× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στενάζει η αγορά εργασίας

Χάθηκαν 1.722 θέσεις εργασίας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου μέσα σε ένα μήνα, από 1η έως 30 Νοεμβρίου

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 3/1/2021

Στενάζει η αγορά εργασίας

Μία από τις δυσκολότερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η πολιτεία και η κοινωνία το νέο έτος, είναι η αύξηση της ανεργίας η οποία δυστυχώς τους τελευταίους μήνες του 2020, στα νησιά μας και σε ολόκληρη τη χώρα γιγαντώνεται και σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αριθμός των ανέργων για το μήνα Νοέμβριο στα νησιά μας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, ξεπερνάει κάθε προηγούμενο ανάλογης περιόδου την τελευταία δεκαετία, όπου και ξεκίνησε η επίσημη καταγραφή και δημοσιοποίηση των στατιστικών.

Συνολικά οι άνεργοι στη χώρα μας το Νοέμβριο του 2020 ξεπέρασαν το 1,1 εκατομμύριο, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο έσπασαν το φράγμα των 17 χιλιάδων και διαμορφώθηκαν στα  17.673 άτομα.

Τα συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με τον Οκτώβριο αποτελούν δυνατό χαστούκι, αφού μέσα σε ένα μήνα φαίνεται ότι χάθηκαν 1.722 θέσεις εργασίας στα νησιά μας, ενώ η αύξηση σε ποσοστό αγγίζει το  10,80%. Για να αντιληφθεί κανεί το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να γνωρίζει ότι ο αριθμός των ανέργων τον Οκτώβριο ήταν 15.951 άτομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολύ μεγάλες αυξήσεις στη μηνιαία ανεργία παρατηρούνται και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας, κυρίως στις λεγόμενες τουριστικές περιοχές στις οποίες όμως οι περισσότερες επιχειρήσεις υπολειτούργησαν τη θερινή περίοδο. Πρωταθλήτρια στη μηνιαία αύξηση της ανεργίας είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με αύξηση 68,77%, ακολουθούν τα Ιόνια νησιά με 58,80% και η Περιφέρεια Κρήτης με αύξηση σε ποσοστό 52,13%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία της ετήσιας ανεργίας του Νοεμβρίου, όπου φαίνεται πλέον ξεκάθαρα η διαφορά και η επιδείνωση της εικόνας στην αγορά εργασίας τους τελευταίους 12 μήνες στην Περιφέρεια βορείου Αιγαίου. Ειδικότερα το Νοέμβριο του 2019 ο αριθμός των ανέργων ήταν 16.604 άτομα. Μέσα σε ένα χρόνο οι άνεργοι συμπολίτες μας αυξήθηκαν κατά  1.069 άτομα και ποσοστό  6,44% στα νησιά μας.

Πρωταθλήτρια περιφέρεια στην ετήσια ανεργία του Νοεμβρίου είναι η Περιφέρεια Κρήτης με ποσοστό 11,25% ενώ ακολουθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου με ποσοστό 8,49%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία του αριθμού των ανέργων της δεκαετίας από το 2010 έως το 2020 για το μήνα Νοέμβριο, όπου φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι η φετινή χρονιά για τα νησιά ήταν η χειρότερη χρονιά για την αγορά, αφού χάθηκαν πολλές εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

2010

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

  9.267

2011

  9.218

2012

  9.809

2013

 12.108

2014

 12.610

2015

 12.936

2016

 14.562

2017

 13.831

2018

 15.235

2019

 16.604

2020

 17.673

Παρατηρώντας τον πίνακα βλέπει κανείς ότι ο αριθμός των ανέργων το 2010 όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ήταν κάτω από 10 χιλιάδες άτομα.

Η χρονιά σταθμός όπου η ανεργία εμφάνισε ραγδαία αύξηση ήταν το 2013 όπου μέσα σε 12 μήνες χάθηκαν πάνω από 2 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Νέο άλμα στον αριθμό των ανέργων παρατηρήθηκε το 2016 όταν συνδέθηκε το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης με την κάρτα ανεργίας και έτσι χιλιάδες συμπολίτες οι οποίοι μέχρι τότε ήταν μεν άνεργοι ωστόσο δεν ήταν εγγεγραμμένοι στις επίσημες λίστες του ΟΑΕΔ, έσπευσαν να εγγραφούν. Την τελευταία χρονιά ο αριθμός των ανέργων σπάει το φράγμα των 17 χιλιάδων ανέργων με την αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις να στενάζουν κάτω από την υγειονομική κρίση του κορονοϊού και των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό μετάδοσης του ιού.  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια του Hellenic Highspeed

Τετάρτη αντί Τρίτη θα αναχωρήσει το πλοίο από την Καβάλα
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών επανήλθε ο Μουτζούρης

Παρακολούθησε και χαιρέτησε στην ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

300 παιδιά και 68 εκπαιδευτικοί τονώνουν τον μαθητικό τουρισμό της Λέσβου

Στο πλαίσιο στήριξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο τουρισμός ευεξίας, μοναδική ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης για τη Λέσβο

Σημαντικές ανακοινώσεις και συμπεράσματα για τις δυνατότητες ανάπτυξης του θερμαλισμού στο νησί μας, βγήκαν μέσα από την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο ξενοδοχείο Mythical Coast
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Αισχροκέρδεια σε βάρος κτηνοτρόφων και καταναλωτών

Μείωση τιμών και καθυστερήσεις πληρωμών αντιμετωπίζουν κτηνοτρόφοι της Λέσβου. Στα ύψη η τιμή της φέτας παρά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για αυστηρούς ελέγχους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Μεγαλύτερη στήριξη στην νησιωτική αγροτική παραγωγή

Ο Στρατής Νικολάου παρουσίασε τις θέσεις της Νέας Αριστεράς για την αναθεώρηση της ΚΑΠ στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ρ/σ 99 fm «Στο Νησί» και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεκίνησε στο Mythical Coast η ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

Με προσκεκλημένους επιστήμονες και γιατρούς από όλη την Ελλάδα. Πρόεδρος της Ημερίδας ο Γιώργος Πατούλης τ. περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Λέσβος: 40% πάνω ο τζίρος σε εστίαση και καταλύματα

Διαβάστε εδώ τι οδήγησε στην εντυπωσιακή αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία στη Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αποκρυπτογραφήσαμε τον σχεδιασμό του νέου ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου

Δείτε εδώ πως θα χρηματοδοτηθούν η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία και άλλες δράσεις -Συνέντευξη του προϊσταμένου της Διαχειριστικής Αρχής Γιώργου Πλακωτάρη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ