× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έχουν το οικόπεδο, τρέχουν για το δρόμο

Από τα όρια του Δήμου δυτικής Λέσβου ο δρόμος που θα οδηγεί στο νέο ΚΥΤ. Ανησυχία στην Αγία Παρασκευή αφού αποτελεί μέρος της πρόσβασης από το χωριό στον Άγιο Χαράλαμπο

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 21/12/2020

Έχουν το οικόπεδο, τρέχουν για το δρόμο
Η κόκκινη γραμμή δεξιά του κεντρικού δρόμου προς το ΧΥΤΑ οδηγεί και στον Άγιο Χαράλαμπο


Κι ενώ το οικόπεδο για την δημιουργία για το νέο ΚΥΤ έχει οριοθετηθεί στη θέση Βάστρια στο λεγόμενο «κτήμα Ελευθεράκου», παρά τις σοβαρές αντιδράσεις από πλευράς τοπικών κοινωνιών της δημοτικής ενότητας Θερμής, προβλήματα φαίνεται να προκύπτουν όσον αφορά την πρόσβαση σε αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόφαση για τη δημιουργία δρόμου μετά το ΧΥΤΑ προς Καράβα εγκαταλείπεται. Κι αυτό παρά το ότι η δημιουργία του είχε διαρρεύσει από το Υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου.

Στελέχη του υπουργείου την Παρασκευή και το Σαββάτο είχαν σειρά επαφών με σκοπό να γίνει αποδεκτός ο νέος σχεδιασμός που περιλαμβάνει τη δημιουργία στην ουσία ενός νέου οδικού άξονα που θα συνδέει το ανατολικό με το κεντρικό νησί. Πρόκειται για τον υπάρχοντα χωματόδρομο που οδηγεί από το Διαβολόρεμα στο ΧΥΤΑ και στη συνέχεια στην Καράβα ο οποίος θα ασφαλτοστρωθεί. Προβλέπεται λίγες εκατοντάδες μέτρα πριν το ΧΥΤΑ να φτιαχτεί ο νέος δρόμος που θα οδηγεί στο ΚΥΤ. Πρόκειται για ένα μικρού πλάτους αγροτικό δρόμο ο οποίος θα διαπλατυνθεί, θα γίνουν τα απαραίτητα τεχνικά έργα και θα ασφαλτοστρωθεί. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες το Σαββάτο στο χώρο του ΧΥΤΑ έγινε συνάντηση στελεχών του Υπουργείου και ιδιοκτητών κτημάτων απ’ όπου θα περάσει ο νέος δρόμος. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ιδιοκτήτες δέχθηκαν να παραχωρήσουν έναντι αμοιβής τις απαραίτητες εκτάσεις.

Ανήκει στη δυτική Λέσβο
Ενώ όμως όλα φαίνεται πως έβαιναν καλά για τη δημιουργία του νέου ΚΥΤ προβληματισμό δημιουργεί η κινητικότητα που από χθες το πρωί άρχισε να υπάρχει στο Δήμο Δυτικής Λέσβου. Ο δρόμος που θα χρησιμοποιηθεί για την πρόσβαση στο ΚΥΤ δεν ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Μυτιλήνης αλλά στα διοικητικά όρια του Δήμου Δυτικής Λέσβου που επανειλημμένα στο παρελθόν έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θέλει να έχει καμία σχέση σε κανένα σημείο του με τη νέα δομή. Ο Δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος φέρεται να συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αλλά δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο «παιχνίδι» και η Αγία Παρασκευή
Στην ιστορία όμως φαίνεται πως πλέον εμπλέκεται και η Κοινότητα της Αγίας Παρασκευής τόπος καταγωγής και «κάστρο» του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπου Αθανασίου ο οποίος και μαζί με το Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη φέρονται ως αυτοί που υπέδειξαν το χώρο για τη νέα δομή.

Μέρος του νέου δρόμου που θα οδηγεί στο ΚΥΤ ανήκει στα διοικητικά όρια της Κοινότητας Αγίας Παρασκευής. Ενώ αποτελεί και μέρος του περίπου 10 χιλιομέτρων δρόμου που οδηγεί από την Αγία Παρασκευή στο «Γέρο», στο παρεκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους, σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό της Αγίας Παρασκευής και το παραδοσιακό εκεί πανηγύρι του χωριού. Ένθεν κακείθεν του δρόμου υπάρχουν επίσης και ιδιοκτησίες με κτηνοτροφικές κυρίως δραστηριότητες κατοίκων της Αγίας Παρασκευής.

Ενώ πλέον δεδομένου και του δρόμου η Αγία Παρασκευή είναι ο πλέον κοντινός οικισμός στο ΚΥΤ. Και μάλιστα με μια διαδρομή της οποίας μεγάλο μέρος είναι δασικές εκτάσεις. «10 χιλιόμετρα είναι όσα χώριζαν τη Μυτιλήνη από τη Μόρια. Δε στάθηκαν ικανά να σταματήσουν κανέναν από τη Μόρια να βρεθεί στη Μυτιλήνη» έλεγαν χαρακτηριστικά χθες στο χωριό. Που αρχίζει να ανησυχεί σοβαρά. Με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημιουργία μιας ακόμα εστίας αντίδρασης στη δημιουργία του νέου ΚΥΤ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Με κινητοποίηση θα υποδεχθούν οι γιατροί τον υπουργό Υγείας

Ο Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου ανακοίνωσε στάση εργασίας για την Τρίτη 30 Απριλίου και καλεί σε κινητοποίηση
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκδήλωση για την ημέρα της Ευρώπης

Από το Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης, το 2ο ΓΕΛ Φλώρινας και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά Χανίων
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΥΓΕΙΑ

«Υποδοχή» στον Αδωνι ετοιμάζει το Εργατικό Κέντρο

Καλεί σωματεία και φορείς να θέσουν αιτήματα και διεκδικήσεις
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εδωσαν τρόφιμα σε πολίτες που έχουν ανάγκη

Δράση στον Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

40 μικροί «λογοτέχνες»

Στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εξι μήνες σε αναστολή γιατί… άνοιξαν λάκκο σε αρχαιολογικό χώρο

7 άτομα καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης για «εργασίες» στου Απελή