× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Δεν έχει προδιαγραφές δικαστηρίου, η αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου»

Τη δημιουργία δικαστικής αίθουσας εντός του διατηρητέου κτιρίου του πρώην Υπουργείου Αιγαίου, και της απαξίωσης πανάκριβου εξοπλισμού καταγγέλλει ο πρόεδρος των εργαζομένων Κώστας Κελαϊδίτης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 21/1/2021

«Δεν έχει προδιαγραφές δικαστηρίου, η αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου»

Την αντίθεσή των εργαζομένων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στην  μετατροπή της Αίθουσας Πολλαπλών χρήσεων σε αίθουσα δικαστηρίου, εξέφρασε σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του «Υπουργείου Αιγαίου» Κώστας Κελαϊδίτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Κώστας Κελαϊδίτης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας όπου αρκετές αίθουσες και γραφεία έχουν παραχωρηθεί για τη λειτουργία του Εφετείου Βορείου Αιγαίου και μάλιστα όπως σημειώνει, αίθουσες με σημαντική υλικοτεχνική υποδομή η οποία στήθηκε με κόπο και αγώνα από τα λεφτά του Υπουργείου Αιγαίου πριν αυτό συγχωνευτεί.

«Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού»

«Αρχικά μας είχαν πει ότι η χρήση των χώρων της Γενικής Γραμματείας θα είναι προσωρινή έως ότου βρεθεί χώρος για τη στέγαση του Εφετείου. Τα χρόνια πέρασαν ωστόσο και αντί να μεταφερθεί το Εφετείο, απλωνόταν όλο και περισσότερο σε αίθουσες και γραφεία της Γενικής Γραμματείας. Τώρα μαθαίνουμε ότι δρομολογούν την μετατροπή της αίθουσας Πολλαπλών χρήσεων σε αίθουσα δικαστηρίου για την εκδίκαση των υποθέσεων του Εφετείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα η δήθεν δικαιολογία της παραχώρησης είναι για να μην διασχίζουν τον επικίνδυνο και πολυσύχναστο δρόμο οι Εισαγγελείς και οι Δικαστές για να πάνε στο απέναντι κτίριο, όπου υπάρχει μόνιμα διαθέσιμη αίθουσα.

Όλοι γνωρίζουν ότι το επιχείρημα αυτό δεν στέκει με δεδομένο πολύ κοντά στο δικό μας κτίριο υπάρχουν εγκαταστάσεις σχολείων και το δρόμο αυτό τον διασχίζουν ακόμη και μικρά παιδιά. Από εκεί και πέρα εντός της αίθουσας υπάρχει ένας πανάκριβος εξοπλισμός ο οποίος φοβόμαστε ότι θα απαξιωθεί και καταστραφεί όπως ακριβώς έγινε και με το Υπουργείο Αιγαίου των Αθηνών στην οδό Φιλελλήνων.

«Το έργο το έχουμε ξαναδεί»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το κτίριο εκείνο, σημείωσε εμφανώς συγκινημένος ο Κώστας Κελαϊδίτης, ήταν το καταφύγιο όλων των φορέων της Πολιτικής και της Αυτοδιοίκησης των νησιών στην Αθήνα.

Ήταν ουσιαστικά η έδρα του Υπουργείου μας στην Πρωτεύουσα και από αυτό καθημερινά περνούσαν δήμαρχοι, νομάρχες και βουλευτές όλων των νησιών, προκειμένου να συζητήσουν και να διευθετήσουν θέματα που απασχολούσαν τον τόπο τους.

Δυστυχώς το κτίριο αρχικά εκκενώθηκε για να χρησιμοποιηθεί από τον τότε αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε. Φυσικά απαξιώθηκε και όλος ο πανάκριβος εξοπλισμός που υπήρχε μέσα σε αυτό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ζήτημα νομιμότητας 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων  του Υπουργείου Αιγαίου, επισήμανε ότι η αλλαγή χρήσης της αίθουσας, η οποία αποτελεί τμήμα διατηρητέου κτηρίου ιδιαίτερης ιστορικής αξίας, θα πρέπει να προβλέπεται από το διάταγμα χαρακτηρισμού του κτηρίου, να επιτρέπεται από το σχέδιο πόλεως, από το Γ.Π.Σ. της περιοχής, και να γίνεται μετά από την έκδοση οικοδομικής άδειας και την λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων (ΣΧΟΠ, ΣΑ, ΥΠΠΟ, κ.α.).

«Ήδη σημείωσε ο Κ. Κελαϊδίτης έχουμε κάνει σχετική αναφορά στην υπηρεσία Δόμησης και αναμένουμε τις απαραίτητες ενέργειες. Υποθέτω ότι και στην περίπτωση των Δημοσίων Υπηρεσιών ισχύουν όλα όσα ισχύουν και στην περίπτωση των απλών πολιτών οι οποίοι αν θελήσουν να κάνουν οποιαδήποτε μετατροπή σε διατηρητέο κτίριο εξασφαλίζουν αδειοδοτήσεις και ό,τι άλλο απαιτείται».

Αδιαφορία από την ηγεσία του Υπουργείου

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, αναφερόμενος στη στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σημείωσε ότι είναι μάλλον αδιάφορη αφού εδώ και καιρό έχουν ενημερωθεί και μάλιστα από την ίδια την υπηρεσία του Υπουργείου που αντιδρά σε αυτή την παραχώρηση.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Με κινητοποίηση θα υποδεχθούν οι γιατροί τον υπουργό Υγείας

Ο Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου ανακοίνωσε στάση εργασίας για την Τρίτη 30 Απριλίου και καλεί σε κινητοποίηση
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκδήλωση για την ημέρα της Ευρώπης

Από το Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης, το 2ο ΓΕΛ Φλώρινας και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά Χανίων
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΥΓΕΙΑ

«Υποδοχή» στον Αδωνι ετοιμάζει το Εργατικό Κέντρο

Καλεί σωματεία και φορείς να θέσουν αιτήματα και διεκδικήσεις
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εδωσαν τρόφιμα σε πολίτες που έχουν ανάγκη

Δράση στον Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

40 μικροί «λογοτέχνες»

Στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εξι μήνες σε αναστολή γιατί… άνοιξαν λάκκο σε αρχαιολογικό χώρο

7 άτομα καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης για «εργασίες» στου Απελή