× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Οι δασικοί χάρτες δεν πρέπει να αποτελούν τροχοπέδη ανάπτυξης»

Επιστολή Θεόδωρου Βαλσαμίδη προς τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/2/2021

«Οι δασικοί χάρτες δεν πρέπει να αποτελούν τροχοπέδη ανάπτυξης»

Την αγωνία του για τα προβλήματα που προκύπτουν μετά την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών, εκφράζει μέσα από επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο περιφερειακός σύμβουλος και Α’ αναπληρωτής βουλευτής Νομού Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας, όπως υπογράφει, Θεόδωρος Βαλσαμίδης.

Ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης στο πλαίσιο της επιστολής του μεταφέρει την έντονη ανησυχία που υπάρχει σε μερίδα συμπολιτών μας που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και κινδυνεύουν να χάσουν μεγάλο μέρος των επιδοτήσεών τους, αφού δεν θα μπορούν να δηλώσουν ως βοσκοτόπους ή ελαιοκτήματα, περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως δασικές. Ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης αναφέρεται ακόμη στο αυξημένο κόστος της υποβολής αντιρρήσεων το οποίο προστίθεται όπως σημειώνει και στο κόστος σύνταξης των απαραίτητων φακέλων.

Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρεται:  

«Πριν από λίγες μέρες και πιο συγκεκριμένα στις 29.01.2021 αναρτήθηκαν από την Διεύθυνση Δασών Λέσβου οι Δασικοί Χάρτες για το νησί της Λέσβου και τέθηκε προθεσμία για την ενημέρωση των πολιτών και την υποβολή αντιρρήσεων έως 27 Μαΐου.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία και προβληματισμό σε μεγάλη μερίδα των πολιτών και ιδαίτερα σε αγρότες & κτηνοτρόφους, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού έχει χαρακτηριστεί ως δασική έκταση. Με βάση τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη μου από την Διεύθυνση Δασών Λέσβου πρόκειται για το 55% της συνολικής έκτασης του νησιού, εκ των οποίων το 43% περίπου χαρακτηρίζεται ως δάσος ή δασική έκταση και το 12% περίπου ως χορτολιβαδική έκταση.

 

Τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εξέλιξη αυτή είναι σοβαρά, με κυριότερα:

  1. Το αυξημένο κόστος που απαιτείται για την υποβολή αντιρρήσεων. Στο ειδικό τέλος που θα απαιτηθεί, θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος για την σύνταξη των απαραίτητων φακέλων.
  2. Τον κίνδυνο απώλειας σημαντικού μέρους των ενισχύσεων που λαμβάνουν αγρότες και  κτηνοτρόφοι. Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι κινδυνεύει να χαθεί έως και το 50% των ενισχύσεων που λαμβάνονται για τις περιοχές αυτές.
  3. Οι επιπτώσεις από το ενδεχόμενο συρρίκνωσης του κλάδου της κτηνοτροφίας, ο οποίος αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας & της τοπικής ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια στο νησί.      

 

 Με βάση τα παραπάνω, παρακαλώ θερμά να αναλάβετε πρωτοβουλία προκειμένου:

Α. Να μειωθεί το κόστος τους ειδικού τέλους για την υποβολή των αντιρρήσεων, δεδομένου της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην χώρα και στο νησί. Αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις για την μείωση του ειδικού τέλους που καθιερώθηκε το 2011, έγιναν και κατά το παρελθόν με τις αριθ. 112784/496/12.09.2014 (ΦΕΚ 2551/2014/Τεύχος Β), αριθ. 147797/2746/30.11.2016 (ΦΕΚ 3985/2016/Τεύχος Β) και αριθ. 151585/323/03.02.2017 (ΦΕΚ 347/2017/Τεύχος Β) σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις. Ιδιαίτερη μέριμνα κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να δοθεί για τις εκτάσεις που είναι μεγαλύτερες των 10 στρεμμάτων, προκειμένου να υπάρξουν σαφώς μεγαλύτερες μειώσεις.

Β. Να μην υπάρξουν απώλειες από τις ενισχύσεις για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, με βάση τα νέα δεδομένα.

Γ. Να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες στις Διευθύνσεις Δασών, καθώς και στις Επιτροπές Εξέτασης των αντιρρήσεων προκειμένου τα κριτήρια που θα εφαρμοστούν να είναι αντικειμενικά, να εξαληφθούν οι όποιες υπερβολές και να ληφθούν υπόψη και οι τοπικές ιδιαιτερότητες.

 

Κλείνοντας, θέλω να σας μεταφέρω την αγωνία των πολιτών και ιδιαίτερα του αγροτικού κόσμου σχετικά με τις επιπτώσεις, από την εφαρμογή των δασικών χαρτών. Οι δασικοί χάρτες είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τον χωροταξικό σχεδιασμό και προφανώς για την ανάπτυξη ενός τόπου, δεν πρέπει όμως να αποτελέσουν τροχοπέδη για τον πρωτογενή τομέα σε μια εποχή μάλιστα που η τοπική οικονομία είναι σε παρατεταμένη ύφεση και η επιβίωση των κατοίκων στο νησί στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον πρωτογενή τομέα», καταλήγει στην επιστολή του προς τον Υπουργό  Περιβάλλοντος & Ενέργεια και τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λέσβου και Α’ Αναπληρωτής βουλευτής Θεόδωρος Βαλσαμίδης.

           

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Στα Κεραμειά χώρος πολιτισμού για μικρούς και μεγάλους

«Artοποιώ» το όνομα του κέντρου, με την υπογραφή της Ντέπης Χατζηκαμπάνη, που βγάζει νέο τραγούδι με τους Πυξ-Λαξ
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Μας θέλετε πειθήνια όργανα των σχεδιασμών σας»

Δήλωση της ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου Μυτιλήνης Βάσως Χοχλάκα για το χθεσινό συμβούλιο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κατάθεση αιτήσεων παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας

Μέχρι την Δευτέρα 19 Απριλίου η προθεσμία
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανεξάρτητος ο Κατζανός, διαφωνώντας με Αστυρακάκη

Έντονη δυσαρέσκεια του Δημοτικού Συμβούλου για την ψήφο που έδωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Επανεκκίνηση» στο Μιχάλη Μαμάκο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σώζοντας ένα ξεφτέρι

Περιστατικό διάσωσης γερακιού από τους Προσκόπους της Λέσβου μέλη της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Βάστρια με τη ψήφο του προέδρου Χατζηγιάννη

Εννέα ώρες και δυο μέρες διαδικασία - παρωδία για τη δημιουργία της νέας δομής στην περιοχή των νέων Κυδωνιών
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προχωρούν οι μελέτες για τον ποδηλατόδρομο Σουράδας – Νεάπολης

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Στρατή Τζιμή, το κόστος της επικαιροποίησης των μελετών θα καλυφθεί από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης στο οποίο θα κατατεθεί πρόταση
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Φωτιά δίπλα στο Πανεπιστήμιο, στον λόφο Ξενία

Σε εξέλιξη η επιχείρηση της Πυροσβεστικής
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης

Παρακολουθείστε σε απευθείας μετάδοση και στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΟ ΝΗΣΙ» 99 fm
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Πίσω παπά τα στέφανα»… για το Νομικό Πρόσωπο Αθλητισμού

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ακύρωσε την απόφαση της συγκρότησης του νέου διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού μετά από προσφυγή Ανδριώτη και Χοχλάκα.
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χωρίς τηλέφωνο από την 25η Μαρτίου στην Κράτηγο!

Κι ενώ ούτε τα κινητά έχουν σήμα, «πηγαίνουμε στο αεροδρόμιο για να κάνουμε ένα τηλέφωνο!»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την κτηνοτροφία

Τη Δευτέρα με Αραχωβίτη, Τελιγιορίδου, Κόκκαλη