× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το Μουσικό σχολείο εξηγεί γιατί δεν πάει στην Παναγιούδα

Ανοιχτή επιστολή της Σχολικής Κοινότητας με τα επιχειρήματα κατά της μετεγκατάστασης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/4/2021

Το Μουσικό σχολείο εξηγεί γιατί δεν πάει στην Παναγιούδα
φωτογραφία αρχείου

Τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί  με την μετεγκατάσταση του Μουσικού Σχολείου σε αίθουσες του κτιρίου της σχολής  του ΟΑΕΔ στην Παναγιούδα, εξηγεί με επιστολή της η σχολική κοινότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η προσωρινή μεταστέγαση στον ΟΑΕΔ και συγκεκριμένα στο οικοτροφείο των σχολών, θα είχε νόημα αθροιστικά εάν:

 -Η μεταφορά του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης από το συγκρότημα της Χρυσομαλλούσας αποτελούσε τεκμηριωμένα τη μοναδική επιλογή που διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, την αρχή της νομιμότητας και της ίσης μεταχείρισης.

-Το προτεινόμενο κτήριο ήταν επαρκές, κατάλληλο και ασφαλές για τις ανάγκες λειτουργίας του ΜΣΜ. Η μεταστέγαση ήταν προσωρινή, έως την ανέγερση του νέου κτηρίου που θα στεγάσει το σχολείο μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 «Οι ενστάσεις μας, αναφέρει το Μουσικό σχολείο,  σχετικά με την μέχρι τώρα πορεία της διαδικασίας αφορούν:

- Τον μη επακριβώς προσδιορισμένο αριθμό των διαθέσιμων χώρων.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για τη λειτουργία ενός μουσικού σχολείου υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές σχετικά με το είδος, την έκταση και τη χρήση των χώρων που απαιτούνται για την απρόσκοπτη λειτουργία του (αίθουσες διδασκαλίας, ατομικών μαθημάτων, μαθημάτων συνόλων, φύλαξης μουσικών οργάνων, εργαστήρια κ.α.). Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι ένα μουσικό σχολείο με 6 μόνο τμήματα Γυμνασίου και Λυκείου απαιτεί ένα σύνολο τουλάχιστο 32 αιθουσών. Αντίστοιχα, ένα σχολείο με 9 τμήματα (η περίπτωση του δικού μας σχολείου) απαιτεί, τουλάχιστον, 35 αίθουσες για να λειτουργήσει σωστά. Αυτή τη στιγμή το ΜΣΜ λειτουργεί 27 «ειδικά» διαμορφωμένους χώρους (ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να χρησιμοποιεί και περισσότερους).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με βάση την κάτοψη του Τμήματος Ι του ΟΑΕΔ (σύμφωνα με την οικοδομική άδεια που έχουμε στη διάθεση μας), διατίθενται για το σχολείο μας, 12 αίθουσες (περίπου 30m2 η καθεμία) και κάποιοι ακόμη βοηθητικοί χώροι (τουαλέτες, ντουζιέρες, αποθήκες). Πρέπει να γίνει σαφές πως για τις ανάγκες του ΜΣΜ ΔΕΝ παραχωρείται το σύνολο του κτηρίου του ΟΑΕΔ αλλά μόνο ένα συγκεκριμένο τμήμα του, το οποίο προσδιορίζεται αυστηρά (Τμήμα Ι – οικοτροφείο), επακριβώς και με σαφήνεια από το χρησιδάνειο. Με αυτούς τους χώρους, προφανώς, ΔΕΝ καλύπτονται οι βασικές ανάγκες λειτουργίας ενός μουσικού σχολείου. Οποιεσδήποτε διευκρινήσεις ή διαβεβαιώσεις για την επάρκεια των χώρων ή για τη διάθεση περισσότερων, έχουν μεταφερθεί στη σχολική κοινότητα μόνο προφορικά και ΔΕΝ προκύπτουν από το χρησιδάνειο ή άλλες διοικητικές πράξεις.

 

  -Την καταλληλόλητα και επάρκεια τον διαθέσιμων χώρων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

  Βάσει της οικοδομικής άδειας του κτηρίου, το τμήμα που παραχωρείται στο ΜΣΜ ΔΕΝ έχει χρήση διδακτηρίου αλλά οικοτροφείου. Το πόρισμα της επιτροπής καταλληλότητας που συντάχθηκε στις 6-8-2020 από τους αρμόδιους φορείς αναφέρει ρητά ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ οι απαραίτητες διαμορφώσεις για να λειτουργήσει ως χώρος διδακτηρίου (αλλαγή χρήσης από οικοτροφείο σε διδακτήριο), να φτιαχτούν εξωτερικές τουαλέτες για τους μαθητές, να διαμορφωθούν όλοι οι απαιτούμενοι χώροι για βιβλιοθήκη, εργαστήρια, αίθουσα φύλαξης οργάνων κ.τ.λ. Επίσης, τα μέλη της επιτροπής διευκρίνισαν ότι «στον χώρο του ΟΑΕΔ υπάρχει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και μαγειρεία τα οποία πρέπει να χρησιμοποιεί το ΜΣΜ για την ομαλή λειτουργία του». Οι χώροι και οι χρήσεις αυτών όμως, ΔΕΝ περιλαμβάνονται στους όρους του χρησιδανείου.

Επιπλέον, η επιτροπή καταλληλότητας κλείνει την έκθεσή της, σημειώνοντας ότι «ο χώρος θα είναι κατάλληλος για χρήση από το ΜΣΜ εφόσον υλοποιηθούν οι παρατηρήσεις της επιτροπής και διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να λειτουργεί ικανοποιητικά». Τονίζει δε ότι οι παρατηρήσεις θα ελεγχθούν από νέα επιτροπή καταλληλότητας.

Μέχρι σήμερα, ΔΕΝ υπάρχει πόρισμα της επιτροπής καταλληλότητας σχετικά με την ολοκλήρωση και την αξιολόγηση των απαιτούμενων ενεργειών που σημειώνονται από την προηγούμενη επιτροπή», καταλήγει στην ανακοίνωσή του, το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Το «Ν» συμμετέχει στην απεργία των ΜΜΕ

Από τις 5 το πρωί της Tρίτης ως τις 5 το πρωί της Τετάρτης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Προχωρούν σε κινητοποιήσεις οι δικαστικοί υπάλληλοι

Δείτε εδώ την απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Απέναντι στα κέρδη τους προτάσσουμε τις ζωές μας!»

Κάλεσμα από ΠΕΚ, Σωματεία και Φορείς για συμμετοχή στην απεργία της 17ης Απριλίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συμμετέχει στις απεργιακές συγκεντρώσεις η ΟΕΒΕ Λέσβου

Δηλώσεις στο «Ν» του προέδρου της Ομοσπονδίας Νίκου Μπουλμπούλη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Περιοδεία σε ΔΕΥΑΛ και αεροδρόμιο από το ΠΕΚ

Τα στελέχη του ΠΕΚ καλούν του εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Μυτιλήνη και Καλλονή
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ζητούν να κηρύξει απεργία η ΔΟΕ για τις 17 Απριλίου

Ανακοίνωση – παρέμβαση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Ανεπαρκές και γερασμένο το προσωπικό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Εργαζόμενοι του Νοσοκομείου δεν έχουν πάρει την κανονική τους άδεια από το 2022 και σε πολλούς οφείλονται ρεπό άνω των 60 ημερών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα για συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις

Είμαστε στο δρόμο του αγώνα δηλώνουν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις της Λέσβου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πέθανε ο 27χρονος Γιώργος Βογιατζής

Στον ντόπιο, φοιτητή και μεταπτυχιακό του Τμήματος Ωκεανογραφίας εύχονται «καλό ταξίδι στους Ωκεανούς των Ουρανών»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΥΓΕΙΑ

Ευχαριστήριο για το Νοσοκομείο Μυτιλήνης

«Αποτελεί παράδειγμα νοσηλευτικού ιδρύματος»