× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 3/4/2021

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου

Κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, που είναι η γενέθλιος μέρα του μεγάλου και αγαπητού σε όλο τον κόσμο παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, και από το 1966 που θεσπίστηκε να γιορτάζεται η Παγκόσμια Μέρα Παιδικού βιβλίου, μιλάμε για το παιδικό βιβλίο με ιδιαίτερο ζήλο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάτι που θα έπρεπε να γίνεται καθημερινά, διότι τα βιβλία είναι αυτά που μας ταξιδεύουν και μας συντροφεύουν, αποτελώντας το πιο ουσιαστικό καταφύγιο, γεμάτο θησαυρούς λογιών- λογιών για την ψυχή και τον νου κάθε παιδιού, μικρού και μεγάλου.

Φέτος που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, θα προτείνω για την φετινή Παγκόσμια Μέρα Βιβλίου, σχετικά βιβλία για παιδιά όλων των ηλικιών.

Ακόμα και εγώ που είμαι μεγάλο παιδί τα διάβασα ευχάριστα! Και να ξέρετε πως σας προτείνω μόνο όσα βιβλία μου αρέσουν πραγματικά. Χωρίς καμία διάθεση κριτικής, μα προτροπής για να γνωρίσετε και εσείς βιβλία που ξεχώρισα για τους αγαπημένους μου μικρούς βιβλιόφιλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαίρομαι όταν έρχονται στα χέρια μου βιβλία με όμορφα εξώφυλλα που με προκαλούν να τα χαϊδέψω γιατί το χαρτί τους είναι αλλιώτικο! Αγαπώ να μυρίζω την ιδιαίτερη μυρωδιά του καινούργιου βιβλίου, από παιδί! Να βλέπω όμορφες εικόνες! Να μαθαίνω με ευχάριστο τρόπο καινούργια πράγματα! Φαντάζομαι και εσείς, να αντλείτε ευχαρίστηση με κάτι από αυτά ή όλα αυτά μαζί!


Αυτά σκεφτόμουν καθώς ανακάλυπτα δύο από τα βιβλία του Χρήστου Δημόπουλου, γνωστού σε όλους μας και αγαπητού από τις εξαίρετες εκπομπές του για παιδιά στην τηλεόραση της ΕΡΤ ! Θυμίζω το βραβευμένο του «ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ» και τα «1000 ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ». Μαζί με την Ανδριάνα Ρούσσου, την πολύ ενδιαφέρουσα εικονογράφηση της, μας δίνει ένα βιβλίο διαφορετικό, για εκείνη την εποχή, απευθυνόμενος σε παιδιά από 6 ετών και πάνω.

Το ονομάζει με τον έξυπνο και ευρηματικό τίτλο, «ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΒΓΑΛΕΙΣ ΚΑΘΑΡΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ». Σε αυτό το βιβλίο μαθαίνουμε πως ήταν η καθημερινή ζωή ενός παιδιού 200 χρόνια πριν, στην Ελλάδα του 1821. Τι παιχνίδια έπαιζε, πως μάθαινε γράμματα, πως ήταν ντυμένο, τι έτρωγε, πως γινόταν καλά αν αρρώσταινε. Για φανταστείτε τα λίγο όλα αυτά, κάνοντας ένα όμορφο ταξίδι στον χρόνο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άραγε πως θα είναι όλα αυτά 200 χρόνια μετά;

«ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ για παιδιά» που έγραψε ο Χρήστος Δημόπουλος και εικονογράφησε η Πετρούλα Κρίγκου, με μια πολύ ιδιαίτερη ‘πινελιά’, για παιδιά από 9 ετών, μας γνωρίζουν το κείμενο εκείνο που περιέγραφε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών του νέου κράτους, που ξαναγεννιόταν μέσα από τις στάχτες του, και που απετέλεσε το πρώτο μας Σύνταγμα. Βρήκα πολύ καλή την ιδέα του και την δουλειά αυτή, οπότε αυτή είναι η δεύτερη μου πρόταση για σήμερα.

Και για να τριτώσει το καλό, σας παρουσιάζω, «Τα ΠΡΟΣΩΠΑ της ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ του 1821», όπως μας τα γνωρίζουν η Βασιλική Μαρκάκη και ο Ζήνωνας Ζαμπακίδης, σε εικονογράφηση-προσωπογραφίες της Σάρα Λαμπραντά, για παιδιά από 8 ετών και πάνω.

( Αυτό βέβαια με τις ηλικίες είναι κάμποσο σχετικό, γιατί κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα. )
Μας γνωρίζουν πρόσωπα, καταστάσεις και μας λύνουν απορίες! Ποιοι ήταν οι υποστηρικτές, ποιοι οι αγωνιστές, οι πολιτικοί, οι φιλέλληνες, οι αντίπαλοι. Πόσα γνωρίζουμε για τις ζωές των ανθρώπων αυτών, γυναικών και αντρών; Κάπου πενήντα από αυτά τα πρόσωπα μας αφηγούνται τις ιστορίες τους. Έτσι μαθαίνουμε για αυτά καθώς και για τα γεγονότα, που δημιούργησαν μέσα στα χρόνια την Ελλάδα που γνωρίζουμε σήμερα.

Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος – Θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης