× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Οι δασικοί χάρτες βάζουν ταφόπλακα στην ανάπτυξη της Λέσβου»

Την άμεση αναθεώρηση των δασικών χαρτών που αναρτήθηκαν για τα νησιά μας, ζητά ο αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος, καθώς θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 17/2/2021

«Οι δασικοί χάρτες βάζουν ταφόπλακα στην ανάπτυξη της Λέσβου»

Σήμα κινδύνου για τις προοπτικές ανάπτυξης του τόπου μας και κυρίως για την οικονομία του νησιού μας που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον πρωτογενή τομέα, εκπέμπει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και o αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Πανάγος Κουφέλος, σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με την ανάρτηση των δασικών χαρτών της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλη η Λέσβος, ένα απέραντο δάσος

Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο Πανάγος Κουφέλος, εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή αν δει κανείς τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν για το νησί μας, θα διαπιστώσει ότι ολόκληρη η Λέσβος είναι ένα απέραντο δάσος, με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για τις χρήσεις γης, τα ελαιοκτήματα και τις βοσκήσιμες εκτάσεις.  

«Εδώ και μέρες δεχόμαστε ως Περιφέρεια πολλά παράπονα από τους προέδρους των χωριών μας, οι οποίοι επισημαίνουν τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν κυρίως στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας.  Εάν τελικά οι χάρτες αυτοί που έχουν αναρτηθεί εφαρμοσθούν στην πράξη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τότε θα έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα. Θα υπάρξουν αγρότες και κτηνοτρόφοι και δεν είναι υπερβολικές αυτές οι προβλέψεις, οι οποίοι στο μέλλον θα ξεκληριστούν και θα αναγκασθούν να εγκαταλείψουν τα κοπάδια και τις καλλιέργειές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα χαθούν χιλιάδες ευρώ επιδοτήσεων

Για να  αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να γνωρίζει πως αν το ελαιόκτημα ή ο βοσκότοπος που έχει δηλώσει κάποιος παραγωγός, χαρακτηρισθεί δασική έκταση, χάνονται όλες οι επιδοτήσεις καθώς και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις. Παράλληλα τινάζεται στον αέρα όλη η προσπάθεια που κάνει αυτή τη στιγμή η Περφέρεια Βορείου Αιγαίου για τη σύνταξη μελέτης βοσκοτόπων. Με απλά λόγια δεν μπορούμε να  χαρακτηρίσουμε βοσκοτοπια   τις περιοχές που ήδη γνωρίζουμε, αν έχουν χαρακτηρισθεί νωρίτερα δασικές εκτάσεις.

Επιτόπια αυτοψία και όχι αεροφωτογραφίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ήδη έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις στα συναρμόδια Υπουργεία, χωρίς ωστόσο να έχουμε λάβει κάποια απάντηση μέχρι αυτή τη στιγμή. Ο Περιφερειάρχης είναι αποφασισμένος να σταματήσει με κάθε τρόπο την εφαρμογή των συγκεκριμένων δασικών χαρτών έτσι όπως έχουν αναρτηθεί σήμερα και να απαιτήσει νέα επεξεργασία με επιτόπιους ελέγχους σε όλες τις αμφισβητούμενες περιοχές του νησιού μας, από κλιμάκια μηχανικών και όχι απλές καταγραφές με αεροφωτογραφίες.

Αυτή τη στιγμή τεράστιες εκτάσεις αμπελώνων στο Πλωμάρι, ελαιώνων στη Γέρα και βοσκοτόπων στη Δυτική Λέσβου έχουν χαρακτηρισθεί δασικές εκτάσεις.

Σεβόμαστε όλοι το δάσος και τον δασικό πλούτο, ωστόσο η πολιτεία θα πρέπει να βάλει τα αρμόδια όργανα να αποτυπώσουν τις πραγματικές δασικές εκτάσεις του νησιού μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προχωρούν Leader και Σχέδια Βελτίωσης

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος αναφέρθηκε στα αναπτυξιακά προγράμματα που είναι σε εξέλιξη όπως τα Σχέδια Βελτίωσης και το Leader σημειώνοντας ότι κύριο μέλημα της Περιφέρειας είναι να προχωρήσουν οι επενδύσεις αυτές το συντομότερο δυνατόν και να εξασφαλισθούν επιπλέον πόροι ώστε να ενταχθούν και να υλοποιηθούν περισσότερες επενδυτικές προτάσεις.

Η διαχείριση της κακοκαιρίας

Αναφορικά με την διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας, ο Παν. Κουφέλος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο κύριος όγκος των προβλημάτων δημιουργήθηκε την Κυριακή το απόγευμα μεταξύ 6 και 9 το απόγευμα όταν το νησί μας έπληξε μία έντονη χιονοθύελλα. «Ευτυχώς σημείωσε, τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα, από τα μηχανήματα των Δήμων και της Περιφέρειας, τα οποία άνοιξαν τους δρόμους. Παραμένουμε ωστόσο σε επιφυλακή λόγω των ισχυρών βοριάδων που πνέουν στην περιοχή μας και οι οποίοι ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα τις επόμενες ώρες».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άγονες του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας

Δείτε μέχρι πότε θα αντικαταστήσει το Blue Star Myconos
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Σάββατο 20 Απριλίου η Ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

Θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Mythical Coast-Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας και οι ομιλητές
ΑΓΟΡΑ

Νέα πνοή με φρέσκια λάμψη στο Ξενοδοχείο Λέσβιον

Διακριτική πολυτέλεια, λειτουργικότητα με τον πρωινό μπουφέ που ξεχωρίζουν στην Προκυμαία Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» ταξιδεύει... στην οινική αγορά της Αθήνας

Τα κρασιά του συνεταιριστικού οινοποιείου παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους γνωστών wine bar της Αθήνας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση για την επιδότηση του κόστους μεταφοράς ζωοτροφών

Η Περιφέρεια καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, επαγγελματίες και κτηνοτρόφους να παραστούν στην ημερίδα