× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να διεκδικήσει την Ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών μας»

Ο αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού Π.. Χριστόφας για τη νέα συνεργασία με την παράταξη Μουτζούρη, τον προγραμματισμό μεγάλων έργων και τη στήριξη των επιχειρήσεων που κλυδωνίζονται από τις συνέπειες της κρίσης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 15/10/2020

«Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να διεκδικήσει την Ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών μας»

Δυναμικά ξεκίνησε τις δραστηριότητες του ο νέος αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Παναγιώτης Χριστόφας στον τομέα του προγραμματισμού και όπως ανακοίνωσε μέσα από συνέντευξή του, στην πρωινή εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ήδη αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη ο σχεδιασμός του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης. Το πρόγραμμα αυτό  είναι αντίστοιχο με το εθνικό  Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εκτελείται από την Περιφέρεια και έχει ως  αποδέκτες φορείς των νησιών μας όπως δήμοι, Εφορεία Αρχαιοτήτων, Επιμελητήρια κ.λπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χρήματα και στον ιδιωτικό τομέα

Το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με τον Παν. Χριστόφα ανέρχεται σε 102 εκατομμύρια ευρώ με δυνατότητα υπερδεσμεύσεων 30%. Όπως σημείωσε ο Π. Χριστόφας στόχος δικός του και της περιφερειακής αρχής είναι να υπάρξει διευρυμένη συζήτηση – διαβούλευση με τους φορείς δημόσιους και ιδιωτικούς για τον προγραμματισμό έργων σε όλα τα νησιά της Περιφέρειάς μας. Μάλιστα σημείωσε ο Παν. Χριστόφας ότι στόχος του είναι να αξιοποιηθεί το Πρόγραμμα αυτό και προς όφελος του ιδιωτικού τομέα με την ενεργή συμμετοχή των επιχειρήσεων. «Είναι πολύ σημαντικό τώρα με την κρίση να στηρίξουμε τις ιδιωτικές επιχειρήσεις με ρευστότητα. Το πρόγραμμα της Περιφέρειας που υλοποιείται μέσω του ΠΕΠ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και το επόμενο διάστημα θα πέσουν στην αγορά περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ. Πιθανόν σε δεύτερο χρόνο, να υπάρξει ενίσχυση του προγράμματος αυτού με χρήματα από το ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο δημιουργήθηκε πρόσφατα για την ενίσχυση των οικονομιών λόγω της κρίσης του κορονοϊού».

Αναφερόμενος ο Παν. Χριστόφας στις προτεραιότητες των μεγάλων έργων και παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα στα νησιά μας, επισήμανε ότι ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί και στο πεδίο της ενέργειας και της εξασφάλισης υδάτινων πόρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ηλεκτρική διασύνδεση νησιών

Ειδικά για το ζήτημα της ενέργειας ο αντιπεριφερειάρχης ανακοίνωσε ότι η αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού των νησιών μας πρέπει να κινηθεί δυναμικά προς την κατεύθυνση διεκδίκησης μεγάλων έργων για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών. Η πρόβλεψη αρχές του έτους ήταν η ηλεκτρική αυτή διασύνδεση να προχωρήσει έως το 2028. «Οφείλουμε εμείς εδώ οι τοπικοί φορείς να βάλουμε το θέμα αυτό ψηλά στην ατζέντα διεκδικήσεων ώστε να απαλλαγούμε επιτέλους και από το εργοστάσιο της ΔΕΗ το οποίο θα μπει σε ψυχρή εφεδρεία.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξασφάλιση υδάτινων πόρων

Αναφορικά με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων ο Παν. Χριστόφας παραδέχθηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και μάλιστα ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει δειγματοληπτικές γεωτρήσεις σε διάφορα σημεία του νησιού έπειτα από αίτημα της ΔΕΥΑΛ για την αναζήτηση νέων πηγών υδροδότησης. Στη συνέχεια σημείωσε, η ΔΕΥΑΛ θα αναλάβει τις αδειοδοτήσεις και την υπόλοιπη διαδικασία.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καθαρά προεκλογική η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο»

Ανακοίνωση τoυ μέλους Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

«Καμπανάκι» από μετεωρολόγους για τη Λέσβο

Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων για αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου «θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση» σημειώνουν χαρακτηριστικά
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση