× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η Λέσβος θα βρει τη χαμένη της αίγλη»

Αισιόδοξες προβλέψεις από τον τουριστικό πράκτορα Ηλία Πίκουλο για την κρουαζιέρα και την τουρισμό στο νησί μας τα επόμενα χρόνια. Χρήσιμες πληροφορίες για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις εν μέσω καραντίνας

Δημοσίευση 13/11/2020

«Η Λέσβος θα βρει τη χαμένη της αίγλη»

Νέα δεδομένα στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις ισχύουν από το περασμένο Σάββατο που ξεκίνησε το δεύτερο  lockdown σύμφωνα με τον κεντρικό ναυτιλιακό πράκτορα της Attica Group Ηλία Πίκουλο, ο οποίος μιλώντας στο «Ν» 99 FM και στην εκπομπή «Πρωινοί διάλογοι» αναφέρθηκε στα έγγραφα και στα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να έχουν οι συμπολίτες μας για να ταξιδέψουν με το πλοίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με έγγραφο από την ΑΑΔΕ

Όπως τόνισε η μετακίνηση από και προς τη Λέσβο επιτρέπεται σε ελάχιστες περιπτώσεις και αφού αποδειχθεί επαρκώς η μόνιμη κατοικία του επιβάτη. «Σύμφωνα με το ΦΕΚ οι πολίτες σε περίπτωση που επιθυμούν να μετακινηθούν προς το μόνιμο τόπο κατοικίας τους θα πρέπει να έχουν μαζί τους σχετικό έγγραφο το οποίο μπορεί να αναζητήσει κανείς από τον ιστότοπο aade.gr».

Για λόγους υγείας 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τον Ηλία Πίκουλο επιτρέπονται αποκλειστικά μετακινήσεις προς την Ηπειρωτική Ελλάδα, για σοβαρούς λόγους υγείας και αφού φυσικά ο επιβάτης έχει στα χέρια του επίσημες γνωματεύσεις από νοσοκομείο και όχι απλά μία ιατρική βεβαίωση από ιδιώτη γιατρό.

Μετακίνηση για λόγους υγείας 

«Για τη μετακίνηση των εργαζομένων και των επαγγελματιών, σημειώνει ο Ηλίας Πίκουλος, που θέλουν να μεταβούν στον τόπο εργασίας τους, αρκεί να έχουν μαζί τους το ειδικό έγγραφο από την ΕΡΓΑΝΗ το οποίο επιβεβαιώνει την ιδιότητά τους. Αντιμετωπίζουμε καθημερινά διάφορες περιπτώσεις μετακίνησης πολιτών, πολλές από αυτές όμως δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν λόγω του αυστηρού νομοθετικού πλαισίου που ισχύει για την καραντίνα. Για παράδειγμα οι εργάτες γης κυρίως Αλβανοί, δεν μπορούν να μετακινηθούν από την Ηπειρωτική Ελλάδα για να έρθουν στο νησί μας να δουλέψουν. Επιπλέον είναι δύσκολο να μετακινηθούν οι ιδιοκτήτες κτημάτων και ελαιώνων προς  τη Λέσβο καθώς και οι γονείς φοιτητών που θέλουν να μεταβούν στις κατοικίες των παιδιών τους για να ξενοικιάσουν τα σπίτια, λόγω της κατάστασης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ελάχιστη κίνηση 

Αναφερόμενος στην επιβατική κίνηση των ημερών, καθώς και στο πρόγραμμα των δρομολογίων για Πειραιά και Καβάλα, ο Ηλίας Πίκουλος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι από τη Δευτέρα η κίνηση έχει μειωθεί δραματικά. «Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της πτώσης αρκεί να γνωρίζει ότι τη Δευτέρα έφυγαν από τη Λέσβο 30 επιβάτες και την Τρίτη ήρθαν από τον Πειραιά περίπου 80 άτομα, κυρίως ξεχασμένοι φοιτητές. Προς το παρόν το πρόγραμμα των ακτοπλοϊκών εταιρειών συνεχίζεται ως έχει, δηλαδή 6 δρομολόγια από και προς Πειραιά και 2 δρομολόγια από και προς την Καβάλα. Οι εταιρείες επιλέγουν για την ώρα να διατηρήσουν την υφιστάμενη κατάσταση λόγω της αυξημένης εμπορευματικής κίνησης και των μεταφορών που γίνονται για λογαριασμό των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ που εδρεύουν στο νησί μας».

Αισιοδοξία για το 2021 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Ηλίας Πίκουλος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις αναφέρθηκε στα αισιόδοξα όπως είπε μηνύματα της επόμενης τουριστικής περιόδου. Όπως τόνισε ο κλάδος της κρουαζιέρας ο οποίος είχε πεθάνει το προηγούμενο καλοκαίρι για όλο τον κόσμο, φαίνεται ότι αρχίζει σιγά σιγά να ζωντανεύει μετά τις ευχάριστες ειδήσεις για το εμβόλιο του κορονοϊού.

Όταν φύγει το σύννεφο ...η Λέσβος θα απογειωθεί

«Η πληροφόρηση που έχω από μεγάλες εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού είναι πως από τη μέρα που δημοσιοποιήθηκε η είδηση για το νέο εμβόλιο, άρχισαν οι κρατήσεις για τις μεγάλες κρουαζιέρες σε όλο τον κόσμο. Αυτό από μόνο του αποτελεί μία πολύ αισιόδοξη προοπτική για το ερχόμενο καλοκαίρι, αν όλα φυσικά εξελιχθούν κατ’ ευχήν. Από εκεί και πέρα είμαι αισιόδοξος και για τη Λέσβο, τόσο για το άνοιγμα της κρουαζιέρας όσο και γενικότερα για τις τουριστικές προοπτικές και δυνατότητες. Το 2010 η κρουαζιέρα είχε απογειωθεί στη Λέσβο και οι προσεγγίσεις είχαν ξεπεράσει τις 90. Από εκεί και πέρα το μεταναστευτικό και το κλείσιμο της Κωνσταντινούπολης επηρέασαν αρνητικά τις εξελίξεις ευελπιστούμε όμως ότι τα επόμενα χρόνια με τους κατάλληλους χειρισμούς το νησί μας θα απογειωθεί και θα αποκτήσει τη θέση που είχε πριν την κρίση και τον κορονοϊό».  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα Αριστερά: Μπάχαλο στις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων πριν το Πάσχα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου βλέπει η Νέα Αριστερά

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προγράμματος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων ‑ απολύσεων στο Βόρειο Αιγαίο

Τα στοιχεία της Εργάνη για το πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνουν την δημιουργία 388 θέσεων εργασίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται οι πενταετίες συμβάσεις στις άγονες γραμμές

Πρώτη εμφάνιση του λιμανιού της Πέτρας στις γραμμές αποκλειστικής εξυπηρέτησης που προτείνει το υπουργείο Ναυτιλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ