× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ψυχροπολεμικό κλίμα στην παράταξη Κύτελη

Φωνές για διαγραφές των τεσσάρων διαφωνούντων από πρωτοκλασάτα στελέχη της Δημοτικής Αρχής. Στον Εισαγγελέα θα λυθούν οι διαφορές με τον Π. Βάλεση

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 22/2/2021

Ψυχροπολεμικό κλίμα στην παράταξη Κύτελη

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται τις τελευταίες ημέρες στην παράταξη της Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης, μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το μεταναστευτικό και τη δημιουργία νέας δομής, στην διάρκεια της οποία διαχώρισαν τη θέση τους από την επίσημη θέση υπέρ του ΚΥΤ, 4 δημοτικοί σύμβουλοι και συγκεκριμένα ο Παναγιώτης Βάλεσης, ο Συμεών Χαραλάμπους, η Εριφύλη Γιαννάκα και ο Κώστας Κουνέλλης.

Οι μέρες που ακολούθησαν μετά τη συνεδρίαση, θα έλεγε κανείς ότι ήταν μέρες σιωπής από την πλευρά των τεσσάρων συμβούλων, οι οποίοι απέφυγαν γενικότερα να τοποθετηθούν δημόσια για τη θέση τους και να κάνουν δηλώσεις, ενώ την ίδια τακτική τήρησε και η Δημοτική Αρχή καθώς και ο Δήμαρχος Στρατής Κύτελης.

Πλούσιο παρασκήνιο

Το παρασκήνιο ωστόσο των προηγούμενων δύο εβδομάδων, ήταν ιδιαίτερα πλούσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, αφού πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον δύο παραταξιακές συνελεύσεις των δημοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής Κύτελη, στις οποίες δεν συμμετείχαν οι διαφωνούντες.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων που έγιναν, τέθηκε και το ζήτημα της στάσης που τήρησαν οι συγκεκριμένοι σύμβουλοι κατά τη συνεδρίαση του μεταναστευτικού – προσφυγικού, και ειδικότερα οι αναρτήσεις και τα υπονοούμενα του Παναγιώτη Βάλεση που δίνουν διαφορετική ερμηνεία στη στάση της Δημοτικής Αρχής. Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο της συζήτησης τέθηκαν διάφορες προτάσεις στο τραπέζι. Μεταξύ αυτών ήταν να προχωρήσουν άμεσα οι διαγραφές των διαφωνούντων.

Η άποψη αυτή ωστόσο η οποία στηρίχθηκε από δύο τουλάχιστον πολύ στενούς συνεργάτες του Στρατή Κύτελη, δεν βρήκε άλλους συμπαραστάτες. Οι περισσότεροι, υποστήριξαν ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι και να μην δοθούν άλλες αφορμές για σχόλια, αναρτήσεις και δημοσιεύματα τα οποία θα ρίξουν λάδι στη φωτιά και θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερο διχασμό.

Στον Εισαγγελέα για εξηγήσεις

Ως προς το ζήτημα Βάλεση ωστόσο, φαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία από τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους για προσφυγή στη δικαιοσύνη και στον Εισαγγελέα ώστε ο πρώην Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, να δώσει εξηγήσεις για τα υποννοούμενα που άφησε σε ανάρτησή του στο διαδύκτιο, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση. Εξάλλου και στη διάρκεια της συνεδρίασης ο ίδιος ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, επιτέθηκε ευθέως στον Παναγιώτη Βάλεση για όσα έγραψε αναφέροντας ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Σε κάθε περίπτωση υπέρ της ενέργειας αυτής είναι και ο ίδιος ο Δήμαρχος ο οποίος στην τελευταία συνεδρίαση, απαντώντας σε ερώτηση για το μεταναστευτικό σημείωσε ότι τα διάφορα συμφέροντα που τάσσονται κατά της νέας δομής θα αναδειχθούν πολλαπλώς στο μέλλον και δια άλλης οδού, προφανώς εννοούσε την προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος ωστόσο της Δημοτικής Αρχής Κύτελη, δεν είναι μόνο η προσφυγή στη δικαιοσύνη για τις δηλώσεις Βάλεση, αλλά και τι μέλει γενέσθαι με τους υπόλοιπους τρεις δημοτικούς συμβούλους, το Συμεών Χαραλάμπους, τον Κώστα Κουνέλη και την Εριφύλη Γιαννάκα.

Παραμένει ο Κουνέλλης μέχρι νεωτέρας

Η περίπτωση Κουνέλλη, φαίνεται ότι είναι η πιο εύκολη απ’ όλες. Εξάλλου όλοι γνώριζαν από την πρώτη στιγμή ότι ο συγκεκριμένος αντιδήμαρχος δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να ψηφίσει υπέρ της δομής, η οποία θα εγκατασταθεί στη Λουτρόπολη Θερμής, απ’ όπου κατάγεται και έχει εκλεγεί. Ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει τη στάση του στο δήμαρχο και στους συναδέλφους του στις ενδοπαραταξιακές συνεδριάσεις που είχαν πραγματοποιηθεί και μάλιστα είχε θέσει και την παραίτησή του στη διάθεση του Στρατή Κύτελη.

Oι συνάδελφοί του ωστόσο και ο ίδιος ο Δήμαρχος, φαίνεται ότι δεν θέλουν να απομακρύνουν τον Κώστα Κουνέλλη από τη Δημοτική Αρχή και να τον φέρουν απέναντί τους. Απεναντίας ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και εντεταλμένος Λουτρόπολης Θερμής, όχι μόνο παραμένει στη θέση αλλά πιθανόν  να  καταλάβει και τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στη ΔΕΔΑΠΑΛ.

Η στάση της Εριφύλης Γιαννάκα  

Η περίπτωση της  Εριφύλης Γιαννάκα από την άλλη και η στάση που τηρεί φαίνεται ότι προβληματίζει τη Δημοτική Αρχή, ωστόσο το μόνο που θεωρητικά θα μπορούσε να κάνει η παράταξη Κύτελη είναι να προχωρήσει στη διαγραφή της, αφού η συγκεκριμένη δημοτική σύμβουλος είναι από τα ελάχιστα άτομα στην παράταξη που δεν κατέχει θέση ευθύνης στο Δήμο Μυτιλήνης. Μάλιστα στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, η Ερ. Γιαννάκα διαχώρισε τη θέση της και σε ένα αρκετά σημαντικό θέμα που αφορούσε την πρώτη τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2021, ψήφισε αρνητικά. Το σενάριο της διαγραφής ωστόσο δεν φαίνεται να είναι ορατό προς το παρόν τουλάχιστον.

Προβληματισμός για το Χαραλάμπους

Τέλος η περίπτωση του γιατρού Συμεών Χαραλάμπους ο οποίος είναι πρόεδρος της ΑΔΕΛ και εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Ευεργέτουλα, είναι ίσως η πιο δύσκολη για τη Δημοτική Αρχή Κύτελη. Γενικά η χαμηλών τόνων και ήσυχη παρουσία του Συμεών Χαραλάμπους στα δημοτικά πράγματα τα τελευταία χρόνια, δεν προμήνυε ότι θα διαχώριζε τη θέση του από την υπόλοιπη παράταξη σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Αρκετοί συνάδελφοί του, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, θεωρούν ακατανόητη τη στάση του σημειώνοντας ότι δεν περίμεναν κάτι τέτοιο από το συγκεκριμένο δημοτικό σύμβουλο.

Εξασφαλισμένη πλειοψηφία

Οι μέρες που θα ακολουθήσουν είναι καθοριστικές για τις εξελίξεις στην παράταξη Κύτελη και για τις προσφυγές στη δικαιοσύνη η οποία αν δεν έγινε ήδη, είναι ζήτημα λίγων ημερών να πραγματοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Δημοτική Αρχή δεν έχει προς το παρόν σοβαρούς λόγους να ανησυχεί για την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο η οποία είναι μάλλον εξασφαλισμένη. Στο  πλευρό της στέκεται πάντα, η παράταξη του Παναγιώτη Ζαφειρίου με την οποία υπάρχει επίσημη συνεργασία και μέρος της  παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης του Μιχάλη Μαμάκου, η οποία βάζει πλάτη στα δύσκολα.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πιστώθηκε η πάγια προκαταβολή στις Κοινότητες του Δήμου Μυτιλήνης

64.000 ευρώ η πρώτη προκαταβολή για το 2021
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από τις 24 έως τις 27 Ιουνίου το 21ο συνέδριο του ΚΚΕ

Αναλυτικά τα θέματα που θα εξετάσει το συνέδριο
ΥΓΕΙΑ

Ερώτηση Μπουρνού για το Κέντρο Υγείας Αντισσας

Άμεσα να ενισχυθεί με προσωπικό ζητά ο βουλευτής, καθώς και σχεδιασμό για τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας στη Λέσβο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο Παναγιώτης Κατσαβέλλης πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ

Εξελέγη χθες από τη Γενική Συνέλευση της Διαδημοτικής Επιχείρησης το νέο εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο Σύλλογος Επαγγελματιέων Αλιέων για το «Φράγμα Τσικνιά»

«Ο κύριος όγκος να εκβάλει στη θάλασσα»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Προσφυγόπουλα με αναπηρίες στη Φάρμα Καριοφύλλη!

Έπαιξαν με τα ζώα και αγάπησαν τον χώρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σεισμός 3,8 ρίχτερ στη Δυτική Λέσβο

Τι λέει στο «Ν» ο καθηγητής Ν. Ζούρος
ΧΩΡΙΑ

«Δεν διαμαρτύρονται άδικα οι κτηνοτρόφοι»

Στην Αγία Παρασκευή ο Μουτζούρης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αυτό θα είναι το νέο Δημαρχείο της Μυτιλήνης

Εγκρίθηκε από την Αρχιτεκτονική Επιτροπή η μελέτη και προχωρά η διαδικασία για ένταξη σε πρόγραμμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Οι εποχικοί πυροσβέστες δικαιούνται περισσότερα»

Συνάντηση με το Σωματείο Συμβασιούχων Εποχικών Πυροσβεστών Νομού Λέσβου είχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δασικοί χάρτες: Βγαίνουν εκτός οι εκτάσεις με φρύγανα και ασπάλαθους

Με τη συγκεκριμένη απόφαση επιλύονται σημαντικές αστοχίες που αφορούν στον χαρακτηρισμό εκτάσεων
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΡΑΣΕΙΣ

104 οικογένειες περιμένουν από την ομάδα «Κανένας Μόνος»

Λαχειοφόρος αγορά εν όψει Πάσχα και έκκληση για τρόφιμα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ