× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το χάος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Σε απόγνωση διευθυντές, δάσκαλοι και γονείς- Τεράστιες ελλείψεις σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 16/11/2020

Το χάος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Το απόλυτο χάος επικρατεί από το πρωί της Δευτέρας, στα Δημοτικά Σχολεία και νηπιαγωγεία του νησιού μας καθώς  και στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, σχετικά με τη λειτουργία της τηλεκπαίδευσης αφού κανείς δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής πως και με ποιο τρόπο θα λειτουργήσει το σύστημα από την Τετάρτη και φυσικά πως θα συμμετέχουν στη διαδικασία οι μαθητές που δεν διαθέτουν στο σπίτι τους τον απαραίτητο εξοπλισμό.

2-3 τάμπλετ για κάθε σχολείο 

Το «Ν» επικοινώνησε με διευθυντές Δημοτικών Σχολείων του νησιού μας, οι οποίοι δεν έκρυψαν την απόγνωσή τους. Όπως είπαν δέχονται βροχή τηλεφωνημάτων από απελπισμένους γονείς οι οποίοι δηλώνουν πως δεν έχουν επάρκεια ηλεκτρονικών συσκευών στο σπίτι και ζητούν από το σχολείο να τους χορηγήσει. Το κάθε σχολείο ωστόσο, στην καλύτερη περίπτωση διαθέτει 2 – 3 τάμπλετ τα οποία σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των παιδιών.

Υπάρχουν προβλήματα 

Αναφερόμενη στο θέμα η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου Καίτη Στρατάκη αναγνώρισε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και ότι δεν θα καλυφθούν οι ανάγκες σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό όλων των παιδιών που έχουν κάνει σχετική αίτηση στα σχολεία.

«Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι δεν υπάρχει επάρκεια ηλεκτρονικών συσκευών στα σχολεία μας και ότι οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες. Για το λόγο αυτό άλλωστε δεν επιθυμούσαμε τη λύση της αναστολής λειτουργίας των σχολείων.

 Από το πρωί σε συνεργασία με τους Διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να επιλύσουμε τα όποια προβλήματα τεχνικά και πρακτικά που υπάρχουν, να δοκιμάσουμε τα συστήματα να ενημερώσουμε τους γονείς και να βαδίσουμε γενικότερα με βάσει τις εγκυκλίους που υπάρχουν. Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Την Τετάρτη όταν ξεκινήσει η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πολλοί από τους μαθητές μας δεν θα είναι σε θέση να παρακολουθήσουν το μάθημα, είτε επειδή το σύστημα δεν θα μπορεί να σηκώσει το φόρτο της  ηλεκτρονικής αυτής διαδικασίας, είτε επειδή πολλά παιδιά δεν θα έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Από εκεί και πέρα η οδηγία που δίνουμε στα σχολεία, Δημοτικά και Νηπιαγωγεία είναι να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια οι εκπαιδευτικοί να κρατήσουν επαφή με τους μαθητές με κάθε τρόπο, είτε με σύγχρονη εκπαίδευση (εξ αποστάσεως εκπαίδευση) είτε μέσω εργασιών που θα στέλνουν στους γονείς των παιδιών. Όπου δεν υπάρχει δυνατότητα να προχωρά η παράδοση του μαθήματος, καλύτερα να μην γίνεται. Αρκεί τα παιδιά να διατηρούν με κάθε δυνατό τρόπο την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία».

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση ακόμη και τηλεφωνικά 

Αναφερόμενος στο θέμα ο υπεύθυνος σύμβουλος για θέματα πληροφορικής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο βόρειο Αιγαίο, Γιάννης Συρρής σημειώνει μεταξύ άλλων ότι οι οδηγίες του Υπουργείου αναφέρουν ότι τα παιδιά θα πρέπει με κάθε τρόπο να συμμετέχουν στο μάθημα, ακόμη και με σταθερό τηλέφωνο εάν δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα. «Η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, δήλωσε στο «Ν» ο Γ.Συρρής,  είναι πολύ δύσκολη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική παρουσία μαθητή και δασκάλου στο σχολείου και την αλληλεπίδραση που υπάρχει μεταξύ τους στην τάξη. Η διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι μια λύση ανάγκης και μόνο ως τέτοια την αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να λύσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν στα σχολεία μας και να δώσουμε πρόσβαση στο μάθημα σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό μαθητών γίνεται. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αρκετοί υπολογιστές και τάμπλετ στο σπίτι, τα μαθήματα μπορούν να γίνουν και με κινητό τηλέφωνο τελευταίας τεχνολογίας το οποίο διαθέτει κάμερα ενώ η οδηγία του Υπουργείου είναι να χρησιμοποιηθούν ακόμη και σταθερά τηλέφωνα για να ακούει ο μαθητής το μάθημα και την παράδοση σε περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής σύνδεσης με κανένα άλλο τρόπο. Την πρώτη μέρα πιθανόν θα υπάρξουν προβλήματα, με το σύστημα της πλατφόρμας και την αστάθεια του δικτύου, Ευελπιστούμε ότι θα αντιμετωπιστούν γρήγορα και ότι η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί έως το τέλος της εβδομάδας».

Εντωμεταξύ σύμφωνα με ενημέρωση που απέστειλαν σήμερα Δευτέρα οι Διευθυντές των σχολείων στους γονείς, η επιλογή των μαθητών που θα λάβουν ηλεκτρονικό εξοπλισμό, θα γίνει με κοινωνικά κριτήρια. Ειδικότερα τα τάμπλετ θα χορηγηθούν με βάση το εισόδημα της οικογένειας , την ανεργία γονέων, την ιδιότητα μέλους μονογονεïκής, πολύτεκνης, τρίτεκνης ή ορφανικής οικογένειας και την ύπαρξη  ειδικών δυσκολιών μάθησης. Οι ενδιαφερόμενοι γονείς θα πρέπει να καταθέσουν σχετική αίτηση στα σχολεία που φοιτούν τα παιδιά τους.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ανησυχία Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη συγκέντρωση μόλυβδου

«Οι ελληνικές αρχές επιβεβαιώνουν την παρουσία και συγκέντρωση μόλυβδου στο νέο ΚΥΤ στη Λέσβο. Αυτό είναι εξωφρενικό & είναι ντροπή» αναφέρει η διεθνής οργάνωση
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Ναι» στις επιστροφές μεταναστών λέει η Τουρκία

Πρόκειται για αίτημα που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα στην Ε.Ε. και στον Frontex ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Έχει μόλυβδο στον Καρά Τεπέ... αλλά λίγο!

Τα αποτελέσματα σχετικά με την παρουσία μολύβδου στο έδαφος όπου το προσωρινό ΚΥΤ ανακοινώνει το Υπουργείο μετανάστευσης και Ασύλου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Όχι στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία»

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εξύβρισαν και απώθησαν αστυνομικούς

Συνελήφθησαν 2 αλλοδαποί στο Κέντρο Φιλοξενίας του Καρά Τεπέ
ΕΛΛΑΔΑ

Την 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια

Θετική είναι, η εισήγηση της Επιτροπής. Το απόγευμα οι επίσημες ανακοινώσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξεκίνησε το Κοινωνικό Φροντιστήριο της Δυτικής Λέσβου

Με εννέα τμήματα και τηλεκπαίδευση
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Ξεπούλημα του ΕΛΤΑ σε ημετέρους ιδιώτες»

Ανακοίνωση της Παλλεσβιακής Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ για τις εξελίξεις στα Ελληνικά Ταχυδρομεία
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

«Πρότυπο αθλητικού ήθους η Σοφία Μπεκατώρου!»

Ο Γιάννης Ζερδελής, πρόεδρος του ΛΟΙΑΘ μιλά στο «Ν», αποφασισμένος να κυνηγήσει όσους έκαναν τα στραβά μάτια και πλήττουν το κύρος του αθλήματος
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο στη Μυτιλήνη

Τραυματίσθηκαν δύο οδηγοί μοτοσικλέτας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα δεδομένα στη διαχείριση του Μεταναστευτικού στη Χίο

Κοινή δήλωση των αντιπεριφειαρχών Χίου για την απόφαση του Πρωτοδικείου Χίου. Ζητούν την αποσυμφόρηση του νησιού και το κλείσιμο της ΒΙΑΛ
ΥΓΕΙΑ

«Οι βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος»

Διαδικτυακό Εργαστήριο Ενημέρωσης από την ΠΝΟΗ