× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μένουμε Σπίτι και κάνουμε ρεβεγιόν! Όπως εμείς το θέλουμε

Ιδέες και προτάσεις για το πιο σπιτικό Ρεβεγιόν Καραντίνας! Με γλυκά δικά μας και του ζαχαροπλαστείου, με μαγειρικές αλχημείες της μαμάς και της φίλης, με στολίδια από χάντρες και χαρτόνι. Τρώμε, πίνουμε, διασκεδάζουμε και αγαπιόμαστε

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 24/12/2020

Μένουμε Σπίτι και κάνουμε ρεβεγιόν! Όπως εμείς το θέλουμε

Μοιάζει με φωτεινή αισιόδοξη αστραπή μέσα στην καταιγίδα της μελαγχολικής καθημερινότητας που σε τυλίγει, εκείνη η μαγική μοναδική λέξη...Χριστούγεννα...Για λίγα δευτερόλεπτα η λέξη αυτή γεμίζει τη σκέψη, τα μάτια και το στόμα, με γλυκιές γεύσεις μυρωδιές και αρώματα από μια άλλη εποχή. Από την εποχή που ήσουν παιδί, και απολάμβανες την κανέλα και το γαρύφαλο από την πιατέλα με τα μελομακάρονα. Από την εποχή που μετρούσες τα κατοστάρικα και τα πενηντάρικα από τα κάλαντα στις γειτονιές και ανυπομονούσες να τρέξεις στο περίπτερο της γειτονιάς να αγοράσεις, πατατάκια και κόμιξ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Έτσι είναι αυτή η μαγική λεξούλα. Φέρνει μια αλλιώτική ζεστασιά με στην ψυχή. Για λίγο ξεχνάς τον απλήρωτο λογαριασμό, την καραντίνα, το lock down, την απαγόρευση κυκλοφορίας και όλα εκείνα τα δύσκολα και πρωτόγνωρα έχει φέρει στη ζωή μας ο κορονοϊός. Ποιος μπορούσε αλήθεια να φανταστεί πριν από ένα χρόνο πως μια μικροκουκίδα πρωτεϊνής, όπως ένας ιός, χωρίς μυαλό, ψυχή και υπερδυνάμεις, θα έκλεβε την ελπίδα, την ελευθερία, την αγκαλιά, τη διασκέδαση και τελικά τη ίδια μας τη ζωή μαζί με τη γνώριμη βαρετή αλλά αγαπημένη καθημερινότητα.

Όμως είναι Χριστούγεννα! Το νόημα της μεγάλης αυτής γιορτής της ανθρωπότητας και του Χριστιανισμού δεν περιορίζεται και δεν φυλακίζεται, ούτε σε lock down, ούτε σε καραντίνες, ούτε σε απαγόρευση κυκλοφορίας. Τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά και οι όμορφες χειμωνιάτικες γιορτές, είναι πνεύματα...ενέργεια που μπορεί να μας κάνουν να χαμογελάσουμε, να αγαπήσουμε και να νιώσουμε καλύτεροι άνθρωποι μέσα από πράξεις αγάπης, απλές καθημερινές στιγμές, αγκαλιές με τους αγαπημένους μας, γλυκιές λιχουδιές, και λίγη χρυσόσκονη που εμείς μπορούμε να φτιάξουμε, για να κάνουμε το δικό μας..προσωπικό, σπιτικό και ζεστό Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν.
Ρεβεγιόν στο σπίτι λοιπόν; Ναι φύγαμε...

Μένουμε σπίτι λοιπόν και ετοιμάζουμε με μεράκι, κέφι αγάπη και καλή διάθεση ξεχωριστά και όμορφα Χριστούγεννα για τους ανθρώπους που αγαπάμε.
Πάμε να δούμε λοιπόν μερικές έξυπνες απλές και ξεκούραστες ιδέες για να μετατρέψετε μαζί με τους φίλους και την οικογένειά σας το σπίτι σε λαμπερό παλάτι του παραμυθιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο μαγικό ταξίδι του σπιτικού ρεβεγιόν ζητήσαμε την πολύτιμη βοήθεια της Ασημένιας Μήλιου Διαχειρίστριας της ομάδας στο facebook «Με ό,τι έχει το ντουλάπι». Η Ασημένια με πολύ μεράκι και αγάπη, με τη βοήθεια των εκατοντάδων δημιουργικών μελών της ομάδας κάθε ηλικίας, έχει φτιάξει μια υπέροχη σελίδα, με απλές και νόστιμες συνταγές για φαγητά και γλυκά, ιδέες για διακόσμηση και στολισμό και υπέροχα tip για όμορφη ζεστή ατμόσφαιρα σε κάθε περίσταση της ζωής μας. Η Ασημένια μας προσέφερε απλόχερα της βοήθειά της, μέσα από την υπέροχη σελίδα της, την οποία μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε για τις ιδέες που σας παραθέτουμε.


Η διακόσμηση
Το πρώτο βήμα για τη μαγεία των Χριστουγέννων είναι ο στολισμός. Μην διστάσετε να κάνετε μικρές ατασθαλίες στη γιορτινή διακόσμηση. Για ποιο λόγο αλήθεια το δέντρο του σπιτιού μας θα πρέπει να θυμίζει βιτρίνα καταστήματος με διακοσμητικά είδη; Για ποιο λόγο θα πρέπει όλα να είναι αρμονικά τοποθετημένα σε σειρές με ίδια χρώματα και σχέδια; Για ποιο λόγο θα πρέπει να ξοδέψουμε μια περιουσία σε ακριβά στολίδια και μπάλες;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η χαρά των Χριστουγέννων κρύβεται στο χρώμα και στις αναμνήσεις που φέρνουν τα παλιά παιδικά παιχνίδια και στολίδια. Αν λοιπόν δεν καταφέρατε λόγω lock down να αγοράσετε καινούργιο δέντρο και διακοσμητικά, μην ανησυχείτε. Βάλτε ότι έχετε στο ντουλάπι και στο πατάρι. Αν πάλι σας λείπουν διακοσμητικά, τότε μη διστάσετε να φτιάξετε μαζί με φίλους, αγαπημένους ή ακόμη και τα παιδιά σας, δικά σας προσωπικά στολίδια, από υλικά της φύσης και παλιά αντικείμενα που είχατε για πέταμα.

Όλοι μας κάπου φυλάμε στο ντουλάπι, παλιές κορδέλες, μικρές δαντέλες, περίεργα υφάσματα από vintage ρούχα και αξεσουάρ που ποτέ δεν θα φορέσουμε. Όλοι έχουμε σπασμένα κομπολόγια, κολίε και βραχιόλια, χάντρες, μαλλιά πλεξίματος, χαρτιά και χαρτόνια. Έχετε σκεφθεί λοιπόν να φτιάξετε στολίδια με όλα αυτά τα καλούδια που ίσως κατέληγαν στην ανακύκλωση ή στον κάδο σκουπιδιών; Δοκιμάστε το!

Μην περιορίστε το στολισμό μόνο στο δέντρο. Φτιάξτε μικρά διακοσμητικά για τις κουρτίνες, του τοίχους, και τα τραπέζια τους σπιτιού. Η καλύτερη ιδέα για Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση μπορεί να κρύβεται στον πάγκο του μανάβη, ανάμεσα στα μυρωδάτα πορτοκάλια, τα ρόδια και τα ξυλαράκια κανένας. Φτιάξτε μια όμορφη Χριστουγεννιάτικη πιατέλα, με λίγα πορτοκάλια, τρυπημένα με καρφάκια γαρύφαλλου, ρόδια στολισμένα με κορδέλες, αρωματικά ρεσό και λίγη χρυσόσκονη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα γλυκά
Εντάξει παραδεχτείτε το, όσο είναι καιρός. Η μαγεία των Χριστουγέννων είναι άρηκτα δεμένη με τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες, τα μπισκοτάκια, τις δίπλες, τη χειροποίητη βασιλόπιτα και όλα εκείνα τα καλούδια, που μας φορτώνουν με θερμίδες και ενοχές, αφήνουν όμως μια υπέροχη ζεστή γεύση στο στόμα και στην καρδιά.

Αν σας αρέσει να καταπιάνεστε με γεύσεις και μαγειρέματα μη διστάσετε να φτιάξετε τα δικά σας σπιτικά μελομακάροντα και κουραμπιέδες. Αν πάλι δεν το έχετε με τη ζαχαροπλαστική, έχετε όμως όλη την καλή διάθεση να δοκιμάσετε, ζητήστε τη βοήθεια της μαμάς ή της γιαγιάς, έστω και τηλεφωνικά. Αν πάλι τίποτα από αυτά δεν σας συγκινεί, τότε απλά επισκεφτείτε το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς για να αγοράσετε ότι τραβάει η όρεξή σας....Ίσως είναι η πιο σίγουρη και ασφαλής λύση.

Αν ωστόσο επιμένετε να φτιάξετε δικά σας γλυκά, αναζητήστε για αρχή απλές και εύκολες συνταγές με υλικά οικονομικά που μπορεί να βρει κανείς εύκολα στα σούπερ μάρκετ και στα συνοικιακά καταστήματα.

Σας δίνουμε μερικές γλυκές ιδέες από τη σελίδα «Με ό,τι έχει το ντουλάπι» της Ασημένιας Μήλιου, για το μπουφέ γλυκών του ρεβεγιόν σας. Μερικά εύκολα και πρωτότυπα γλυκά με παράδοση και πολλή αγάπη!

Μηλόπιτα με αγιασώτικα μήλα
Στη βάση του ταψιού και στην επιφάνεια 6 μήλα
Για το κεικ: 1 φλιτζάνι βούτυρο, 4 αυγά, 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 2 αλεύρι, 4 κουταλιές γάλα, 1 κουταλάκι μπεικιν, βανίλια, 1 κουταλάκι κανέλα....
Χτύπημα για λίγη ώρα στο μίξερ. Το απλώνουμε πάνω από μήλα που έχουμε τοποθετήσει σε βουτυρωμένο ταψάκι και βάζουμε άλλη μία στρώση μήλα στην επιφάνεια. Ψήνουμε 45 λεπτά σε μέτριο φούρνο. Μόλις κρυώσει ρίχνουμε άχνη ζάχαρη και κανέλα
Σοκολατόπιτα με Χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά
Βάζω δυο μαργαρίνες 600γρ κουβερτούρα 10 αυγά 1 φλιτζάνι αλεύρι και 2 φλιτζάνια ζάχαρη. Στο μικρότερο πυρέξ βάζω τα μισά .

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λιώνω το βιτάμ σε μπεν μαρι και την κουβερτούρα επίσης. Σε ένα μπολ βάζω την ζάχαρη και ανακατεύω με το λιωμένο βιτάμ για να λιώσει , προσθέτω τους κρόκους των αυγων, και την κουβερτούρα λιωμένη, και το αλεύρι. Χτυπάω τα ασπράδια καλά και τα βάζω στο μείγμα. Ανακατεύουμε το μείγμα προς τα κάτω ,σαν να σουβλίζουμε. Όταν είναι ένα ενιαίο μείγμα το βάζω στο πυρέξ και το ψήνω μέσα σε ταψι γεμάτο νερό κατά 3/4 . Ανάλογα τον φούρνο πάει το ψήσιμο. Προτείνουμε 45 λεπτά περίπου και παραμένει 5 λεπτά σε σβηστό φούρνο. Κόβουμε τη σοκολατόπιτα σε μικρά τετραγωνάκια. Στην συνέχεια χτυπάμε λίγη σαντιγί και βάζουμε από επάνω χριστουγεννιάτικα srpingls ( πράσινο - κόκκινο - άσπρο).

Το φαγητό
Συμβουλές για το φαγητό δεν μπορούμε να δώσουμε. Ο καθένας από εμάς έχει τα δικά του προσωπικά γούστα, ιδιαιτερότητες και τεχνικές για να φτιάξει νόστιμες λιχουδιές για το γιορτινό τραπέζι. Ωστόσο αν δεν το έχετε με τη μαγειρική ή δεν έχετε χρόνο να μαγειρέψετε ολόκληρο το τζελεμεντέ για το Ρεβεγιόν των Χριστουγέννων μην ανησυχείτε!

Η αποτελεσματικότερη και πιο δοκιμασμένη λύση σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι τα συνεταιρικά τραπέζια!! Μην ντραπείτε να ζητήστε βοήθεια από τους φίλους που θα καλέσετε στη γιορτή. Δοκιμάστε να φτιάξετε εσείς δύο από τα αγαπημένα σας φαγητά, μαζί με σαλάτες και συνοδευτικά και πείτε στους φίλους να φέρουν κι αυτοί τις δικές τους σπεσιαλιτέ να τις δοκιμάσετε όλοι μαζί.

Εμείς σας προτείνουμε μερικές παραδοσιακές λεσβιακές γεύσεις για τα Χριστούγεννα όπως είναι το χοιρινό με σέλινο και μπόλικο αυγολέμονο. Μπορείτε ακόμη να φτιάξετε κοτόπουλο ή γαλοπούλα γεμιστά στο φούρνο, κάποιο ρολό με κιμά και αν έχετε κέφι και μαστοριά λαχανοντολμάδες με φρέσκο λάχανο. Αν στην παρέα έχετε φίλο ή φίλη που του αρέσουν τα μερακλιδικα φαγητά, ζητήστε του να φτιάξει κεφτέδες, ντολμάδες ή μια πίτα με φρέσκα υλικά της εποχής.

Η καλύτερη πρόταση για πίτα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι πρασόπιτα και σπανακόπιτα ακόμη και μανιταρόπιτα για τους πιο γκουρμεδιάρηδες. Το καλό με τις πίτες είναι ότι δεν χρειάζεται να έχεις συγκεκριμένη συνταγή, παρά μόνο φρέσκα υλικά, φαντασία και μεράκι. Δοκιμάστε να βάλεστε στις πίτες σας, μυτιληνιά φέτα, λαδοτύρι, γραβιέρα Μυτιλήνης, ακόμη και μυτζίθρα. Προσθέστε μπόλικα μυρωδικά, όπως άννιθο, μαϊντανό και δυόσμο, φρέσκο ή αποξηραμένο. Σπάστε 2-3 αυγά και αν θέλετε λίγο πιο πλούσια γεύση μερικές φέτες μπέικον ή γαλοπούλα καπνιστή θα κάνουν τη διαφορά.

Στρώνουμε τραπέζι
Εντάξει, μαγειρέψαμε, φτιάξαμε και γλυκά ή πήραμε τα έτοιμα από το ζαχαροπλαστεί της γειτονιάς, στολίσαμε και δέντρο ...όλα καλά... τώρα πως στρώνουμε τραπέζι; Δεν χρειάζεται πανικός. Μόνο καλή διάθεση φαντασία και ευρηματικότητα. Αν δεν έχετε στο ντουλάπι ή το συρτάρι κάποιο Χριστουγεννιάτικο τραπεζομάντηλο, τότε προτιμήστε ένα λιτό λευκό τραπεζομάντηλο, ή κάποιο άλλο σε κόκκινο χρώμα ή χρυσοκίτρινο.

Γενικότερα μην προβληματίζεστε για τη διακόσμηση του τραπεζιού...Δεν έχει τόση σημασία! Φτιάξτε μια εικόνα όπως εσείς τη φαντάζεστε, με απλά γίηνα υλικά, φρούτα τις εποχής, κεριά και αρωματικά όπως τα ξύλα κανέλας και τα μικρά μοσκοκάρυδα!! Μια παλιά πιατέλα της γιαγιάς ή της μαμάς από την οικογενειακή προίκα, ένα σεμενάκι με δαντέλα ή ακόμη και μια παλιά κούκλα που διατηρεί της λάμψη και την ομορφιά της μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να κλέψουν την παράσταση στο Χριστουγεννιάτικο παραμύθι σας! Παραθέτουμε μερικές φωτογραφίες από το Ντουλάπι της Ασημένιας Μήλιου για να κλέψετε ιδέες εύκολα και γρήγορα!

Και τώρα, τι θα φορέσουμε;
Δεν έχει καμιά απολύτως σημασία το γεγονός ότι το ρεβεγιόν φέτος δεν θα γίνει σε ξενοδοχείο, κέντρο διασκέδασης ή εστιατόριο. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία που για τους γνωστούς λόγους, δεν αγοράσαμε καινούργια ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ. Δεν έχει καμιά σημασία που θα περάσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά σε στενό οικογενειακό κύκλο. Αυτό που μετράει πάνω απ’ όλα είναι να είμαστε λαμπεροί, κεφάτοι και όμορφοι όπως ακριβώς θα ήμασταν αν κάναμε γιορτές εκτός σπιτιού.

Μην περιορίστε λοιπόν τις ενδυματολογικές σας επιλογές, σε ρούχα απλά και άνετα, επειδή βρίσκεστε στο σπίτι. Το ρεβεγιόν θέλει λάμψη, χλιδή και λίγη μαγεία. Φορέστε λοιπόν εκείνο το ξεχασμένο από χρόνια φόρεμα ή κουστούμι, που βρίσκεται κρυμένο στη ντουλάπα. Ξέρεις, εκείνο που αγόρασε μια περιουσία σε μια στιγμή τρέλας, το φόρεσες μόνο μία φορά και μετά, δεν βρήκες ευκαιρία να το ξαναφορέσεις.

Πριν χτυπήσει το κουδούνι!
Λίγο πριν υποδεχτείτε τους καλεσμένους σας, κάντε μια χαλαρωτική κούρα ομορφιάς, ένα ζεστό μπάνιο με το αγαπημένο σας αφρόλουτρο. Φορέστε τα καλά σας εσώρουχα, φτιάξτε τα μαλλιά και το μακιγιάζ, αν είστε κυρίες, έτσι όπως θα το κάνατε αν είχατε επίσημη βραδινή έξοδο. Βάλτε την αγαπημένη σας μουσική και επιλέξτε ένα δυνατό κρασί ή ένα αρωματικό λικέρ, αν έχετε σπιτικό ακόμη καλύτερα, για να υποδεχτείτε τους καλέσμένους σας.

Η μαγεία ξεκινά και εσείς είστε έτοιμοι να περάσετε τα πιο ξεχωριστά και διαφορετικά Χριστούγεννα της ζωής σας! Το μόνο που χρειάζεστε είναι φαντασία, καλή διάθεση και αισιοδοξία...Ρεβεγιόν στο σπίτι λοιπόν; Ναι ρεβεγιόν στο σπίτι...Με λίγους και καλούς. Με αγάπη και ξεχωριστά συναισθήματα για να περάσουμε υγιείς και χαρούμενοι τα Χριστούγεννα του κορονοϊού και της καραντίνας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Bόλτα στο σπήλαιο του Αγίου Φίλιππου στο φαράγγι της Θερμής

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
ΓΕΥΣΗ

Platinum διάκριση για το Ούζο Βαρβαγιάννη

Στα Chefs’ Choice Awards 2024
ΑΤΖΕΝΤΑ

5η Ποδηλατάδα για τον Αυτισμό

Την Κυριακή 14 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Φροντίδα του Δάσους με τον Δήμο Μυτιλήνης

Δράσεις εκπαίδευσης και καθαρισμού στην περιοχή «Τσίγκος» για παιδιά και μεγάλους
ΑΤΖΕΝΤΑ

Παιδικές χαρές του κόσμου για τα παιδιά της Κένυας

Πασχαλινό μπαζάρ από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πασχαλινό πρόγραμμα για παιδιά στο «Λευκό Χαρτί»!

Κατασκευές, ιστορίες και παιχνίδι
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Σύγχρονες προκλήσεις στην εκπαίδευση και ανατροφή των παιδιών»

Εκδήλωση από την «Ενωμένη Ρωμηοσύνη» με την υποστήριξη του Συνδέσμου Πολυτέκνων Λέσβου