× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ομόφωνα υπέρ της ανεξάρτητης κάλπης των κοινοτήτων

Ενεργά στο πλευρό των κοινοτήτων της χώρας στέκεται με απόφασή του, σε διαδικτυακή συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης.

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 28/1/2021

Ομόφωνα υπέρ της ανεξάρτητης κάλπης των κοινοτήτων

Ομόφωνη απόφαση και ψήφισμα υπέρ της διατήρησης της ανεξάρτητης κάλπης των κοινοτήτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές,  εξέδωσε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του με τηλεδιάσκεψη, στηρίζοντας ενεργά το αίτημα του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου και του Πανελλαδικού Δικτύου Κοινοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ζήτημα Δημοκρατίας»

Εισηγητής του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης ήταν ο πρόεδρος της Κοινότητας Λουτρών και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Δικτύου Βασίλης Μαμώλης  ο οποίος εξήγησε αναλυτικά τις προθέσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργείου μέσα από το νέο νομοσχέδιο που προωθείται προς συζήτηση. Μάλιστα σημείωσε ότι σήμερα (Πέμπτη), το νομοσχέδιο αυτό θα έρθει προς συζήτηση και στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Οι κοινότητες είναι ένα ζωντανό κομμάτι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως όλοι γνωρίζεται οι πρόεδροι βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή των προβλημάτων που προκύπτουν καθημερινά στα χωριά μας, από τα πιο απλά όπως η αλλαγή μιας λάμπας, ως τα πιο σύνθετα που αφορούν ακόμη και τη διαχείριση της πανδημίας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Δυστυχώς οι μεγαλοδήμαρχοι της χώρας, θεωρούν τις κοινότητες και τους προέδρους, ξένο σώμα και πολεμούν την ύπαρξη και την ανεξαρτησία μας. Θεωρούμε ότι το ισχύον σύστημα με τις ανεξάρτητες κάλπες, είναι ένα δημοκρατικό σύστημα με αυτοδιοικητικό προσανατολισμό που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να επιλέγουν τα πρόσωπα που θεωρούν πιο ικανά για τη διαχείριση της καθημερινότητας των χωριών τους, χωρίς να δεσμεύονται από παρατάξεις και δημοτικούς συνδυασμούς».  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Να ενισχυθεί ο ρόλος των κοινοτήτων»

Ο πρώτος που στήριξε το αίτημα του Δικτύου Κοινοτήτων ήταν ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων πως η αυτοδιοικητική του πορεία ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90 από κοινοτάρχης και γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα που υπάρχουν. «Έχω ζήσει τις καλές και τις δύσκολες στιγμές των κοινοτήτων και ήμουν παρών  σε όλους τους αγώνες που έγιναν για τη διατήρηση της αυτονομίας τους.  Πιστεύω στο ρόλο των κοινοτήτων και θεωρώ ότι πρέπει να διατηρηθεί η ανεξαρτησία της κάλπης και να ενισχυθεί ο ρόλος τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι τοποθετήσεις όλων των επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου οι οποίοι υποστήριξαν θερμά το ρόλο των κοινοτήτων και την ανεξάρτητη εκλογή τους από τα δημοτικά ψηφοδέλτια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Χωρίς διαβούλευση»

«Δυστυχώς η κυβέρνηση, σημείωσε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μιχάλης Μαμάκος, χωρίς διαβούλευση και συζήτηση με την τοπική κοινωνία και τις κοινότητες, προχωρά σε νομοσχέδιο με σαρωτικές αλλαγές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το νομοσχέδιο εκτός από την κατάργηση της ανεξάρτητης κάλπης προβλέπει και τη συρρίκνωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων».

«Απαξίωση του ρόλου Δημοτικών Συμβουλίων και Κοινοτήτων»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη γενικότερη απαξία με την οποία όπως σημείωσε, αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα δημοτικά συμβούλια και τις κοινότητες, αναφέρθηκε στην τοποθέτησή της η Εριφύλη Χιωτέλη επικεφαλής της παράταξης «Με πυξίδα τον πολίτη». Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας απαξίωσης, σημείωσε, είναι το γεγονός ότι πολύ σοβαρά θέματα όπως είναι η αύξηση της τιμής του νερού στα χωριά, δεν έρχεται καν στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά περνάει μόνο στην Οικονομική Επιτροπή και εγκρίνεται με 6 ψήφους. «Δηλαδή με λίγα λόγια, σημείωσε, 6 άνθρωποι έναντι 32 δημοτικών συμβούλων, αποφασίζουν για την τιμή του νερού στα χωριά του δήμου μας. Είμαστε περήφανη για το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου, το οποίο με δικές του ενέργειες και πρωτοβουλίες ένωσε τις κοινότητες όλης της χώρας, δημιουργώντας πανελλήνιο δίκτυο και πυρήνα αντίδρασης στα σχέδια της κυβέρνησης».

«Επιδείνωση της κατάστασης»

Υπέρ της ανεξαρτησίας των ψηφοδελτίων των  κοινοτήτων τάχθηκε και η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκη Τσιριγώτη η οποία μεταξύ άλλων επισήμανε πως παρά το γεγονός ότι η παράταξής της πρόσκειται στο ΚΚΕ, θεωρεί ότι οι κοινότητες πρέπει να διατηρήσουν την αυτονομία της κάλπης και να ενισχυθούν σημαντικά οι αρμοδιότητες και οι πόροι. Σημείωσε δε, ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις και τα νομοσχέδια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταστρατηγούν την απλή αναλογική. «Σήμερα υπάρχουν πολλά προβλήματα στις κοινότητες, οι οποίες δεν έχουν πόρους και ουσιαστικές αρμοδιότητες. Το νομοσχέδιο που έρχεται θα επιδεινώσει την ήδη δύσκολη κατάσταση».

«Οι κοινότητες στο μάτι του κυκλώνα»

Στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από την αρχή της θητείας του στο θέμα των κοινοτήτων και των αρμοδιοτήτων τους, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Επανεκκίνηση» Κώστας Αστυρακάκης. Ο Κώστας Αστυρακάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η παρούσα κυβέρνηση ήδη από την πρώτη εβδομάδα της εκλογής της, στέρησε από τις κοινότητες τη δυνατότητα διαχείρισης πόρων και χρημάτων, που προέβλεπε ο «Κλεισθένης» για την εκτέλεση μικρών και μεγάλων έργων στην περιοχή τους, καθώς και το δικαίωμα ψήφου για σοβαρά θέματα. Παράλληλα σημείωσε η κυβέρνηση, με το νέο νομοσχέδιο έρχεται να καταργήσει την ανεξάρτητη κάλπη από τις κοινότητες καθώς και πολλές από τις αρμοδιότητες που έχουν σήμερα οι πρόεδροι και τα κοινοτικά συμβούλια.

«Να παραμείνουν ανεξάρτητες»

Τη θερμή υποστήριξή του στο θέμα της ανεξαρτησίας της κάλπης των κοινοτήτων, εξέφρασε με την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης «Η Λέσβος όπως της αξίζει» Παναγιώτης Ζαφειρίου, ο οποίος σημείωσε πως ο ίδιος και οι συνεργάτες του την περίοδο των εκλογών, αποφάσισαν να μην επιδιώξουν συνεργασίες με τους συνδυασμούς των κοινοτήτων όπως έκαναν άλλες παρατάξεις, αλλά να αφήσουν τους κατοίκους των χωριών να αποφασίσουν μόνοι τους ποιοι είναι άξιοι και ικανοί να τους εκπροσωπήσουν.

Η πρώτη απόφαση πανελλαδικά 

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, είναι η πρώτη πανελλαδικά που στηρίζει το αίτημα των κοινοτήτων σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή, αφού σήμερα (Πέμπτη 28 Ιανουαρίου), συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης.

  Αναλυτικά για τη σημασία της απόφασης αυτής, μίλησε στο «Ν» και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο πρόεδρος της Κοινότητας Λουτρών Βασίλης Μαμώλης. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες