× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ξεκινούν τη Δευτέρα οι μετακινήσεις ζώων για άμεση σφαγή

Βελτιωμένη η κατάσταση στα κοπάδια του νησιού μας, τα οποία επλήγησαν το τελευταίο δίμηνο από καταρροϊκό πυρετό σύμφωνα με τον Πανάγο Κουφέλο

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 20/12/2020

Ξεκινούν τη Δευτέρα οι μετακινήσεις ζώων για άμεση σφαγή

Σε ύφεση βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες η επιζωοτία του Καταρροϊκού πυρετού, η οποία ευτυχώς δεν εμφανίζει νέα κρούσματα στα κοπάδια του νησιού μας. Στη θετική αυτή εξέλιξη για την κτηνοτροφία της Λέσβου αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 FM και την εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου και Αγροτικής Οικονομίας Πανάγος Κουφέλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταξύ άλλων ο Παν. Κουφέλος σημείωσε ότι το προηγούμενο διάστημα ήταν αρκετά δύσκολο για την Κτηνιατρική Υπηρεσία με δεδομένο ότι σημειώθηκε μεγάλη έξαρση της επιδημίας στις εκτροφές του νησιού μας με την εκδήλωση πολλών κρουσμάτων. «Πιστεύω, σημείωνει ο Παν. Κουφέλος ότι αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι μας, είτε από κακή ενημέρωση, είτε από φόβο δεν δήλωναν την ασθένεια και τα ύποπτα συμπτώματα στην αρμόδια υπηρεσία ώστε να ληφθούν τα σχετικά μέτρα.

Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε περισσότερες από 116 εκτροφές και εκεί εντοπίστηκαν 35 περίπου εκτροφές με κρούσματα του ορότυπου 4 ο οποίος υπάρχει και στην υπόλοιπη Ελλάδα και του ορότυπου 16 που υπάρχει μόνο στη Λέσβο. Ανάλογο πρόβλημα εντοπίστηκε και σε άλλα νησιά, όπως η Λήμνος και η Ικαρία».

Τελειώνει η καραντίνα 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ευχάριστο της υπόθεσης ωστόσο όπως σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης, είναι το γεγονός ότι την ερχόμενη Δευτέρα βγαίνει το νησί μας από την καραντίνα της μετακίνησης ζώντων ζώων για άμεση σφαγή και έτσι οι μετακινήσεις των ζώων θα μπορούν να γίνουν κανονικά. «Όλη αυτή η κατάσταση, σημειώνει ο Παν. Κουφέλος, επηρέασε αρνητικά την αγορά του κρέατος με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλη πτώση των τιμών το προηγούμενο διάστημα. Σήμερα είναι καλύτερα τα πράγματα, η τιμή σημειώνει ανοδική πορεία και ευχόμαστε να υπάρξει σταθεροποίηση τις επόμενες εβδομάδες».

Πλαστές ασφαλιστικές ενημερότητες 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο αντιπεριφερειάρχης Παν. Κουφέλος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης και στην καθυστέρηση που παρατηρείται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των οριστικών πινάκων. «Ο λόγος που γίνεται αυτό, σημείωσε, είναι επειδή εντοπίστηκαν ορισμένοι φάκελοι με πλαστές ασφαλιστικές ενημερότητες στις αιτήσεις των ενστάσεων. Αναγκαστήκαμε λοιπόν να στείλουμε το σύνολο των φακέλων προς έλεγχο στον ΕΦΚΑ προκειμένου να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Υπολογίζουμε ότι η διαδικασία πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί και έτσι τα αποτελέσματα και οι οριστικοί πίνακες θα βγούν στον αέρα τις επόμενες μέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόσθετοι πόροι 

Αναφερόμενος ο Π. Κουφέλος στην προοπτική διάθεσης επιπλέον πόρων στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης που είναι σε εξέλιξη ώστε να ενταχθούν σε αυτά περισσότερες προτάσεις, σημείωσε ότι αυτό θα γίνει, εάν είναι εφικτό, μέσα στο 2021 όταν κλείσουν όλα τα προγράμματα και γίνει η σχετική κατανομή των αδιάθετων πόρων. «Από αυτή την κατανομή, σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης ευελπιστούμε να λάβουμε ένα σημαντικό ποσό, ώστε να ενταχθούν περισσότερες προτάσεις».

Τα μέτρα που δεν άνοιξαν...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αντιπεριφερειάρχης παραδέχθηκε πάντως, ότι πολλά μέτρα και υπομέτρα προγραμμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως το μέτρο 8 και το υπομέτρο 4.2.3., δεν κατάφεραν να ανοίξουν. Να θυμίσουμε ότι στο υπομέτρο 4.2.3 αναφέρθηκε στο πλαίσιο συνέντευξής του στο «Ν» και ο βιοκαλλιεργητής Νίκος Μιχαηλάρας από τα Πάμφιλα ο οποίος ενδιαφερόταν να καταθέσει πρόταση για την δημιουργία μικρής τυποποιητικής μονάδας. «Δυστυχώς τα μέτρα αυτά δεν άνοιξαν ποτέ, διότι προφανώς το Υπουργείο θεωρούσε ότι δεν υπήρχε αρκετά μεγάλος αριθμός επενδυτών για να καταθέσουν προτάσεις. Έτσι παρά τις προσπάθειές μας, έμειναν στα αζήτητα δύο σημαντικά προγράμματα τα οποία θα βοηθούσαν νέους επαγγελματίες και καταρτισμένους καλλιεργητές να ανανεώσουν τις καλλιέργειές τους και να δημιουργήσουν μικρά τυποποιητήρια».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα Αριστερά: Μπάχαλο στις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων πριν το Πάσχα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου βλέπει η Νέα Αριστερά

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προγράμματος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων ‑ απολύσεων στο Βόρειο Αιγαίο

Τα στοιχεία της Εργάνη για το πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνουν την δημιουργία 388 θέσεων εργασίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται οι πενταετίες συμβάσεις στις άγονες γραμμές

Πρώτη εμφάνιση του λιμανιού της Πέτρας στις γραμμές αποκλειστικής εξυπηρέτησης που προτείνει το υπουργείο Ναυτιλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων λόγω καιρού

Δείτε εδώ πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια των πλοίων Group Attica για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου