× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αγωνία για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων της Λέσβου

Εκτιμήσεις για λάδι και γάλα, λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσει η νέα ελαιοκομική και γαλακτοκομική περίοδος. Όλα τα δεδομένα – τα σενάρια και τα παζάρια μεταξύ παραγωγών και εμπόρων

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 15/10/2020

Αγωνία για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων της Λέσβου

Εν αναμονή των εξελίξεων βρίσκονται αυτή την περίοδο οι  ελαιοπαραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι του νησιού μας οι οποίοι προσδοκούν σε βελτίωση του οικονομικού κλίματος και  των τιμών στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου τέλη Οκτωβρίου και της γαλακτοκομικής περιόδου η οποία ξεκινά το Νοέμβριο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τοπίο στην αγορά  ωστόσο,  παρά τις μεγάλες προσδοκίες,  παραμένει θολό και τόσο στις τιμές του ελαιολάδου όσο και στις τιμές του γάλακτος, αν και στη δεύτερη περίπτωση τα μηνύματα είναι πιο αισιόδοξα.

Σιγή ιχθύος στην αγορά ελαιολάδου

Ειδικότερα στην αγορά του ελαιολάδου από πέρυσι οι τιμές παραμένουν καθηλωμένες στο 1,50 για την οξύτητα του άσσου και στο 2,20 με 2,30 για τις οξύτητες από 0,3 έως 0,7 που αφορούν στα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα. Οι προβλέψεις για φέτος σύμφωνα με παραγωγούς, συνεταιριστές αλλά και εμπόρους ελαιολάδου δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες και στην καλύτερη περίπτωση όπως αναφέρεται θα υπάρξει μικρή αύξηση της τιμής λόγω της μειωμένης παραγωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μικρή παραγωγή

Ως γνωστόν στη Λέσβο η παραγωγή δεν θα ξεπεράσει τους 7 χιλιάδες τόνους στην καλύτερη περίπτωση ενώ και η παραγωγή γενικότερα στη χώρα μας προβλέπεται μειωμένη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Μειωμένη θα είναι και η παραγωγή της βασίλισσας του ελαιολάδου της Ισπανίας η οποία προβλέπει για φέτος 1,5 εκατομμύρια τόνους  ενώ η ίδια διαθέτει αποθέματα 600 χιλιάδων τόνων.

Χαμηλό αγοραστικό ενδιαφέρον

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανασταλτικό  παράγοντα  ωστόσο, στην αύξηση της τιμής, αποτελεί το γεγονός ότι  λόγω του κορωνοϊού και της παρατεταμένης κρίσης στον τουρισμό και στην εστίαση έχει μειωθεί σημαντικά η ζήτηση του ελαιολάδου. Ειδικότερα τα μεγάλα ξενοδοχεία της Μεσογείου τα οποία χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο το προϊόν καθώς και τα εστιατόρια, φέτος το καλοκαίρι λειτούργησαν με πολλούς περιορισμούς και μειωμένη κίνηση, με αποτέλεσμα οι προμήθειές τους να έχουν μειωθεί σημαντικά. Αντίθετα σύμφωνα με τα στοιχεία έχει αυξηθεί η ζήτηση του ελαιολάδου για οικιακή χρήση,η οποία ωστόσο δεν καλύπτει το κενό που έχει δημιουργηθεί.

Δίνουν κάτι παραπάνω

Οι εκτιμήσεις των ειδικών που συνυπολογίζουν όλα τα δεδομένα μιλούν για ενδεχόμενη πολύ μικρή αύξηση της τιμής, κάτι όμως που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα γίνει. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στη Λέσβο πολλές εμπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις τυποποίησης δίνουν ελαφρώς καλύτερη τιμή στο λάδι, από 10 έως 15 λεπτά ανάλογα με την οξύτητα, στην προσπάθειά τους να στηρίξουν κάπως τους παραγωγούς και να εξασφαλίσουν εγκαίρως επαρκείς ποσότητες έξτρα παρθένου ελαιόλαδου για τις δραστηριότητες τυποποίησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καλύτερα στο γάλα

Σε ότι αφορά τώρα την αγορά του γάλακτος στο νησί, εδώ και αρκετές εβδομάδες πνέει αέρας αισιοδοξίας και οι τιμές που συζητούνται στα πηγαδάκια κτηνοτρόφων και τυροκόμων, χωρίς ωστόσο να έχει κλείσει ακόμη κάποια συμφωνία, είναι αυξημένες σε σχέση με τον περασμένο Αύγουστο όπου η σεζόν έκλεισε στα 78 λεπτά το κιλό. Για φέτος οι προβλέψεις μιλούν για τιμές πάνω από 80-85 λεπτά το κιλό χωρίς να αποκλείεται και υψηλότερη τιμή. Στην Ηπειρωτική Ελλάδα εξάλλου  από πέρυσι η τιμή του πρόβειου γάλακτος  έχει αγγίξει το ένα ευρώ και μάλιστα τα Καλάβρυτα έδωσαν γάλα με 1,10 ευρώ.

Μειωμένη παραγωγή

Όπως αναφέρουν καλοί γνώστες της αγοράς του γάλακτος ένας από τους λόγους που φέτος προβλέπεται αύξηση της τιμής είναι και το γεγονός ότι τα δύο τελευταία χρόνια οι κτηνοτρόφοι βλέποντας τις μειωμένες τιμές, δεν κράτησαν μεγάλο αριθμό παραγωγικών ζώων στα κοπάδια τους. Τα περισσότερα από αυτά, επισημαίνεται δόθηκαν για σφαγή στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών όταν υπήρξε πρόσκαιρα αύξηση της τιμής του κρέατος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μειώθηκε σημαντικά η διαθέσιμη ποσότητα γάλακτος στην αγορά κάτι που σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς δημιουργεί αύξηση της τιμής.

Παίκτες παλιοί και νέοι

Ο δεύτερος λόγος της ενδεχόμενης αύξησης βρίσκεται και στο αυξημένο ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών να αγοράσουν γάλα από τη Λέσβο, βλέποντας προφανώς ότι η τιμή είναι χαμηλότερη από άλλες περιοχές. Πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία, υπήρχε αυξημένη κινητικότητα στην αγορά του νησιού και αρκετό ενδιαφέρον από εμπόρους και τυροκόμους εντός και εκτός Λέσβου.

Η δραστηριοποίηση από το Φεβρουάριο της εταιρείας «Φάρμες Βοσκοπούλας» με τυροκομείο που παράγει ΠΟΠ προϊόντα στην περιοχή του Μανταμάδου, το οποίο αδειοδοτήθηκε έπειτα από αυστηρούς ελέγχους που έγιναν, έδωσε νέο αέρα στην αγορά γάλακτος του νησιού, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό. Η συγκεκριμένη εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να παίρνει γάλα, ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα να τριπλασιάσει τις ποσότητες παραγόμενων προϊόντων.

Την ίδια περίοδο  έως και τον Ιούλιο δραστηριοποιήθηκε στη Λέσβο η εταιρεία «Τσαγκάρης» από το Βόλο, αγοράζοντας γάλα από την περιοχή της Πέτρας, του Πλωμαρίου, της Γέρας και της Στύψης. Στις 15 Ιουλίου, μετά την αποχώρηση «Τσαγκάρη», ήρθε στο νησί η εταιρεία «Νταμπίζας», που επίσης πήρε μεγάλες ποσότητες γάλακτος.

Φέτος(;)

Πιθανολογείται ότι οι ίδιες  εταιρείες αναμένεται και φέτος να διεκδικήσουν το γάλα των κτηνοτρόφων του νησιού μας, ενώ ισχυρός πόλος έλξης είναι πλέον  και ο Συνεταιρισμός της Πέτρας, που πραγματοποιεί εργασίες επέκτασης των δραστηριοτήτων του και αναμένεται να μπει στο παιχνίδι παραγωγής ΠΟΠ προϊόντων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άγονες του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας

Δείτε μέχρι πότε θα αντικαταστήσει το Blue Star Myconos
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Σάββατο 20 Απριλίου η Ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

Θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Mythical Coast-Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας και οι ομιλητές
ΑΓΟΡΑ

Νέα πνοή με φρέσκια λάμψη στο Ξενοδοχείο Λέσβιον

Διακριτική πολυτέλεια, λειτουργικότητα με τον πρωινό μπουφέ που ξεχωρίζουν στην Προκυμαία Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» ταξιδεύει... στην οινική αγορά της Αθήνας

Τα κρασιά του συνεταιριστικού οινοποιείου παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους γνωστών wine bar της Αθήνας