× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μοίρασαν μπακαλιάρο στους απόρους της Καλλονής

16 χρόνια ανελλιπούς και καθημερινής προσφοράς στους συνανθρώπους μας από τον Σύλλογο «ΣιτίΖΩ»

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 25/3/2019

Μοίρασαν μπακαλιάρο στους απόρους της Καλλονής

Το να δίνεις και να εντάσσεσαι στο μεγάλο και ανιδιοτελές έργο του εθελοντισμού είναι δουλειά πλήρους απασχόλησης. Οι εθελόντριες και οι εθελοντές του Συλλόγου ΣιτίΖΩ της Καλλονής από το 2003, καθημερινά και ανελλιπώς μαγειρεύουν και διαθέτουν δεκάδες μερίδες φαγητού σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Μπροστάρισσα εθελόντρια του δραστήριου Συλλόγου είναι η 70χρονη Μυρσίνη Σκιαδέλλη που εκλέγεται πρόεδρος όλ’ αυτά τα χρόνια. Όμως όπως και η ίδια μαρτυρά στο «Ν», ενεργές εθελόντριες και εθελοντές είναι πάνω από 60, ενώ πάνω από 250 άτομα συνδράμουν και προσφέρουν, ώστε ο Σύλλογος να μην αφήνει ούτε μέρα χωρίς φαγητό τους ωφελούμενούς του.

Σήμερα μάλιστα μοίρασαν μπακαλιάρο ακολουθώντας το έθιμο, μαζί με φρούτο, ψωμί και ελιές, ώστε οι συνάνθρωποί μας να παρακολουθούν και τις παραδόσεις. Ο όμορφος εθελοντισμός από το ΣιτίΖΩ έγειται και στο ότι τα μέλη του έχουν ουσιαστική επαφή με τους ανθρώπους που φροντίζουν, με συζήτηση και «έγνοια».

Κάθε μέρα το φαγητό μαγειρεύεται στον χώρο του Συλλόγου που έχει παραχωρηθεί από τον πρώην Δήμο Καλλονής και στη συνέχεια οι εθελοντές και οι εθελόντριες το μεταφέρουν στους ωφελούμενους: στην Καλλονή, το Σκαλοχώρι, τη Φίλια, τα παράκοιλα, τη Σκάλα Καλλονής και την Αρίσβη, κάποιες φορές και στα Δάφια.

Σύλλογος με Ιστορία

Ο Σύλλογος ΣιτίΖω ή «Εστία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Σίτισης Καλλονής» που ιδρύθηκε το 2009, με σκοπό τη σίτιση ηλικιωμένων, είναι η συνέχεια της προσπάθειας μιας ομάδας εθελοντών. Οι εθελοντές της Σίτισης Καλλονής Λέσβου, άρχισαν τη δράση τους το Φεβρουάριο του 2003. Ο τότε Δήμος Καλλονής  παραχώρησε το χώρο της κουζίνας στο παλαιό Δημαρχείο, πάνω από την Εμπορική τράπεζα, η οποία εξοπλίστηκε με όλα τα απαραίτητα σκεύη. Δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, πρόσφεραν γεύμα σε 12 άτομα του Δήμου Καλλονής. Πενήντα περίπου εθελόντριες, ανέβαιναν εκ περιτροπής στην κουζίνα και μαγείρευαν με πολύ μεράκι το γεύμα των παππούδων. Άλλες εθελόντριες μοίραζαν τα γεύματα στα διάφορα χωριά, ακόμα και στην Ανεμότια, στο Σκαλοχώρι και στα Παράκοιλα. Πολύ γρήγορα, και μόνο με την οικονομική ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας τα άτομα τα οποία σιτιζόταν έγιναν 17. Τον Αύγουστο του 2003 έγιναν και οι πρώτες εκδηλώσεις της Σίτισης με σκοπό την οικονομική ενίσχυση της.

Το 2006, κατέστη δυνατό να παρέχεται φαγητό 5 μέρες την εβδομάδα σε 28 άτομα και επιπλέον έγινε ανακαίνιση της κουζίνας του παλιού Δημαρχείου. Εξοπλίστηκε με καινούρια ντουλάπια, φούρνο, πλακάκια, υδραυλικά, πετρογκάζ, καταψύκτη και διάφορα άλλα.

Το 2008, τα γεύματα έγιναν 6 φορές την εβδομάδα.

Τον Απρίλη του 2008 διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο Καλλονή ΙΙ, το 1ο "Παζάρι της Λαμπρής", με τη βοήθεια πολλών εθελοντριών, και κυρίως νηπιαγωγών και δασκάλων της περιοχής, το οποίο εγινε θεσμός και το περιβαλλουν με μεγαλη αγάπη οι φίλοι του ΣιτίΖωκαι γίνεται καθε χρόνο 15 μέρες πριν από το Πάσχα.

Στις αρχές του 2009, έγινε το καταστατικό του νέου Συλλόγου με την επωνυμία "Εστία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Σίτισης Καλλονής" και στις 15 Φεβρουαρίου του 2009 έγιναν οι πρώτες εκλογές στις οποίες συμμετείχαν τα 30 ιδρυτικά μέλη του συλλόγου.

Τον Οκτώβριο του 2011 έγινε το 1ο Παζάρι Αλληλεγγύης του Συλλόγου με προσφορές σε είδη των μελών. Το Παζάρι Αλληλεγγύης συνεχίζεται κάθε χρόνο το φθινόπωρο με μεγάλη επιτυχία.

Σήμερα ο Σύλλογος έχει περισσότερα από 350 μέλη και παρέχει 7 γεύματα την εβδομάδα σε περίπου 30 ανθρώπους που ζουν σε ιδιαιτερα δυσκολες καταστάσεις, οι οποίοι διαμένουν σε Καλλονή, Αρίσβη, Κεράμι, Σκάλα Καλλονής, Παράκοιλα, Φίλια, Σκαλοχώρι, με μοναδικούς πόρους τις προσφορές της τοπικής κοινωνίας.

 

"Η καθημερινή μας προσπάθεια να προσφερουμε τόσες μερίδες ζεστό φαγητό, δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την ουσιαστική βοήθεια πάρα πολλών ανθρώπων.
Όπως για παράδειγμα πολλών Συλλόγων της περιοχής μας και απλών ιδιωτών, οι οποίοι εδώ και χρόνια μας καλούν για να προσφέρουν ότι περισσεύει από εκδηλώσεις τους. 
Ολοι αυτοί έχουν γίνει πλέον πραγματικοί χορηγοί του ΣιτίΖω, διαδίδοντας το μήνυμα μας και προσπαθώντας να μας στειλουν φαγητό από κάθε δυνατό σημείο.
Αν κι εσύ θέλεις να γίνεις «Χορηγός του ΣιτίΖω » και να συμβάλλεις, όποτε μπορεις, στην υποστήριξη μας, σημείωσε αυτά τα τηλέφωνα, για να μπορείς ευκολα να επικοινωνεις μαζι μας:
22530 22380 22530 24251"

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ