× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Συνεχίζεται άτυπα η Κτηματογράφηση στη Λέσβο

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Στρατή Μανωλακέλλη. Μιλά για το Κτηματολόγιο, τη νέα παράταση στην τακτοποίηση αυθαιρέτων και το Εξοικονομώ –Αυτονομώ

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 17/1/2021

Συνεχίζεται άτυπα η Κτηματογράφηση στη Λέσβο

Απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα που αφορούν τις εξελίξεις στη σύνταξη του Κτηματολογίου, στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων, στο «Εξοικονομώ -Αυτονομώ» και στην ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων, ένα πρόγραμμα που αναμένεται από το Φλεβάρη, έδωσε σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο πρόεδρος του τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Στρατής Μανωλακέλλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άτυπα μέχρι να νεωτέρας

Αναφερόμενος στο θέμα του Κτηματολογίου ο Στρατής Μανωλακέλλης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι έληξε μεν επισήμως η προθεσμία τέλος Σεπτεμβρίου, όμως μέχρι σήμερα άτυπα συνεχίζονται οι αιτήσεις. «Ψηφίσθηκε ωστόσο, σημείωσε τέλος του χρόνου νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται παράγραφος η οποία αναφέρει ότι μέσα στο 2021 ο Υπουργός με απόφασή του μπορεί να καθορίσει χρηματικό πρόστιμο για όσους καταθέτουν εκπρόθεσμα αιτήσεις για το Κτηματολόγιο.

Εκτιμούμε ότι η παράγραφος αυτή δεν θα ενεργοποιηθεί άμεσα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Σε κάθε περίπτωση στο νησί μας συνεχίζονται οι αιτήσεις, το γραφείο του Κτηματολογίου στην Καλλονή είναι ανοιχτό και παραλαμβάνει έγγραφα, ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει στο 50% περίπου των συνολικών δικαιωμάτων. Υπολογίζουμε ότι μέχρι να κλείσει το γραφείο και ολοκληρωθεί η διαδικασία για το νησί θα αγγίξουμε το 55%».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξανά στο παιχνίδι τα αυθαίρετα

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Στρ. Μανωλακέλλης αναφέρθηκε στο ζήτημα της τακτοποίησης των αυθαιρετων όπου η προθεσμία για την τακτοποίηση συνολικά αυθαίρετων κατασκευών ή σε ποσοστό άνω των 40%, έληξε πριν από 3,5 μήνες.

«Για το θέμα αυτό έχουμε μία ευχάριστη εξέλιξη η οποία δεν έχει γίνει ακόμη ιδιαίτερα γνωστή στους ενδιαφερόμενους. Μέσα στο νόμο 47/59 που ψηφίσθηκε το Δεκέμβριο και γίνεται αναφορά στο θέμα του Κτηματολογίου, υπάρχει και μία παράγραφος σχετική με την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκεί δίνεται η δυνατότητα παράτασης στην τακτοποίηση των συνολικά αυθαίρετων ή σε ποσοστό πάνω από 40%. Η Λέσβος από το Σεπτέμβριο είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, επομένως οι συμπολίτες μας μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή την ευνοϊκή ρύθμιση και να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετά τους. Για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες αυθαιρέτων οι συμπολίτες μας μπορούν να προχωρήσουν σε τακτοποίηση μέσα στα επόμενα 4,5 χρόνια».

«Έκλεισε σε 16 λεπτά»

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα που προέκυψε στο πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ  το οποίο όπως είπε, την ημέρα που άνοιξε στα νησιά μας, έκλεισε μέσα σε 16 λεπτά αφού εξαντλήθηκε η χρηματοδότηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σε ερωτηματολόγιο που συμπληρώθηκε από τα μέλη μας διαπιστώσαμε ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι θεωρούν ότι το πρόγραμμα και ο τρόπος που δίνεται η χρηματοδότηση στους δικαιούχους έχει πολλά τρωτά σημεία. Δεν είναι δυνατόν το κριτήριο για τη χρηματοδότηση να είναι η ταχύτητα κατάθεσης της αίτησης και όχι άλλα σημαντικά κριτήρια, κοινωνικά, οικονομικά, παλαιότητα σπιτιού κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση ο νέος Υπουργός που ανέλαβε φαίνεται πως αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που υπάρχουν και ήδη ανέβαλε την έναρξη των νέων προγραμμάτων σε άλλες περιοχές. Εντός του 2021 πάντως σύμφωνα με τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις θα ανοίξει εκ νέου το πρόγραμμα. Γενικότερα πάντως η Περιφέρειά μας  από άποψη χρηματοδότησης θεωρούμε ως ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου ότι έχει  αδικηθεί σε σύγκριση με το γειτονικό Νότιο Αιγαίο».

Διαφορετικές απόψεις για το παλιό κολυμβητήριο

Ο Στρατής Μανωλακέλλης δεν παρέλειψε να σχολιάσει και άλλα ζητήματα που αφορούν στο σχεδιασμό νέων έργων στο Δήμο Μυτιλήνης και κυρίως στην περιοχή του λιμανιού.

Όπως τόνισε είναι θετικό το γεγονός ότι προχωρά η ένταξη του έργου της ανάπλασης της προκυμαίας ενώ σχολιάζοντας τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής για την αξιοποίηση του Παλιού Κολυμβητηρίου, σημείωσε πως οι απόψεις για το θέμα αυτό είναι διαφορετικές.

Ο ίδιος καταθέτοντας την άποψή του Τεχνικού Επιμελητηρίου σημείωσε πως ο δήμος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και πριν κάνει οποιαδήποτε ενέργεια να προχωρήσει σε μία μελέτη κόστους της όλης διαδικασίας για να διαπιστωθεί αν συμφέρει να επισκευασθεί το κτίριο αυτό.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξηση των πόρων της ΚΑΠ ζητά η Νέα Αριστερά

Δείτε εδώ ολόκληρο το πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος για την αναθεώρηση της ΚΑΠ αλλά και του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας.
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πέθανε ο 27χρονος Γιώργος Βογιατζής

Στον ντόπιο, φοιτητή και μεταπτυχιακό του Τμήματος Ωκεανογραφίας εύχονται «καλό ταξίδι στους Ωκεανούς των Ουρανών»
ΧΩΡΙΑ

Πένθος στη Μόρια

Εφυγε από τη ζωή η 49χρονη Ολγα Τακτικού
ΧΩΡΙΑ

«Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Φράγματος Ερεσού»

Ανακοίνωση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Πρωτοβουλία Ερεσού»
ΧΩΡΙΑ

Με επιτυχία η εθελοντική αιμοδοσία στον Παλαιόκηπο της Γέρας

«Η Κοινότητα ενωμένη για τη Ζωή και την Αλληλεγγύη» δηλώνει ο πρόεδρος της Κοινότητας Ευστράτιος Καραβασίλης
ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρόγραμμα επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Λέσβο

Την Παρασκευή σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες προσγειώνεται στη Μυτιλήνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεία του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σταϊκούρα και του βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αντικατάσταση των φωτιστικών στην πλατεία Δημαρχείου της Αγιάσου

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Αθανασίου με Κολοκοτρώνη

Ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας συζήτησε με τον νέο Στρατηγό της 98 ΑΔΤΕ σημαντικά θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία και την ασφάλεια της περιοχής μας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση»

Σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Μυτιλήνης του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι