× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Στήριξη της Σάμου με παρεμβάσεις ουσίας»

Ανακοίνωση από την παράταξη «Ανταρσία στο Αιγαίο» για το σεισμό της Σάμου και τις συνέπειες στις τάξεις των εργαζομένων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/11/2020

«Στήριξη της Σάμου με παρεμβάσεις  ουσίας»

Την άμεση και πλήρη στήριξη από το κράτος των πληγέντων από το σεισμό, ζητά η παράταξη Ανταρσία στο Αιγαίο. Σε ανακοίνωσή της  η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια προς τις οικογένειες, τους συγγενείς και τους φίλους, των δύο αδικοχαμένων μαθητών συμπατριωτών μας, καθώς και τη συμπαράστασή της στους τραυματίες. Εκφράζει επίσης τη θλίψη της και δηλώνει την αλληλεγγύη της στους νησιώτες που επλήγησαν, καθώς και  προς τον σκληρά και πολλαπλά δοκιμαζόμενο λαό της Σμύρνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο σεισμός, αναφέρεται στην ανακοίνωση της παράταξης  προκάλεσε καταστροφές σε έναν μεγάλο αριθμό μικρών ιδιοκτησιών και περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών νοικοκυριών στα νησιά μας. Σπίτια, εγκαταστάσεις, οικοσκευές και εμπορεύματα καταστημάτων έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και απώλειες. Προκάλεσε επίσης εκτεταμένες βλάβες στις δημόσιες υποδομές. Ήρθε έτσι για να προσθέσει και νέα δεινά στους εργαζόμενους, στους επαγγελματίες και στα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας, που έχουν πληγεί βάναυσα από την οικονομική ύφεση, που πυροδοτήθηκε εκ νέου από τη πανδημία και ιδιαίτερα μετά από την καλοκαιρινή κατακόρυφη πτώση του τουρισμού.

Οι εργαζόμενοι για μια ακόμη φορά, όπως και στην περίπτωση της πανδημίας, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ρίχθηκαν από την πρώτη στιγμή στη μάχη για την αποκατάσταση των πρώτων ζημιών σε δρόμους, σε δημόσια δίκτυα και σε υποδομές, σε καταστήματα και σε επιχειρήσεις, για να κρατήσουν όρθια την κοινωνία και το ηθικό των κατοίκων. 

Ταυτόχρονα, δεδομένου ότι, με τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα και γνώσεις, ένας σεισμός στην περιοχή μας ήταν σε μεγάλο βαθμό προβλέψιμος, αναδείχθηκαν για μια ακόμη φορά οι χρόνιες, τραγικές ελλείψεις των δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών να προετοιμάσουν έγκαιρα τον πληθυσμό, να λάβουν έγκαιρα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, να ελέγξουν τη στατική επάρκεια των κτιρίων, να έχουν εκπονήσει και δοκιμάσει κεντρικά σχέδια διαχείρισης της κρίσης. Ειδικότερα αποδείχθηκε και στην περίπτωση αυτή, όπως αποδεικνύεται καθημερινά με την σπασμωδική αντιμετώπιση της πανδημίας, η ανικανότητα της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες και στις αυξανόμενες απαιτήσεις μιας δραματικά επιδεινούμενης κατάστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, γίνεται ακόμη πιο έντονη, η εικόνα της απάνθρωπης εγκατάλειψης από κάθε ουσιαστική κρατική φροντίδα και πρόνοια των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στις άθλιες εγκαταστάσεις των καταυλισμών και που μοιραία οδηγούνται στην ακραία απόγνωση.

Για μια φορά ακόμη διαπιστώνουμε ότι οι σεισμοί, όπως και οι πανδημίες, όπως και οι ολέθριες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά ακόμη και όπως η οικονομική ύφεση του παγκόσμιου καπιταλισμού, αδιαφορούν για τα κρατικά σύνορα που χάραξαν οι κυρίαρχες τάξεις. Οι επιπτώσεις τους διασπείρονται αδιάκριτα στον πλανήτη και σπέρνουν τον τρόμο και την απόγνωση στους λαούς. Γίνεται ολοένα πιο φανερό ότι μόνο η αλληλεγγύη των εργαζομένων και των λαϊκών τάξεων τόσο μέσα στην κάθε χώρα χωριστά, όσο και κυρίως ανάμεσα στις χώρες, μπορούν να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά τις απειλές της καταστροφής και να επιβάλλουν λύσεις αντίστοιχες των μεγάλων προκλήσεων που βρίσκονται μπροστά μας.

Η Ανταρσία στο Αιγαίο διεκδικεί:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Άμεση αποζημίωση όλων όσων έχουν πληγεί από τον σεισμό για το σύνολο των ζημιών που έχουν υποστεί.

-Να δοθούν δωρεάν χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αποκατάσταση των ζημιών στα σπίτια όσων κατοίκων των νησιών μας έχουν υποστεί ζημιές.

-Να καλυφθούν από κρατικούς πόρους οι χαμένοι μισθοί και τα ημερομίσθια όσων εργαζομένων έχουν χάσει την εργασία τους ως αποτέλεσμα του σεισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Να ενεργοποιηθεί άμεσα πρόγραμμα στέγασης για τους κατοίκους της Σάμου, της Χίου, της Ικαρίας και των Φούρνων που έχουν μείνει άστεγοι είτε με κάλυψη του ενοικίου, είτε με στέγαση τους στα ξενοδοχεία των νησιών.

-Να ενεργοποιηθεί άμεσα το βαλτωμένο έργο του προσεισμικού ελέγχου δημοσίων κτηρίων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Είναι απαράδεκτο σε μια Περιφέρεια που την τελευταία πενταετία έχει πληγεί από δύο μεγάλους σεισμούς να μην υλοποιείται το συγκεκριμένο έργο και μάλιστα μόλις μια ημέρα πριν το σεισμό να αποφασίζεται η μείωση του προϋπολογισμού του κατά 25.000 ευρώ».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρέθηκε γάτα στην Κουλμπάρα

Φοράει κόκκινο μαντήλι στο λαιμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου