× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Υπογονιμότητα: Τι φταίει και πως θα την αντιμετωπίσεις

Από τον εξειδικευμένο Μαιευτήρα-Γυναικολόγο ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΛΑ

Δημοσίευση 22/12/2020

Υπογονιμότητα: Τι φταίει και πως θα την αντιμετωπίσεις

Υπογονιμότητα ονομάζεται η αποτυχία σύλληψης μετά από 12 μήνες σεξουαλικών επαφών χωρίς προφύλαξη και χωρίς χρήση αντισυλληπτικών μέσων. Χωρίζεται σε πρωτοπαθή(δεν έχει επιτευχθεί σύλληψη στο παρελθόν)και δευτεροπαθή(έχει επιτευχθεί).

Τα αίτια της υπογονιμότητας οφείλονται κατά 40% σε γυναικείους παράγοντες(παθήσεις κόλπου,τραχήλου,μήτρας-ενδομητρίου,σάλπιγγες ,ωοθήκες,διαταραχή ωοθυλακιορρηξίας,ενδοκρινολογικά,ψυχοσωματικά,ανοσολογικά κ.α),40 %σε ανδρικούς παράγοντες και 20 % ιδιοπαθής αιτιολογία.

Σημαντικό ρόλο παίζει η ηλικία της γυναίκας που καθορίζει το χρονικό διάστημα της αναμονής. Η συμβουλή που δίνεται είναι ότι πρέπει να απευθυνθούν σε εξειδικευμένο ιατρό της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όταν υπάρχει αδυναμία σύλληψης κατά την διάρκεια ενός έτος(γυναίκες νεώτερες των 35 ετών η 6 μήνες για άνω των 35).Η έναρξη της διερεύνησης μπορεί να ξεκινήσει και νωρίτερα εάν το ζευγάρι επιθυμεί ή επιβάλλεται από το ιατρικό ιστορικό των μελλοντικών γονιών.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι εγώ μαζί με τον καθηγητή κ.Ταρλαζη και την ομάδα του(μονάδα ιατρικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής FIVI διαβαλκανικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης) σας προσφέρουμε την δυνατότητα της διερεύνησης και λύσης των θεμάτων της υπογονιμότητας από την αρχή εώς και την γέννηση του/των παιδιών σας .Η συνεχής επαφή ,επικοινωνία με το ζευγάρι όπως η γνώση και συστηματική ανάλυση των ιατρικών δεδομένων εξασφαλίζουν κατά μεγάλο ποσοστό την επιτυχία.

Νομίζω ότι στον δύσκολο αυτό δρόμο που χρειάζεται να περάσουν κάποιοι για να γίνουν βιολογικοί γονείς χρειάζονται τουλάχιστον έναν άνθρωπο ιατρό εξειδικευμένο που θα τους σταθεί από την αρχή εώς το τέλος στην χαρά και στην λύπη με όλες τις δυσκολίες που θα προκύψουν λέγοντάς τους την αλήθεια δίνοντάς τους τις σωστές συμβουλές έτσι ώστε όλοι μαζί να χαρούμε την στιγμή τις γέννησης του/των παιδιών. Η αναπαραγωγική ιατρική με την βοήθεια της υψηλής τεχνολογίας και την γνώση εξασφαλίζουν λύση και επιτυχία, απλά είναι θέμα επιλογής των μελλοντικών γονέων.

Τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα να αντιμετωπίσει πρόβλημα με υπογονιμότητα;

Σωστή διατροφή ,αποφυγή ή μείωση του καπνίσματος, έλεγχος δεικτών γονιμότητας,έλεγχος για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ακόμη και η χρήση μεθόδου ψύξης ωαρίων αποτελούν τρόποι διασφάλισης της γονιμότητας. Η σωστή παρακολούθηση της αναπαραγωγικής λειτουργίας και ο έγκαιρος προγραμματισμός της διατήρησής της μπορεί να υλοποιηθεί από την συνεργασία του γυναικολόγου με την μέλλουσα μητέρα.

Πιστεύω ότι εάν η γυναίκα κάνει τους απαραίτητους γυναικολογικούς ελέγχους και ακολουθήσει πιστά και δίχως αντιρρήσεις τις συμβουλές του γυναικολόγου το ποσοστό που θα οδηγηθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση λόγω γυναικείου παράγοντα θα μειωθεί κατά πολύ.

Ποιές είναι οι εξετάσεις που πρέπει να κάνει μια γυναίκα πριν μπει στη διαδικασία τεκνοποίησης;

Όλες οι εξετάσεις πρέπει να προγραμματιστούν μετά από την πρώτη επίσκεψη στον εξειδικευμένο ιατρό. Πάντα πρέπει να γίνονται λογικά βήματα προς την διερεύνηση και λύσεις των θεμάτων υπογονιμότητας με τις απαραίτητες εξετάσεις που πολλές φορές διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα αναλόγως των δεδομένων και αιτιών που έχουμε.

Στην πρώτη φάση γίνονται γενικές εξετάσεις που χωρίζονται σε αιματολογικές (γενική αίματος, ηλεκτροφόρηση, αιμοσφαιρίνης, αντισώματα ερυθράς-κυτταρομεγαλοϊου-τοξοπλάσματος,ηπατίτιδας B,C,HIV I-II,έλεγχος για σύφιλη και κυστική ίνωση)και γυναικολογικές (ενδοκολπικό υπερηχογράφημα, τεστ Παπανικολάου, ενδοκολπικές καλλιέργειες ,εξέταση μαστού ,μαστογραφία αν η μέλλουσα μητέρα είναι άνω των 35 ετών.)

Μετά ξεκινούν οι εξειδικευμένες (όπως είναι το ορμονικό προφίλ της γυναίκας, η εξέταση βατότητας των σαλπιγγών καθώς ανίχνευση ανωμαλιών της μήτρας και του ενδομητρίου, και άλλες )που καθορίζονται από τον εξειδικευμένο ιατρό που έχοντας ως γνώση την αναπαραγωγική κατάσταση της γυναίκας και με άξονα την εξασφάλιση της υγείας της μέλλουσας μητέρας, θα καθορίσει.

Η συμβουλή μου ,οι εξετάσεις που πρέπει να γίνουν είναι αρκετές ,αφήστε τον ιατρό που έχετε επιλέξει να σας ορίζει τι και πότε πρέπει να κάνετε έτσι ώστε να έχει νόημα.

Τι ρόλο παίζει η ψυχολογία στην υπογονιμότητα;

Λογικό είναι η γυναίκα να έχει επηρεαστεί ψυχολογικά .Το άγχος η αυτοενοχή και άλλα συναισθήματα που πλημμυρίζουν την αβεβαιότητα που υπάρχει επιβαρύνουν την ψυχολογία της. Εδώ το πιο σημαντικό ρόλο έχει ο εξειδικευμένος ιατρός ο οποίος έχει υποχρέωση με τον τρόπο του να επιφέρει την γαλήνη.

Η προσωπική επαφή ,μέσω τις συζήτησης και των αναλύσεων των δεδομένων, καθώς επίσης η εμπιστοσύνη που πρέπει να δημιουργηθεί ανάμεσα στον εξειδικευμένο ιατρό και την μέλλουσα μητέρα με γνώμονα την αλήθεια θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογία της.

Εάν η γυναίκα εμπιστευτεί τον ιατρό της ,γνωρίζει όσο μπορεί τι και γιατί γίνεται και αφήσει το παρελθόν πίσω τότε έχει γίνει το πιο σημαντικό βήμα για την ψυχική της ηρεμία .Εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια, ανθρωπιά, αλληλοκατανόηση είναι απαραίτητα στοιχεία τόσο για την ψυχική ηρεμία της γυναίκας όσο και για του εξειδικευμένου ιατρού που θέλει να βοηθήσει και όχι να βλάψει ούτε την μελλοντική μητέρα μα ούτε και το/τα παιδιά που θα έλθουν στο κόσμο αυτό.

Είναι ακριβή η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή;

Το κόστος της διερεύνησης εξαρτάται από τον σωστό προγραμματισμό του εξειδικευμένου ιατρού και την εφαρμογή του από τους μελλοντικούς γονείς.
Η υλική τιμή(κόστος) καθορίζεται από τις ιατρικές πράξεις, εξετάσεις ,φαρμακευτική αγωγή και την μέθοδο που πρέπει να ακολουθήσουμε για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οπότε αναλόγως την παθολογία υπάρχει και το αντίστοιχο υλικό κόστος.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς;

Εγώ ως Ιωάννης Σαλάς ,γιος του Παναγιώτη Σαλά ιατρού που πολλοί γνωρίσατε και αγαπήσατε, έχοντας λάβει υπόψη μου την ευθύνη του ονόματος που φέρω και μετά από την εκπαίδευση που έλαβα σε μια από τις παλαιότερες και γνωστότερες σχολές της Αναπαραγωγικής ιατρικής του κόσμου Γερμανία ,KIEL και μαζί με τον παγκοσμίως γνωστό ιατρό επιστήμονα Καθηγητή κ. Ταρλαζή και την ομάδα του θέλω να προσφέρω τις γνώσεις μου και την εμπειρία μου, 10 ετών ,για το δικαίωμά σας να γίνεται βιολογικοί γονείς έχοντας πάντα υπόψη την ευθύνη μου για την γέννηση τουλάχιστον ενός υγιούς παιδιού και λαμβάνοντας υπόψη μου την ηθική υποχρέωση να διασφαλίσω μια ομαλή εγκυμοσύνη.

Στοιχεία Επικοινωνίας-Ραντεβού
Τηλέφωνο: 22510 21040, 6949 504250
E-mail: [email protected]
Ωράριο: Πρωϊνά: Δευτέρα έως Σάββατο 09:00-14:00 Απογεύματα: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 18:00-20:30

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ