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις. Οι θέσεις του καθηγητή, περί μη ύπαρξης γκρίζων ζωνών και αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Σύμφωνο Μετανάστευσης, προκάλεσε αντιδράσεις στο μέτωπο των διαφωνούντων δημοτικών συμβούλων από την παράταξη του Στρ. Κύτελη.

Σταθεροί στις θέσεις τους παρέμειναν οι τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν διαφοροποιηθεί από τη γραμμή της Δημοτικής Αρχής Εριφύλη Γιαννάκα, Κώστας Κουνέλλης, Παναγιώτης Βάλεσης και Συμέων Χαραλάμπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην τοποθέτησή της η Εριφύλη Γιαννάκα σημείωσε ότι αντί ενωμένοι να διεκδικούμε την αποσυμφόρηση του νησιού μας, έχουμε χωριστεί σε πολικές παρατάξεις και στοχοποιούμε την αντίθετη άποψη. Ζούμε ιστορικές στιγμές, πρόσθεσε ήρθε η ώρα να υψώσουμε το ανάστημά μας και να κλείσουμε το Μαυροβούνι.

Ξεκάθαρα αντίθετος με τη  νέα δομή στη Βάστρια δήλωσε ο Παναγιώτης Βάλεσης ο οποίος σημείωσε ότι όλοι πρέπει να σκεφθούν καλά τι θα ψηφίσουν αφού η κυβέρνηση και ο Ν. Μηταράκης λένε ψέματα και δεν τηρούν καμία από τις υποσχέσεις τους, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Σάμο, που άλλα είπαν και άλλα τελικά έκαναν.

Πρόκειται για αποφάσεις ειλημένες χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο ντόπιος πληθυσμός του νησιού σημείωσε στην τοποθέτησή της η Βάσω Χοχλάκα σημειώνοντας ότι πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει με την ύπαρξη του συμφώνου μετανάστευσης.

Να πούμε ένα συνολικό όχι στη νέα δομή, ούτε Βάστρια, ούτε Μαυροβούνι, σημείωσε στην τοποθέτησή του ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Ανδριώτης.

 Δείτε τη συνεδρίαση στο βίντεο που ακολουθεί 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καθαρά προεκλογική η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο»

Ανακοίνωση τoυ μέλους Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

«Καμπανάκι» από μετεωρολόγους για τη Λέσβο

Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων για αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου «θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση» σημειώνουν χαρακτηριστικά
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Έρχεστε να θαυμάσετε τα αποτελέσματα της καταστροφικής σας πολιτικής;»

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου «υποδέχεται» τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Εκσυχρονίζεται ο Παιδικός Σταθμός Παμφίλων

Δημοπρατείται από το Δήμο Μυτιλήνης το έργο προσαρμογής του στις προδιαγραφές του ΠΔ 99/2017
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άγονες του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας

Δείτε μέχρι πότε θα αντικαταστήσει το Blue Star Myconos
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Ξεκινά Ιατρείο Μνήμης, Ανοιας και Νόσου Πάρκινσον στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου

Για την τηλεϊατρική και τις δράσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και τις συνεργασίες μιλά στο «Ν» η πρόεδρος του 1ου ΤΟΠΦΥ Λέσβου, Ελένη Μακρή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ