× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το χάος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Σε απόγνωση διευθυντές, δάσκαλοι και γονείς- Τεράστιες ελλείψεις σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 16/11/2020

Το χάος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Το απόλυτο χάος επικρατεί από το πρωί της Δευτέρας, στα Δημοτικά Σχολεία και νηπιαγωγεία του νησιού μας καθώς  και στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, σχετικά με τη λειτουργία της τηλεκπαίδευσης αφού κανείς δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής πως και με ποιο τρόπο θα λειτουργήσει το σύστημα από την Τετάρτη και φυσικά πως θα συμμετέχουν στη διαδικασία οι μαθητές που δεν διαθέτουν στο σπίτι τους τον απαραίτητο εξοπλισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2-3 τάμπλετ για κάθε σχολείο 

Το «Ν» επικοινώνησε με διευθυντές Δημοτικών Σχολείων του νησιού μας, οι οποίοι δεν έκρυψαν την απόγνωσή τους. Όπως είπαν δέχονται βροχή τηλεφωνημάτων από απελπισμένους γονείς οι οποίοι δηλώνουν πως δεν έχουν επάρκεια ηλεκτρονικών συσκευών στο σπίτι και ζητούν από το σχολείο να τους χορηγήσει. Το κάθε σχολείο ωστόσο, στην καλύτερη περίπτωση διαθέτει 2 – 3 τάμπλετ τα οποία σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των παιδιών.

Υπάρχουν προβλήματα 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενη στο θέμα η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου Καίτη Στρατάκη αναγνώρισε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και ότι δεν θα καλυφθούν οι ανάγκες σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό όλων των παιδιών που έχουν κάνει σχετική αίτηση στα σχολεία.

«Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι δεν υπάρχει επάρκεια ηλεκτρονικών συσκευών στα σχολεία μας και ότι οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες. Για το λόγο αυτό άλλωστε δεν επιθυμούσαμε τη λύση της αναστολής λειτουργίας των σχολείων.

 Από το πρωί σε συνεργασία με τους Διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να επιλύσουμε τα όποια προβλήματα τεχνικά και πρακτικά που υπάρχουν, να δοκιμάσουμε τα συστήματα να ενημερώσουμε τους γονείς και να βαδίσουμε γενικότερα με βάσει τις εγκυκλίους που υπάρχουν. Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Την Τετάρτη όταν ξεκινήσει η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πολλοί από τους μαθητές μας δεν θα είναι σε θέση να παρακολουθήσουν το μάθημα, είτε επειδή το σύστημα δεν θα μπορεί να σηκώσει το φόρτο της  ηλεκτρονικής αυτής διαδικασίας, είτε επειδή πολλά παιδιά δεν θα έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Από εκεί και πέρα η οδηγία που δίνουμε στα σχολεία, Δημοτικά και Νηπιαγωγεία είναι να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια οι εκπαιδευτικοί να κρατήσουν επαφή με τους μαθητές με κάθε τρόπο, είτε με σύγχρονη εκπαίδευση (εξ αποστάσεως εκπαίδευση) είτε μέσω εργασιών που θα στέλνουν στους γονείς των παιδιών. Όπου δεν υπάρχει δυνατότητα να προχωρά η παράδοση του μαθήματος, καλύτερα να μην γίνεται. Αρκεί τα παιδιά να διατηρούν με κάθε δυνατό τρόπο την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση ακόμη και τηλεφωνικά 

Αναφερόμενος στο θέμα ο υπεύθυνος σύμβουλος για θέματα πληροφορικής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο βόρειο Αιγαίο, Γιάννης Συρρής σημειώνει μεταξύ άλλων ότι οι οδηγίες του Υπουργείου αναφέρουν ότι τα παιδιά θα πρέπει με κάθε τρόπο να συμμετέχουν στο μάθημα, ακόμη και με σταθερό τηλέφωνο εάν δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα. «Η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, δήλωσε στο «Ν» ο Γ.Συρρής,  είναι πολύ δύσκολη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική παρουσία μαθητή και δασκάλου στο σχολείου και την αλληλεπίδραση που υπάρχει μεταξύ τους στην τάξη. Η διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι μια λύση ανάγκης και μόνο ως τέτοια την αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να λύσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν στα σχολεία μας και να δώσουμε πρόσβαση στο μάθημα σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό μαθητών γίνεται. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αρκετοί υπολογιστές και τάμπλετ στο σπίτι, τα μαθήματα μπορούν να γίνουν και με κινητό τηλέφωνο τελευταίας τεχνολογίας το οποίο διαθέτει κάμερα ενώ η οδηγία του Υπουργείου είναι να χρησιμοποιηθούν ακόμη και σταθερά τηλέφωνα για να ακούει ο μαθητής το μάθημα και την παράδοση σε περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής σύνδεσης με κανένα άλλο τρόπο. Την πρώτη μέρα πιθανόν θα υπάρξουν προβλήματα, με το σύστημα της πλατφόρμας και την αστάθεια του δικτύου, Ευελπιστούμε ότι θα αντιμετωπιστούν γρήγορα και ότι η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί έως το τέλος της εβδομάδας».

Εντωμεταξύ σύμφωνα με ενημέρωση που απέστειλαν σήμερα Δευτέρα οι Διευθυντές των σχολείων στους γονείς, η επιλογή των μαθητών που θα λάβουν ηλεκτρονικό εξοπλισμό, θα γίνει με κοινωνικά κριτήρια. Ειδικότερα τα τάμπλετ θα χορηγηθούν με βάση το εισόδημα της οικογένειας , την ανεργία γονέων, την ιδιότητα μέλους μονογονεïκής, πολύτεκνης, τρίτεκνης ή ορφανικής οικογένειας και την ύπαρξη  ειδικών δυσκολιών μάθησης. Οι ενδιαφερόμενοι γονείς θα πρέπει να καταθέσουν σχετική αίτηση στα σχολεία που φοιτούν τα παιδιά τους.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο 6ο Μαθητικό Συνέδριο της Αθήνας

Μαθητές από το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Τριανταφυλλοπούλου του Κάτω Τρίτους- Θερμά συγχαρητήρια από τη διευθύντρια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Ξεκινά Ιατρείο Μνήμης, Ανοιας και Νόσου Πάρκινσον στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου

Για την τηλεϊατρική και τις δράσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και τις συνεργασίες μιλά στο «Ν» η πρόεδρος του 1ου ΤΟΠΦΥ Λέσβου, Ελένη Μακρή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Παραδόθηκε το προσφυγικό νεκροταφείο στον Δήμο Μυτιλήνης

Μια τελετή που άργησε πολλά χρόνια και ένα έργο στο Κάτω Τρίτος σε ένδειξη ανθρωπιάς για εκείνους που χάθηκαν στη θάλασσα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ