× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Λουκέτο στο γραφείο της Aegean στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Δραματική η κατάσταση στις τουριστικές επιχειρήσεις της Λέσβου. «Έρχεται ο δυσκολότερος χειμώνα των τελευταίων ετών», δηλώνει στο «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου.

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 16/10/2020

Λουκέτο στο γραφείο της Aegean στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Σημαντικές οικονομικές δυσκολίες και προβλήματα επιβίωσης το φετινό χειμώνα αναμένεται να αντιμετωπίσουν δεκάδες τουριστικές επιχειρήσεις και δραστηριότητες σχετικές με τον κλάδο αυτό,  σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της  Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτη Χατζηκυριάκο. Σε συνέντευξή του  στο «Ν» και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο Π. Χατζηκυριάκος,  χαρακτήρισε το φετινό καλοκαίρι ως το δυσκολότερο των τελευταίων ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περικοπές στην Aegean

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί στο διεθνές και ευρωπαϊκό τουριστικό γίγνεσθαι,  σύμφωνα με τον Π. Χατζηκυριάκο, είναι η  απόφαση της Aegean να κλείσει τέλος του μήνα όλα τα περιφερειακά γραφεία που διατηρεί μέχρι σήμερα  στα αεροδρόμια της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένου και αυτού  της Μυτιλήνης απολύοντας το ελάχιστο προσωπικό που έχει παραμείνει τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα η εταιρεία προχώρησε και σε απολύσεις προσωπικού αεροσκαφών λόγω της περικοπής και μείωσης των πτήσεων.

Η χειρότερη σεζόν …

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η φετινή σεζόν ήταν σχεδόν ανύπαρκτη», σημειώνει ο Π. Χατζηκυριάκος, υπογραμμίζοντας ότι οι αφίξεις τουριστών με απευθείας πτήσεις (charter) δεν ξεπέρασαν τις 5 χιλιάδες για ολόκληρη τη σεζόν ενώ όπως τόνισε και η παρουσία των Ελλήνων ήταν αμελητέα, ακόμη και μέσω των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού. Σημαντική απώλεια για τη φετινή χρονιά ήταν και οι Τούρκοι τουρίστες οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είχαν ενισχύσει σημαντικά την τουριστική αγορά του νησιού μας. «Δυστυχώς σημείωσε ο Π. Χατζηκυριάκος, οι προβλέψεις για το άνοιγμα των συνόρων με την Τουρκία είναι εξαιρετικά δυσοίωνες καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται πριν από την άνοιξη του 2021».

 Αβεβαιότητα για το 2021

Την ίδια ώρα, το τοπίο της τουριστικής αγοράς για την επόμενη χρονιά, ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Παναγιώτης Χατζηκυριάκος είναι εξαιρετικά θολό αφού καμία εταιρεία δεν τολμά να προχωρήσει σε οριστικοποίηση συμφωνιών υπό αυτές τις συνθήκες. «Μιλάμε καθημερινά με τις μεγάλες εταιρείες και τα τουριστικά γραφεία της Ευρώπης και δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι και αυτοί όπως και εμείς βαδίζουν στα τυφλά, χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό για τη νέα σεζόν. Ελπίζουμε όλοι ότι το καλοκαίρι του 2021 θα είναι ελαφρώς καλύτερο από το προηγούμενο και ότι σταδιακά η παγκόσμια τουριστική αγορά θα ανακάμψει μέσα στην επόμενη τριετία, εφόσον φυσικά βρεθεί σύντομα λύση στο ζήτημα της πανδημίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δύσκολη επιβίωση

Όπως σημείωσε ο Π. Χατζηκυριάκος τα τουριστικά πρακτορεία της Λέσβου, όπως άλλωστε και όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου, αυτή την περίοδο υπολειτουργούν , ενώ αρκετοί συνάδελφοι έχουν αναγκασθεί να προχωρήσουν σε περιστολή δαπανών και απολύσεις  προσωπικού. «Το ζήτημα είναι να παραμείνουμε ζωντανοί αυτό το δύσκολο χειμώνα και να καλύψουμε όσο γίνεται τις υποχρεώσεις μας. Θα πρέπει η πολιτεία να λάβει γενναία δέσμη μέτρων για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου και όχι ημίμετρα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη ωστόσο η Ένωσή μας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία συνεχίζουν με τις ενέργειές τους να διεκδικούν γενναίες ενισχύσεις και στήριξη από τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενή συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άγονες του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας

Δείτε μέχρι πότε θα αντικαταστήσει το Blue Star Myconos
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Σάββατο 20 Απριλίου η Ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

Θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Mythical Coast-Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας και οι ομιλητές
ΑΓΟΡΑ

Νέα πνοή με φρέσκια λάμψη στο Ξενοδοχείο Λέσβιον

Διακριτική πολυτέλεια, λειτουργικότητα με τον πρωινό μπουφέ που ξεχωρίζουν στην Προκυμαία Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» ταξιδεύει... στην οινική αγορά της Αθήνας

Τα κρασιά του συνεταιριστικού οινοποιείου παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους γνωστών wine bar της Αθήνας