× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γενική Συνέλευση πριν το τέλος του χρόνου για τη ΔΕΔΑΠΑΛ(;)

Φουντώνει το πολιτικό παρασκήνιο και οι κινήσεις τακτικής στη σκακιέρα της ΔΕΔΑΠΑΛ. Νέους αντιπροσώπους εξέλεξε ο Δήμος Μυτιλήνης. Στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά προσφεύγει η Δυτική Λέσβος

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 27/11/2020

Γενική Συνέλευση πριν το τέλος του χρόνου για τη ΔΕΔΑΠΑΛ(;)

Συμπληρώνεται σιγά σιγά το παζλ των νέων αντιπροσώπων που θα εκπροσωπήσουν τους τρεις βασικούς μετόχους στη Γενική Συνέλευση της Διαδημοτικής Επιχειρησης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΔΕΔΑΠΑΛ), η οποία εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του 2020.

Βέβαια, το παρελθόν και το βαρύ ιστορικό της ΔΕΔΑΠΑΛ, η οποία αποτελεί ως γνωστόν ένα ακόμη μελανό σημείο στις σχέσεις των δύο δημάρχων του νησιού μας, έχει αποδείξει ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξουν ανατροπές και εκπλήξεις.

Απόφαση που διχάζει

Η απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, στον οποίο είχε προσφύγει η Δυτική Λέσβος καταθέτοντας ένσταση κατά της  απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοικησης Αιγαίου, να συμπεριληφθεί η ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου  στο μετοχολόγιο της Διαδημοτικής Επιχείρισης, απορρίφθηκε, γεγονός που απογοήτευσε ιδιαίτερα τη Δημοτική Αρχή Βέρρου που θεωρεί ότι ξεκάθαρα πίσω από αυτές τις αποφάσεις που ευνοούν κάτα βάση τη Μυτιλήνη, υπάρχει πολιτικός δάκτυλος και παρεμβάσεις από συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Η βασική διαφωνία του Δήμου Δυτικής Λέσβου, στην οποία βασίστηκε  η προσφυγή, είναι ότι το 2018 ψηφίσθηκε  ο νόμος 4555 ο οποίος σε συγκεκριμένες παραγράφους του, απαγορεύει ρητά τη συμμετοχή Νομικών Προσώπων όπως είναι ΠΕΔ στο μετοχικό κεφάλαιο των ΦΟΔΣΑ.

Διοικητικό Εφετείο και Ασφαλιστικά μέτρα

Το επόμενο βήμα της Δημοτικής Αρχής Βέρρου ήταν να καταθέσει Διοικητική Προσφυγή στο Εφετείο Πειραιά και Ασφαλιστικά Μέτρα για τη μη εφαρμογή της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έως ότου τελεσιδικήσει η απόφαση.

Οι νέοι μέτοχοι Μυτιλήνης και ΠΕΔ

Την ίδια ώρα ο Δήμος Μυτιλήνης στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη δια περιφοράς, εξέλεξε τους μετόχους οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν το Δήμο Μυτιλήνης στην  πρώτη Γενική Συνέλευση όπου θα γίνει τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας.

Οι νέοι μέτοχοι της Εταιρείας από την πλευρά του Δήμου Μυτιλήνης είναι οι Παράσχος Μανούσος με 999 μετοχές, η Εριφύλη Γιαννάκα με 600 μετοχές, ο Παναγιώτης Κατσαβέλλης, ο Ιωάννης Άνεμος, ο Κωνσταντίνος Κουνέλλης και η Δήμητρα Αλεξανδρή που πήραν από 548 μετοχές.

Αναπληρωματικά μέλη των παραπάνω μετόχων από το Δήμο Μυτιλήνης είναι ο Στρατής Τζιμής, ο Παναγιώτης Τσακύρης, ο Γιώργος Φλώρος και ο Στρατής Δαγκλής. Από την αντιπολίτευση αναπληρωματικοί είναι ο Θεόδωρος Βουνατσής από την παράταξη Μαμάκου και η Μυρσίνη Ανδριώτη από την παράταξη Ζαφειρίου.

Την προηγούμενη εβδομάδα εξάλλου, στην τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Βορείου Αιγαίου ορίστηκαν ως εκπρόσωποι της, στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΔΑΠΑΛ οι Δημήτρης Βαρβαγιάννης και Γιάννης Βατός. Αναπληρωματικοί θα είναι οι Μιχάλης Μαμάκος και Παναγιώτης Ζαφειρίου. Οι δύο νέοι εκπρόσωποι μοιράζονται τις 1.500 μετοχές που έχει η ΠΕΔ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΔΑΠΑΛ.

Από την πλευρά του ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, στην ερχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα ορίσει τους δικούς του αντιπροσώπους στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΔΑΠΑΛ κατανέμοντας αναλόγως τις 2.809 μετοχές που διαθέτει.

Η εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Διαδημοτικής Επιχείρησης αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη δεύτερη συνεδρίασή της, μετά την τροποποίηση του καταστατικού και την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασικών που απαιτούνται.

Φαβορί για την προεδρία ο Κατσαβέλλης

Σύμφωνα με πληροφορίες επικρατέστερο όνομα για τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας είναι ο σημερινός αντιδήμαρχος Οικονομικών της Μυτιλήνης Παναγιώτης Κατσαβέλλης, ο οποίος θεωρείται γενικά ένα πρόσωπο που υπό ορισμένες συνθήκες θα γίνει αποδεκτό και από τη Δυτική Λέσβο. Θέση κλειδί στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αναμένεται να αναλάβει ο Γιάννης Βατός ο οποίος πιθανόν προορίζεται για τη Θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου. Το εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο θα απολείται από 5 μέλη από τη Μυτιλήνη, 3 από τη Δυτική Λέσβο και 1 μέλος από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Βορείου Αιγαίου.

Γενική Συνέλευση χωρίς Δυτική Λέσβο;

Σε περίπτωση τώρα που η Δυτική Λέσβος δεν προσέλθει στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων, δεν αποκλείεται ο Δήμος Μυτιλήνης και η ΠΕΔ να αγνοήσουν την απουσία της και να προχωρήσουν μόνοι τους τη διαδικασία έχοντας στα χέρια τους τα 3/5 των μετοχών, σύμφωνα με τη νομοθεσία των Ανωνύμων Εταιρειών. Φυσικά ούτε και αυτό το σενάριο είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει αφού ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έχει καταθέσει Ασφαλιστικά Μέτρα κατά της εφαρμογής της απόφασης του Διοικητή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τα οποία σε περίπτωση που τα κερδίσει θα υπάρξουν εξελίξεις στην κατανομή των μετοχών και στη συμμετοχή της ΠΕΔ.

Έργα 20 εκατομμυρίων ευρώ

Μπορεί το γραφειοκρατικό μέρος της ιστορίας της ΔΕΔΑΠΑΛ με την κατανομή των μετοχών και τα πολιτικά παιχνίδια ισχύος που παίζουν οι δύο δήμοι να αφορούν ελάχιστα τους απλούς πολίτες, ωστόσο η σωστή λειτουργία της συγκεκριμένης Διαδημοτικής Επιχείρησης είναι ένα ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό για την ανάπτυξη του νησιού μας και την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία έχει σχεδιάσει και προχωρούν έργα και μελέτες 20 εκατομμυρίων ευρώ, όπως τα πράσινα σημεία, η κατασκευή νέου κυττάρου στο ΧΥΤΑ, σύστημα ανακύκλωσης και μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων. Τα έργα αυτά είτε έχουν κατατεθεί ως προτάσεις στο ΕΣΠΑ περιμένοντας έγκριση, είτε έχουν ενταχθεί και προχωρά ο σχεδιασμός της υλοποίησής τους.

Παράλληλα η ΔΕΔΑΠΑΛ ως γνωστόν χρησιμοποιείται και από τους δύο δήμους για την ενίσχυση των υπηρεσιών καθαριότητας, και όχι μόνο, με υπαλλήλους που έχουν προσληφθεί με συμβάσεις έργου και οι οποίες αναμένεται να λήξουν έως το τέλος του χρόνου.  

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Νοσηρό παρασκήνιο για τη νέα διοίκηση της ΔΕΔΑΠΑΛ»

Καταγγελία από τον πρώην αντιδήμαρχο και εν αργία δημοτικό σύμβουλο Μυτιλήνης, Γιώργο Κατζανό
ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση Βορίδη ‑ ΚΕΔΕ για το νέο νομοσχέδιο της Αυτοδιοίκησης

Μπαίνει πλαφόν στην εκλογή παρατάξεων – καταργούνται οι κάλπες των κοινοτήτων – ο νικητής παίρνει τα 3/5 των συμβούλων
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΩΡΙΑ

«Καταργούν την κάλπη των κοινοτήτων και τις πολύ μικρές κοινότητες»

Τους φόβους για περαιτέρω συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων και πιθανή κατάργηση των κοινοτήτων εξέφρασε ο πρόεδρος του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου Κίμων Χρυσίδης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Προειδοποίηση έντονων καιρικών φαινομένων

Καταιγίδες από αύριο το απόγευμα, κρύο και χαμηλές θερμοκρασίες από Τετάρτη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μικροπροβλήματα και πτώσεις δέντρων από τη νεροποντή

Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των δύο Δήμων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση Κύτελη στον πρώην αντιδήμαρχο Κ. Κατσαρό

«Επιδερμική ανάλυση και στρέβλωση της πραγματικότητας»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο.... Αγιος Θεράποντας να βάλει το χέρι του!

«Φύκια για μεταξωτές κορδέλες» και τα τελευταία τρία από τα 18 εκατομμύρια «καθρεφτάκια» που απέσπασε ο Στρατής Κύτελης έναντι της αποδοχής δημιουργίας νέου ΚΥΤ
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΕΛΛΑΔΑ

Με Βορίδη και Πέτσα, συνεδριάζει η ΚΕΔΕ

Αναμένεται να συζητηθεί ο νέος εκλογικός νόμος της Αυτοδιοίκησης για την κατάργηση απλής αναλογικής και της κάλπης των κοινοτήτων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελία για την ντροπή στα Τσαμάκια

Την άμεση αποκατάσταση της εικόνας του μνημείου των εκτελεσμένων που βεβηλώθηκε από τη ΔΕΗ και το Δήμο Μυτιλήνης ζητάνε με δημόσια παρέμβαση οι «Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πράσινη επένδυση στο Σίγρι

40.000 ελιές κι ένα ελαιοτριβείο πρότυπο αρχιτεκτονικής και παραγωγικής διαδικασίας, μεταμόρφωσαν την ερημοποιημένη γη. Η ανάπτυξη μπορεί να έχει μυρωδιά πολιτισμού της ελιάς
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΔΡΑΣΕΙΣ

80 απολιθωμένοι κορμοί 20 εκατομμυρίων ετών!

Αποκαλύπτονται συνεχώς ευρήματα κατά την διάρκεια των σωστικών ανασκαφών στον οδικό άξονα Καλλονής – Σιγρίου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Ο Δήμος Μυτιλήνης είναι σύμφωνος ‑ από πότε; ‑ στη νέα δομή»

«Συμφωνία κάτω από το τραπέζι» με Κύτελη, αποκάλυψε ο Μηταράκης από τη Χίο μετά τις συναντήσεις του με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας. Και στις Βρυξέλλες συζητούν και συμφωνούν για εμάς... χωρίς εμάς
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ