× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στην Περιφέρεια η αρμοδιότητα της ιχνηλάτησης επαφών

Ασάφειες για το ρόλο των δήμων στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/1/2021

Στην Περιφέρεια η αρμοδιότητα της ιχνηλάτησης επαφών

Επιτελικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας στα νησιά μας, κυρίως στο ζήτημα που αφορά στην ιχνηλάτιση των επαφών αναλαμβάνουν άμεσα οι 12 νέοι εργαζόμενοι της Πολιτικής Προστασίας, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στα νέα τους γραφεία πριν από μερικές ημέρες και σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησαν ήδη να εργάζονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Πανάγος Κουφέλος, οι νέοι υπάλληλοι έχουν περάσει από ειδική εκπαίδευση – ενημέρωση πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους, ενώ όπως τόνισε θα δραστηριοποιηθούν κυρίως στον τομέα της ιχνηλάτησης των επαφών.

Νέα δεδομένα 

«Από τους 12 νέους εργαζόμενους, οι 6 θα απασχοληθούν στη δική μας Περιφερειακή Ενότητα, στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας. Σε τηλεδιάσκεψη που έγινε τις προηγούμενες ημέρες ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας μας ενημέρωσε για το ρόλο των εργαζομένων αυτών και τους γενικότερους στόχους της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας σε κάθε περιοχή η οποία θα διαχειρίζεται όλα τα έκτακτα φαινόμενα όπως πανδημίες, ακραίες καιρικές συνθήκες κ.λπ. Στην παρούσα φάση, οι εργαζόμενοι αυτοί θα ασχοληθούν με την ιχνηλάτηση των επαφών. Θα τηλεφωνούν δηλαδή στους πολίτες που είναι θετικοί στον κορονοϊό και θα τους ενημερώνουν για τις ημέρες καραντίνας και φυσικά θα καταγράφουν τις στενές επαφές στο οικογενειακό, φιλικό και εργασιακό περιβάλλον τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ρόλος των δήμων 

Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο το οποίο ακόμη δεν έχει απαντηθεί ακόμη με  σαφήνεια είναι ποιος θα είναι ο ρόλος των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου οι οποίες  μέχρι σήμερα είχαν τον πρώτο λόγο στην ιχνηλάτιση των επαφών και στην οργάνωση ελέγχων σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι, ότι οι δήμοι θα συνεχίσουν επικουρικά, να συνδράμουν στη διαχείριση της πανδημίας, με ενημερωτικού τύπου δραστηριότητες καθώς και με την οργάνωση δειγματοληπτικών ελέγχων (rapid test) στο γενικό πληθυσμό.

Επιτελικά στελέχη των Δήμων ωστόσο που εμπλέκονται στη διαχείριση της πανδημίας, δεν κρύβουν το προβληματισμό τους για τον τρόπο που θα λειτουργήσει το διπλό αυτό σύστημα με τη συνεργασία Περιφέρειας και Δήμων. Τον τελευταίο λόγο πάντως για το ρόλο των Δημοτικών Αρχών έχουν οι ίδιοι οι δήμαρχοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου που το προηγούμενο διάστημα δημιούργησαν Ειδικές Επιτροπές για την πανδημία  οι οποίες συνεδριάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.    

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη γιατί κλώτσησε το σκύλο του

Καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς στη Μυτιλήνη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

4ο πακέτο στήριξης στις νέες οικογένειες

Χαμόγελα ευγνωμοσύνης από τους δικαιούχους της Δυτικής Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Να επιλέξεις ΕΠΑΛ;

Ενημερωτική εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ένα Μουσείο αφιερωμένο στην ελιά

Γνωρίστε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο Βοοκ and Art

H γνωστή θεατρολόγος-ηθοποιός θα βρίσκεται εκεί για να παίξει με τα παιδιά, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρικά παιχνίδια βασισμένα στα βιβλία της
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Bόλτα στο σπήλαιο του Αγίου Φίλιππου στο φαράγγι της Θερμής

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ